Performanssia, videotaidetta, sirkusta ja kamarimusiikkia saariston kesässä

Kuvataiteilija Nils Hansson Meng luo improvisoitua maalausta Arttu Nummelan, alttoviulu, ja Julia Riman, klarinetti, soittamaan musiikkiin pohjautuen. Kuva vuoden 2022 Aava-festivaalilta Korppoon kotiseutumuseon ulkoilmakonsertista. Kuva: Alva Grünthal.
Kuvataiteilija Nils Hansson Meng luo improvisoitua maalausta Arttu Nummelan, alttoviulu, ja Julia Riman, klarinetti, soittamaan musiikkiin pohjautuen. Kuva vuoden 2022 Aava-festivaalilta Korppoon kotiseutumuseon ulkoilmakonsertista. Kuva: Alva Grünthal.

Paraisten saaristoon levittyvän Aava-festivaalin Murros-teema johdattelee yleisön ja taiteilijat paradoksin äärelle: ainoa pysyvä asia maailmassa on muutos.

PARAINEN.

Aava-festivaali – Fjärdfestivalen järjestetään 30.6.–2.7. Houtskarissa ja Korppoossa. Festivaali tuo yhteen nuoria suomalaisia taiteilijoita raikkaalla, yllättävällä ja ilahduttavalla tavalla nyt toista kesää peräkkäin.

Kamarimusiikki tarjoaa rungon, jonka ympärille muut taiteenlajit voivat kietoutua. Tavoitteena on luonteva vuoropuhelu paitsi eri taiteenlajien, myös musiikin aikakausien välillä. Konserttiohjelmistossa kuullaan niin klassisen musiikin rakastettuja klassikoita kuin aikamme musiikkia nuorilta säveltäjiltä.

Aavalle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo, monitaiteellisuus sekä kaksikielisyys. Festivaalille keskeinen tavoite on moninaistaa Suomessa kuultavaa klassista ohjelmistoa. Ohjelmistosuunnittelussa perehdytään aktiivisesti säveltäjiin, jotka ovat naisia sekä BIPOC-säveltäjiin. Aava pyrkii myös edistämään tasa-arvoa kulttuurin kentällä sekä luomaan täysin kaksikielisen festivaalin, jossa suomi ja ruotsi soljuvat rinnakkain.

Vuoden 2023 festivaalin teema on Murros. Teema pureutuu erilaisiin murrosvaiheisiin, jotka ympäröivät meitä joka puolella, ja herättävät monenlaisia tunteita helpotuksesta hämmennykseen ja epätoivoon. Festivaalin konsertit tarkastelevat murrosta eri muodoissaan aina yhteiskunnan suurista muutoksista yksilön henkilökohtaiseen kasvuprosessiin.

Avajaiskonsertti Yhteiskunta – Samhället kuullaan perjantaina 30.6. kello 19 Houtskärin seurakuntatalon salissa. Avajaiskonsertin jatkot pidetään seurakuntatalon lähellä sijaitsevassa GrillCafe Skagenissa. Kolme pop up -konserttia järjestetään Korppoon ja Houtskarin välillä liikennöivän Stella-lautan kahviossa. Korppoon kotiseutumuseon lauantaisen puutarhakonsertin teemana on Tulevaisuus – Framtiden. Festivaalin päätöskonsertti kuullaan Korppoon kartanossa sunnuntaina.

Pop up -konsertteihin ja avajaisten jatkoille on vapaa pääsy, muihin konsertteihin myydään lippuja Aava – Fjärdfestivalen -verkkosivujen kautta.

Katariina Mäkinen-Önsoy