Paljon enemmän kuin työttömien yhdistys – Varissuon Työ ja Toiminta 25 vuotta

Pienestä yhteisöstä verkostotoimijaksi: Varissuon Työ ja Toiminta VT ry viettää juhlavuottaan

Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n Majanummen toimitila.
Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n Majanummen toimitila. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Varissuon Työ ja Toiminta VT ry juhlistaa 25-vuotista taivaltaan. Työttömien paikallisjärjestöksi vuonna 1998 perustetun yhdistyksen uudessa nimessä on entistä myönteisempi kaiku.

TURKU.

Majanummen toimitilassa vietettiin 24. toukokuuta Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n 25-vuotisjuhlia puheiden, musiikin, laulun, runouden ja herkuttelun merkeissä.

”Yhteistyössä Turun kaupungin, Turun työllisyyden kuntakokeilun ja työvoimapalveluiden kanssa pystymme tarjoamaan vuosittain 60–70 työpaikkaa pitkäaikaistyöttömille. Kuntouttavassa työtoiminnassa on ollut vuosittain parisen kymmentä asiakasta.” sanoi Varissuon Työ ja Toiminta ry:n puheenjohtaja Matti Kontio yhdistyksen 25-vuotisjuhlien avauspuheessa.

Tilaisuuden avauspuheenvuoron käyttänyt Varissuon Työ ja Toiminta ry:n puheenjohtaja Matti Kontio kertoo yhteisöllisyyden tukemisen olleen kantavana ajatuksena silloin, kun vuonna 1998 VT perustettiin työttömien yhdistykseksi.

– Laman koulimassa Suomessa koettiin tärkeäksi antaa työelämän ulkopuolella oleville mahdollisuuksia harrastaa ja järjestää vertaistoimintaa. Peruskiviimme kuuluva ruokalatoiminta alkoi heti vuoden 1999 puolella, samoin kierrätysyhteistyömme Varissuon Huollon kanssa, Kontio jatkaa.

Vuonna 2004 alkoi yhdistyksen ensimmäinen hanke, eli 2-vuotinen Honey-hanke. Hunajaksi nimetyn mehiläistarhauskurssin vetäjänä toimi mehiläishoitaja Esko Lehtikannel, joka oli myös hankeidean takana.

VT ry:n tärkeimpiin tehtäviin kuuluu alkuperäisen tarkoituksensakin mukaisesti työttömien aktivointi, työkokeilupaikkojen ja palkkatuettujen työmahdollisuuksien tarjoaminen sekä vaikeasti työllistyvien ohjaaminen kuntouttavaan työtoimintaan.

Työttömien keskusjärjestö TVY ry valitsi vuonna 2005 Varissuon Työttömät vuoden yhdistykseksi.

Yhtenä perusteena oli yhdistyksen merkittävä toiminta maahanmuuttajien keskuudessa.

Noihin aikoihin VT ry:ssä koettiin suuria muutoksia, kun yhdistys muutti Pelttarinkadulta nykyisiin tiloihinsa Majanummen entiselle koululle. Muuton myötä työntekijämäärä kaksinkertaistui, toiminta laajeni ja työtehtävät monipuolistuivat.

– Majanummen liikuntasalin ansiosta liikunnasta tuli jäseniä yhdistävä ja terveyttä edistävä toiminto. Saman tien kerhotoiminta kehittyi ja vakiintui, Matti Kontio sanoo.

Esimerkkeinä kerhoista voidaan mainita Keskiviikko-klubi, Lauluryhmä Valo, ompelukerho ja seniorikerho.

– Teatterikerhokin meillä oli yhdessä vaiheessa. Sellainen olisi mukava saada uudestaankin tänne, Kontio lisää.

Yhdistys vaihtoi nimensä Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:ksi vuonna 2016.

– Nimi Varissuon Työttömät ei enää vastannut kohderyhmäämme. Vaihdoimme linjaamme työttömien yhdistyksestä sosiaali- ja terveysalan yhdistykseksi, Matti Kontio Varissuon Työ ja Toiminta ry:stä toteaa.

Sote-uudistus mietitytti ja haasteita oli näkyvissä tulevaisuudessa. Työllisyyspoliittista hankerahoitusta Varissuon Työ ja Toiminta ry on voinut hakea aina vuodeksi kerrallaan.

Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n uusin hanke on STEAn kolmevuotinen Varissuon neuvontapalvelu VARPU.

Neuvontapalvelussa työskentelee kaksi asiakasneuvojaa, jotka auttavat työelämän ulkopuolella olevia Varissuon, Lausteen ja Pääskyvuoren asukkaita toimeentuloon, terveyteen, työnhakuun ja digitaalisten palvelujen käyttöön liittyvissä asioissa.

VT ry on myös kumppanina Työttömien keskusjärjestön Askelia voimaan -hankkeessa (2022–2025), jonka tiimoilta Majanummella vietetään tiistaina 6. kesäkuuta kello 12–15 hyvinvointipäivää.

Yhdistyksen perustoimintoina ovat kaikille avoin kirpputori ja jäseniä palveleva korjausompelimo, pyöräkorjaamo, tietokonehuolto ja -neuvonta, lounasruokailu sekä hävikkiruokajakelu.

Työttömyyden vähentämiseksi ja poistamiseksi, työttömien toimeentulon kohentamiseksi, sekä elämänlaadun parantamiseksi perustettu yhdistys oli alkuperäiseltä nimeltään Varissuon Työttömät VT ry. Perustamiskokous pidettiin 13.1.1998 ja yhdistysrekisteriin yhdistys kirjattiin saman vuoden toukokuussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Turun kaupungin, TE-palvelujen sekä Turun kuntakokeilun kanssa yhteistyössä Varissuon Työ ja Toiminta VT ry on tarjonnut vuosittain kymmeniä palkkatukityöpaikkoja pitkäaikaistyöttömille. Työllistettyjen tehtävät liittyvät yhdistyksen toimintaan, joten työtä on tarjolla monipuolisesti keittiöstä kirpputorille ja ompelimosta kierrätykseen.
• Viime vuosina ruoka-avun jakamisesta on tullut olennainen osa yhdistyksen toimintaa. VT ry jakoi aiemmin ns. EU-ruokakasseja ja on sen päätyttyä vuonna 2022 jatkanut kauppojen ylijäämäruoan jakamista jäsenistölle.
• Maaliskuussa startannut VARPU-hanke (STEA) on jo tavoittanut hyvin alueen asukkaita ja jalkautunut Yhdessä-yhdistyksen tiloihin.

Turun Eläkeläiset ry:n laulukuoro Köörin pojat
Turun Eläkeläiset ry:n laulukuoro Köörin pojat esittivät serenadejaan Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n 25-vuotisjuhlissa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.