Paimion Sähkömuseo ja Käsityömuseo Miila avasivat ovensa

Paimion sähkömuseon taustavoimana toimii talkoohengessä Museomuurahaiset, joita on parisenkymmentä henkeä, museoveljiä ja -sisaria.
Paimion sähkömuseon taustavoimana toimii talkoohengessä Museomuurahaiset, joita on parisenkymmentä henkeä, museoveljiä ja -sisaria. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Paimion Sähkömuseo viettää avoimien ovien päivää yhtiön perustajan, Iivari Lähteenmäen, syntymäpäivänä 14. kesäkuuta.

PAIMIO.

Lankametsän olentoja – Mirkun virkkuueläimet -näyttely on esillä Käsityömuseo Miilassa kesä- ja heinäkuun ajan. Kuva: Käsityömuseo Miila.
Lankametsän olentoja – Mirkun virkkuueläimet -näyttely on esillä Käsityömuseo Miilassa kesä- ja heinäkuun ajan. Kuva: Käsityömuseo Miila.

Paimion Käsityömuseo Miilan alkukesän teemanäyttelyssä nähdään taivassalolaisen Mirkku Aallon virkkaamia eläinhahmoja. Eläimiä riittää dinosauruksista ja jättihämähäkistä taiteilijan oman koiran kaksoisolentoon. Mukaan mahtuu paitsi muumeja ja muita piirroshahmoja, myös monta erilaista lemmikki- ja villieläintä realistisista mielikuvituksellisempiin.

Aalto on virkannut niin kauan kuin muistaa. Jo alakoulussa hän valmisti virkkaamalla mattoja ja vaatteita nukkekotiin. Virkkaamisessa viehättää sen muokattavuus: virkkaamalla voi tehdä melkein mitä vain, ja ohjeitakin löytyy eri kielillä internetin syövereistä lähes kaikkeen. Usein Aalto kuitenkin kehittää virkkausmallin itse kokeilun kautta, ja myös ohjeen avulla tehdyissä töissä on aina jotakin itse keksittyä, eikä töitä synny koskaan kahta samanlaista.

Nyt eläkkeellä oleva Aalto teki työuransa laatoittajana ja on opiskellut myös pienoismallien rakentamista. Virkkaamisen lisäksi hän valmistaa edelleen myös pienoismalleja, usein rakennuksista tai kaupungeista. Miilan näyttelyssä esillä olevissa muumihahmoissa onkin hyödynnetty myös pienoismallitekniikoita hahmojen rekvisiitan valmistuksessa.

Lankametsän olentoja – Mirkun virkkuueläimet -näyttely on esillä museossa kesä- ja heinäkuun ajan. Elokuussa luvassa on Paimion muotiviikkoon, 25.–27.8., liittyvä näyttely.

Käsityömuseo Miilassa on teemanäyttelyn lisäksi esillä perusnäyttelyt Arkista aherrusta ja Käsityön juhlaa. Museossa on museokauppa, jossa on tarjolla lähiseudun käsityöläisten tuotteita.

Paimion Sähkömuseon näyttelytiloissa on esillä Sähkölähteenmäen historia pähkinänkuoressa.
Museossa vietetään avoimien ovien päivää yhtiön perustajan, Iivari Lähteenmäen, syntymäpäivänä 14. kesäkuuta. Samana päivänä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta Sähkölähteenmäki Oy:n perustamisesta.
Päivän aikana museossa järjestetään erityisopastuksia kello 12 ja 15, joiden päätteeksi vierailija voi piipahtaa holvikahvilaan pystytetyssä pop up -kahvilassa.
Paimion sähkömuseossa Sähkölähteenmäen 100-vuotisjuhlavuosi näkyy SLM – 100 toiminnan vuotta -näyttelyssä. Museoon on rakennettu myös teemanäyttely ydinvoimalaitosten historiasta.
Paimion sähkömuseossa Sähkölähteenmäen 100-vuotisjuhlavuosi näkyy SLM – 100 toiminnan vuotta -näyttelyssä. Museoon on rakennettu myös teemanäyttely ydinvoimalaitosten historiasta. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Näyttelystä löytyy kuvia asennusprojekteista, esineistöä vuosien varrelta ja entisten sähkölähteenmäkiläisten haastatteluja. Niitä voi katsoa näytöltä museossa tai ladata QR-koodeja myöhemmin katsottavaksi. Ydinvoimalaitosten historiaa esitellään lisäksi aivan omassa teemanäyttelyssä.

Sähkölähteenmäen 100-vuotisjuhlavuosi näkyy erityisesti Paimion Sähkömuseon ylimmässä kerroksessa, jonka SLM – 100 toiminnan vuotta -näyttely keskittyy erityisesti kesäkuussa 1923 toimintansa aloittaneen Sähkölähteenmäen mittavan yrityshistoriaan ja siihen liittyvien osaprojektien esittelyyn.

Suomalaisen ydinvoiman ytimessä -teemanäyttelyssä tuodaan niin ikään esille Sähkölähteenmäen panosta Suomen ja Ruotsin ydinvoiman kehityksessä. Sähkölähteenmäen väki, eli sen ammattitaitoiset työntekijät, urakoi vuosikymmenten mittaan niin Pietarissa sijaitsevan Eremitaasin teatterissa kuin myös ruotsalaisissa ydinvoimaloissakin.

Juhlavuoden syyskaudella järjestetään erilaisia SLM-teematapahtumia ja -yleisötilaisuuksia, kuten kolme seminaaria.

Museota ylläpitää Paimion Sähkömuseosäätiö, jonka vuonna 1992 perustivat Lounais-Suomen Sähkö Oy (nykyisin Fortum Oyj), Sähkölähteenmäki Oy (nykyisin YIT Oyj), Paimion kaupunki ja kotiseutuyhdistys Paimio-Seura ry.

Katariina Mäkinen-Önsoy