Turkuseura kerää muistoja presidentti Mauno Koivistosta

Turkuseura on kerännyt muistoja presidentti Mauno Koivistosta. Kuva: Turkuseura.
Turkuseura on kerännyt muistoja presidentti Mauno Koivistosta. Kuva: Turkuseura.

Turkulaislähtöisen Koiviston syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Turkuseura kerää turkulaisilta muistoja Mauno Koivistosta.

TURKU.

Turkuseuran projektityöntekijä, dokumentaristi Aleksi Kauppinen kerää kaupunkilaisilta muistoja presidentti Mauno Koivistosta (1923–2017). Tarkoituksena on koota muistoja, joista tulee esille turkulaisen presidentin suhde kotiseutuunsa Turkuun sekä hänen turkulaisuutensa.

Muistoista julkaistaan Suomen Turku -lehden juhlanumero Turun päivänä 17. syyskuuta. Lehden sisällöt ovat suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi muistot arkistoidaan tutkijoiden myöhempää käyttöä varten.

Mauno Koivisto syntyi Turussa Heidekenillä vuonna 1923. Vuonna 1982 Koivistosta tuli ensimmäinen turkulainen, ja toistaiseksi ainoa, Suomen tasavallan presidentti. Turkulaisuus ja kotiseuturakkaus Turkua kohtaan säilyi Koivistolla läpi hänen elämänsä.

– Manu oli mukana perustamassa Turkuseuraa vuonna 1957 ja hän oli yhdistyksen kunniajäsen. Presidentti teki Turkua ja Turun murretta laajasti tunnetuksi. Hän oli yksi meistä, turkulainen, sanoo Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen.

Muistoja kerätään 15. toukokuuta asti verkkolomakkeella, joka löytyy Turkuseuran verkkosivuilta. Muistoja voi kertoa myös soittamalla numeroon 040 5229 063 tai kirjoittamalla osoitteeseen Turkuseura / Aleksi Kauppinen, Vanha Suurtori 3, 20500 Turku.

Ilta Brinkkalassa -tapahtumassa 8. toukokuuta emeritusprofessori Timo Soikkanen kertoo Manun Turun vuosista. Luvassa on tarinoita Manun lapsuudesta, nuoruudesta ja kouluvuosista. Soikkasen alustuksen jälkeen osallistujilla on mahdollisuus kertoa omia Manu-muistojaan.

Turkuseura toteuttaa osana Manun juhlavuotta muistitiedon keruu -hankkeen, jossa kerätään muistoja presidentin suhteesta Turkuun ja turkulaisuuteen. Tapahtuma on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumisen täällä.

Turun Seutusanomat

 

 

Juttuun on 4.5. kello 20.21 lisätty linkki verkkolomakkeeseen ja tieto pidennetystä keruuajasta. Muistoja kerätään siis vielä kahden viikon ajan, 15. toukokuuta asti.