Klassikkosadusta koko perheen musiikkinäytelmäksi

Raision Teatterin Kaislikossa suhisee -kesänäytelmän työryhmää Krookilan kotiseutukeskuksen harjoituksissa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.
Raision Teatterin Kaislikossa suhisee -kesänäytelmän työryhmää Krookilan kotiseutukeskuksen harjoituksissa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

RAISIO.

Raision Teatterin kesäteatterilavalla, Krookilan kotiseutukeskuksessa nähdään heinä–elokuussa tuttu klassikko Kaislikossa suhisee. Uuden musiikkinäytelmäsovituksen Kenneth Grahamen alkuperäisteoksesta on dramatisoinut ja ohjannut Alina Kilpinen.

Viimeksi Kilpinen on tehnyt Raision Teatterille ohjaustyön vuonna 2018, jolloin ohjelmistossa oli Saranat ja sardiinit -farssi. Näyttelijänä hän oli mukana sen sijaan viimevuotisessa kesäteatteriesityksessä Tarkastaja on täällä!

– Raision kesäteatterissa on sellainen systeemi, että joka toinen kesä täällä on enemmän aikuisille suunnattu näytelmä, ja joka toinen kesä ohjelmassa on lastenteatteria. Nyt on aika koko perheen näytelmälle! Kilpinen sanoo.

Lauluilla ja nukketeatterilla väritetty musiikkinäytelmä on kertomus rohkeudesta, ystävyydestä, erilaisuudesta sekä tietysti Jokivarren eläimistä.

Idyllisessä Krookilassa esitettävä näytelmä on suunnattu kaikenikäisille eläinten, musiikkiteatterin ja klassikkotarinan ystäville.

– Kyseessä on ennennäkemätön versio klassikosta, jonka näkemisestä nauttii varmasti koko perhe, laadukasta lastenteatteria arvostava Kilpinen jatkaa.

Sävellyksestä ja laulunohjauksesta vastaa Janne Malinen.
– Hän on säveltänyt näytelmään muuten täysin uudet musiikit, paitsi yksi laulu pohjautuu klassikkokirjaan, kertoo Alina Kilpinen laulun- ja musiikintäyteisestä kesäteatterikappaleesta.

Puvustus on Tarja Siirtola-Virran käsialaa, mutta nuket esitykseen on tehnyt ohjaaja Kilpinen.

Rooleissa nähdään Roosa Koskinen, Veera Rötkönen, Elina Karjalainen, Irma Reunamo, Eija Toivonen, Hanna Mehto, Ismo Reunamo ja Oona Pietiläinen. Kuiskaajana toimii Anne Rinne.

Krookilassa ensikertaa näyttelevä Roosa Koskinen esittää kevätsiivousta välttelevää Myyrää.

Myyrä tutustuu Jokivarren kaislikossa muun muassa runoilevaan Vesirottaan, viisaaseen Mäyrään ja vauhdikkaaseen Rupikonnaan.

– Olen tehnyt Allun (Alina Kilpisen) kanssa aiemmin Liedon Vanhalinnaan speksejä eli interaktiivista opiskelijateatteria, Koskinen toteaa.
– Aikaisemmin on tullut esiinnyttyä muissa Turun alueen teattereissa, mutta nyt valmistelemme ensimmäistä näytelmäämme tänne Krookilaan, Rupikonnan roolin tekevä Elina Karjalainen sanoo.

Näätäpomoa esittävä Hanna Mehto kuuluu Raision teatteriyhdistyksen hallitukseen, mutta Krookilan lavalle nouseminen on hänelle uusi kokemus. Samoin sanovat syys- ja kevätkauden teatteritoimintaan Raisiossa vanhan kauppaopiston tiloissa osallistuneet Pyykkäri-pupun roolin tekevä Oona Pietiläinen ja Vesirotan roolissa nähtävä Veera Rötkönen.

Kärppäjohtajaa näyttelevä Ismo Reunamo ja Mäyrän roolin tekevä Irma Reunamo ovat molemmat osallistuneet Raision Teatterin näytelmiin aiemminkin, sekä kesäteatterissa joitakin vuosia sitten että sisätiloissa syys- ja kevätkaudella.

Raision Taiteiden yönä 14.6. Raision Teatteri esittää Kaislikossa suhisee -näytelmänsä livetrailerin Kirjastotalon aulassa. Lisäksi Krookilan kotiseutukeskuksessa järjestetään kello 18–20 avoimet harjoitukset

Esityskausi: 8.7.–6.8.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy