Muraalimaalaukset ilahduttavat Neste K -liikenneaseman kävijöitä

Neste K Kaskentie seinämaalaukset
Turun Kuvataidekeskuksessa opiskeleva Iris Rautaheimo jokilaivoja esittävän muraalimaalauksensa edustalla. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

KUVATAIDE.

Turun Kuvataidekeskuksen opiskelijoiden Iris Rautaheimon, Jiachen Hongin ja Iina Clercin loihtimat upeat maalaukset koristavat Neste K Kaskentien liikenneaseman seinää. Maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa valmistuneet taideteokset avaavat näkymiä turkulaisittain tuttuihin maisemiin.

– Aloimme suunnitella teoksia helmikuussa opettajamme Sanna Peurin kerrottua tästä projektista. Ensin mietimme perinteisempiä maalausaiheita kuten esimerkiksi Turun linnaa, mutta päädyimme lopulta vähän harvemmin kuvattuihin maisemiin, Rautaheimo sanoo.

Rautaheimon ja Clercin teoksessa esittäytyvät jokilaivat, kun taas Hong maalasi maaseutumaisessa maisemassa kiemurtelevaa Aurajokea.

Neste K Kaskentie seinämaalaukset
Turun Kuvataidekeskuksessa opiskeleva Jiachen Hong maalasi juoksulenkeillä tutuksi tulleita Aurajoen maalaismaisemia.

– Valitsin aiheeni lenkkipolkuni varrelta Turussa, joen yläjuoksun puoleisessa maalaismaisemassa, jossa on hienoa vihreää metsäistä aluetta. Inspiraatiota teokseeni hain sekä paikan päällä että netistä, Hong kertoo.

Kuvataidekeskuksen taideopetus on nuorten mielestä inspiroivaa ja uusiin tekniikoihin tutustumiseen innostavaa.

– Seinämuraaleja emme olleet aiemmin tehneet, joten projekti kuulosti erilaiselta ja kiinnostavalta. Tyyliltään maalauksemme on sarjakuvamainen, Rautaheimo toteaa.
– Tämänkokoista työtä tehdessä pitää miettiä perspektiiviä ja tarkastella välillä kauempaa, että voi hahmottaa kokonaisuuden paremmin, Hong jatkaa.

Perinteisesti Kuvataidekeskuksella on vuoden mittaan näyttelyitä esimerkiksi Turun keskustan kahviloissa. Hong ja Rautaheimo sanovat, että seinämaalausprojekteja tulee harvemmin vastaan.

– Tämä oli kiva mahdollisuus tuoda esiin taitojaan uudella tavalla, he kiittelevät.

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiossa opiskeleva 17-vuotias Jiachen Hong aloitti Kuvataidekeskuksessa kaksi vuotta sitten.

Puolalanmäen lukiota käyvä 18-vuotias Iris Rautaheimo on aloittanut kuvataideharrastuksen hyvin pienenä, ensin saksalaisessa kuvataidekoulussa, jonka jälkeen harrastus jatkui Kuvataidekeskuksessa hänen perheensä muutettua Turkuun.

– Kuvataideharrastus toimii mukavana irtiottona arjesta, kun pääsee sukeltamaan omaan luovaan maailmaansa. Olisihan se toki hyvä, jos työelämässä voisi hyödyntää luovuuttaan jotenkin, jatko-opiskelupaikkoja puntaroivat nuoret sanovat.

Katariina Mäkinen-Önsoy