Matkalla Aurajoen alkulähteille

Nautelankosken museo Liedossa
Nautelankosken museo. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Uusi matkailutie Aurajoentie tarjoilee 70 kilometriä upeaa kansallismaisemaa Oripäästä Pöytyän, Auran ja Liedon kautta Turkuun.

MATKAILU.

Ainutlaatuisella Aurajoentien matkailutiellä on paljon nähtävää ja koettavaa! 1400-luvulta alkaen Varkaantienä tunnettu reitti sai Väylävirastolta vuoden 2021 alussa virallisen matkailutiestatuksen.  Samalla Turusta Oripäähän Aurajoen kulttuuri- ja perinnemaisemissa kulkeva tie nimettiin Aurajoentieksi.

Naapurustoportaali Know Your Hoods on tuoreeltaan esitellyt kaikki Lounais-Suomen matkailutiet Facebook-sivuillaan ja blogissaan. Aurajoentien matkailutie on luonnollisesti mukana listauksessa ja siitä sanotaan seuraavaa: ”Tien varrella olevat viisi paikkakuntaa ovat tunnettujen ja vähän tuntemattomampien kulttuuri- ja luontokohteiden rikastamia. Tiesitkö esimerkiksi sitä, että Aurajoen alkulähteelle pääsee pitkospuita pitkin Oripäässä? Tai että Pöytyällä on 21 kulttuurikohteen reitistö?”

Aurajokilaakson kulttuurireitillä on kartanoita, tiloja, museoita ja luontokohteita. Aurajoentien matkailutien tunnuksen on suunnitellut pöytyäläissyntyinen kuvataiteilija Marjaana Nukarinen.
Aurajokilaakson kulttuurireitillä on kartanoita, tiloja, museoita ja luontokohteita. Aurajoentien matkailutien tunnuksen on suunnitellut pöytyäläissyntyinen kuvataiteilija Marjaana Nukarinen.

Aurajoentiellä voi matkailla koska vain, millä kulkuvälineellä tahansa. Jos tapahtumapäivät houkuttavat, niin ainakin elokuun viimeisenä viikonloppuna on luvassa perinteeksi muodostunut Aurajoentien kulttuuriralli. Tapahtuman järjestävät Liedon kaupunki, Auran kunta, Pöytyän kunta, Oripään kunta ja Taideyhdistys Ars Auranmaa ry. Kulttuurirallin aikaan Suomen luonnon päivänä 26. elokuuta järjestetään Kurjenrahkan kansallispuistossa ja Auran Koivuniemen virkistysalueella kaikille avoin luonnon ja hyvinvoinnin tapahtuma.

Reitin voi aloittaa Aurajoen alajuoksulta Turusta, josta tie jatkuu Lietoon, Auraan, Pyötyälle ja päättyy Oripäähän – tai toisinpäin yläjuoksulta alajuoksulle päin. Tie kuuluu museoviraston luokkaan valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt.

Aurajoentien matkailutien kehittämisen taustalla ovat Aurajoentie herää eloon – sekä Aurajoentie kyltit kuntoon -hankkeet. EU:n maaseuturahastosta Leader Jokivarsikumppaneiden ja Varsin Hyvän rahoittamista hankkeista vastaa Auran kunta.

Matkailutien kehittämishankkeessa osallistettiin asukkaita alusta alkaen esimerkiksi suunnittelutilaisuuksissa. Matkailutien logosta järjestettiin suunnittelukilpailu ja matkailutien nimi päätettiin kaikille avoimella äänestyksellä.

Varsinais-Suomen arvokkaiden matkailuteiden, Saariston rengastien, Kuninkaantien ja Hämeen Härkätien, joukkoon on siis nyt liittynyt neljäs jäsen, kaunista Aurajokilaaksoamme kunnioittava Aurajoentie!

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Know Your Hoods kutsuu innokkaat retkeilijät kesäretkihaasteeseen

Kesän kunniaksi Lounais-Suomessa järjestetään kaikille avoin ja maksuton Kesäretkihaaste ajalla 10.6.–30.8.2023. Kohteita on yhteensä 11 ja ne löytyvät Eurasta, Pöytyältä, Aurasta, Maskusta, Raisiosta, Kaarinasta, Sauvosta ja Kemiönsaarelta. Jokaisessa kohteessa on rastilappu ja retkeilijät kirjaavat itsensä kohteeseen älypuhelimen avulla. Haastetta varten ei tarvitse ladata sovelluksia. QR-koodin lukija nopeuttaa, mutta ei ole välttämätön.

Jokainen käynti vastaa yhtä arpaa arvonnassa, jossa on jaossa Turun seudun kulttuurimatkailuun kannustavia palkintoja. Kesän aikana vähintään viidessä (5) kohteessa käyneiden kesken arvotaan lisäksi 160 euron arvoinen pääpalkinto! Kesäretkihaasteen ideana on tarjota innostavaa kesälomaohjelmaa sekä kannustaa niin asukkaita kuin matkailijoitakin tutustumaan kiinnostaviin ja yllättäviinkin kohteisiin Lounais-Suomessa.

Kohteissa voi viettää koko retkipäivän tai piipahtaa pikaisella visiitillä. Haaste sopii hyvin myös lasten kanssa retkeilyyn. Osa kohteista on esteettömiä. Kartan ja lisätiedot tapahtumasta löytyy retkihaaste.hoods.fi -osoitteesta.

Turun Seutusanomat