Sipilänmäen kesäteatteri tuo lavalle musiikintäytteisen suurproduktion

Sipilänmäen kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Kaksipäisen kotkan varjossa -musiikkinäytelmä.
Sipilänmäen kesäteatterissa nähdään tänä kesänä Kaksipäisen kotkan varjossa -musiikkinäytelmä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Lions Club Piikkiö on mukana Piikkiö päivässä 27. toukokuuta mainostamassa Sipilänmäkeen tulevaa kesäteatteriesitystä Kaksipäisen kotkan varjossa.

TEATTERI.

Kaksipäisen kotkan varjossa -musiikkinäytelmän Sipilänmäen kesäteatterille ohjaava Laura Hurme kuvaa teosta suureksi ponnistukseksi harrastajateatteriryhmälle. Laulutaustat ja äänisuunnittelun näytelmään tekee Pasi Ketola.

– Olen tehnyt uuden dramatisoinnin Timo Koivusalon alkuperäiseen elokuvakäsikirjoitukseen. Sipilänmäellä soivat Koivusalon ja Susanna Palinin yhteistyössä säveltämät ja sanoittamat upeat laulut, jotka rytmittävät oivallisesti myös näytelmäversiointia, Hurme toteaa.

Hurme vertaa sovitustyötä palapelin kokoamiseen, kun elokuvan monet tapahtumapaikat tulee näyttämöllistää ja mukauttaa tarinankulkuun.

Sipilänmäen kesäteatteria ylläpitää Lions Club Piikkiö, jonka jäsenet osallistuvat tiiviisti teatterintekoon osana työryhmää.

Lavalla nähdään kaksi Lions-veljeä, Jorma Ketola kirkkoherrana ja poliisina sekä Mikko Rosendahl Vernerinä.

– Kaksipäisen kotkan varjossa on suurin projektimme. Lisäksi se on harvoin tarjolla harrastajateatterissa, Varsinais-Suomen alueella sen ovat aiemmin esittäneet nimittäin vain Paimion Teatteri vuonna 2006 ja Somerniemen Musiikkiteatteri vuonna 2014, he kertovat.
– Tämä on valtava voimanponnistus 22-henkisellä näyttelijäkokoonpanolla sekä taustatehtävien, kuten tekniikan, puvustuksen ja lavastamisen, osalta. Näytösmäärää olemme laajentaneet kesäkuusta heinäkuun puolelle jatkuvaksi. Kokeilemme tällä kertaa lipunmyyntiä Lippu.fi:n kautta, kun aiemmin olemme hoitaneet markkinoinnin ja myynnin täysin itse, he jatkavat.

1900-luvun alun sortovuosiin sijoittuvassa teoksessa on jälleen ajankohtaisia elementtejä kansallismielisyyden noususta ja ihmiskunnan selviämistaistelusta vaikeina hetkinä.

– Ohjaajamme Laura Hurme on tehnyt elokuvakäsikirjoitukseen perustuvan hienon ja tasapainoisen sovituksen, jossa tarinaa kuljettavat eteenpäin useat henkilöt ja heidän kohtalonsa. Teksti ja musiikki osuvat nappiin upeasti! he kehuvat.

Teatteria Lions Club on Piikkiössä tehnyt vuodesta 1980 alkaen. Vuonna 2019 oli siis 40-vuotisjuhlaesitys, jonka jälkeen jouduttiin pitämään koronataukoa kahden kesän ajan.

– Tämä on meidän päävarainhankinta-aktiviteetti, joten tiukkoja vuosia nämä ovat olleet myös hyväntekeväisyysjärjestölle. Viimekesäinen näytelmä piti esimerkiksi käynnistää aivan tyhjästä, mutta saimme onneksi katsomot mukavasti täyteen. Kaiken kaikkiaan täällä on ollut yli 100 000 kävijää ja hyväntekeväisyyteen on jaettu vastaavasti yli puoli miljoonaa euroa, Mikko Rosendahl sanoo.

Harrastajateattereissa Turun seudulla ennenkin esiintynyt Pauliina Laaksonen on nyt ensimmäistä kesää Sipilänmäellä.

– Ellan rooli on mielenkiintoinen, koska hän ei edusta tuolle ajalle tyypillistä naishahmoa. Vaikka Ella on kristillisen kasvatuksen saanut kirkkoherran tytär, hän on vahva, itsenäinen ja poikamainen, eli kaukana iik-auttakaa-neidosta, toteaa Laaksonen.

Ellan rakkaudenkohdetta Aaroa esittää Rolle Ekroos, joka on tuttu kasvo Sipilänmäen kesäteatterissa. Siinä missä Laaksoselle kyseessä on ensimmäinen laulua sisältävä päärooli, Ekroos on kulkeutunut sen sijaan teatteriharrastuksen pariin musiikin maailmasta.

– Aaro on koulunsa käynyt kirjailija, jolta toisaalta vaaditaan perheen vanhimpana lapsena paljon. Toisaalta hän tuntee itsensä hyvin etuoikeutetuksi elämässä. Synkkyyden keskellä hän koittaa pukea maailman myllerrykset sanoiksi, lisää Ekroos.

Esityskausi: 4.6.–5.7.2023

Katariina Mäkinen-Önsoy