”Senioritanssi on hauskaa ja rentoa, eikä tarvitse olla omaa paria!”

Senioritanssi Varsinais-Suomessa
Senioritanssin aluekehittäjänä Varsinais-Suomessa toimiva Arjariitta Vuorinen (keskellä) kutsuu Bertta Oksasen ja Ritva Aurasen kanssa kaikki kiinnostuneet kokeilemaan senioritanssia esimerkiksi Valkeavuoren liikuntasaliin. Littoisten senioritanssijoiden ryhmät kokoontuvat tässä rakennuksessa kerran viikossa. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Senioritanssin aluekehittäjä Arjariitta Vuorinen sekä harrastuksen parissa pitkään viihtyneet kannustavat kaikkia kiinnostuneita senioritanssiharrastukseen.

SENIORIT.

Tanssi on harrastus, jonka parissa voivat viihtyä aivan kaikenikäiset. Senioritanssiverkosto tuo ikäihmisille suunnattua erityistä senioritanssia tutuksi aluekehittäjien kautta. Varsinais-Suomen alueella on kaksi aluekehittäjää, Anja Söderman ja Arjariitta Vuorinen, jotka myös toimivat senioritanssikouluttajina Turun seudulla.

Senioritanssi Varsinais-Suomessa
Senioritanssia harjoitellaan rennolla mielellä ja yhdessäolon tuottamalla ilolla.

– Nivelystävällisessä senioritanssissa ei juosta eikä hypitä ollenkaan. Kevyt seuratanssimuotoinen ikäihmisille sopiva harrastus on alun perin lähtöisin Saksasta. Senioritanssiin osallistuakseen ei tarvitse ottaa mukaan kuin sisäkengät ja kevyet vaatteet, Vuorinen kertoo.

Tanssin hyviin vaikutuksiin lukeutuvat sydän- ja verenkiertoelimistön sekä lihasten kunnon kehittäminen. Lisäksi se vaikuttaa myönteisesti tasapainoon ja koordinaatiokykyyn.

Mukava harrastus on omiaan pitämään myös mielen virkeänä sekä tuomaan hyvää mieltä ja yhteisöllisyyttä arkeen.

– Liikkumiskyvyltään erilaisille ihmisille sopivassa senioritanssissa ei tarvitse olla omaa paria eikä aikaisempaa kokemusta tanssiharrastuksesta. Tansseissa mennään piirissä ja pari vaihtuu tiuhaan, Arjariitta Vuorinen sanoo.

Anja Söderman vetää senioritanssiryhmiä Piikkiössä ja Turussa, kun taas Vuorisella on Turun ryhmän lisäksi kaksi ryhmää Kaarinan puolella. Aluekouluttajat edustavat Turun Tienoon Senioritanssijat (Tutiset) ry:tä, joka kuuluu Suomen Kansainvälisen Senioritanssin Liittoon.

– Senioritanssi on hauskaa ja rentoa, eikä tarvitse olla omaa paria! kommentoi Littoisten senioritanssijoissa aivan alusta eli vuodesta 1999 alkaen mukana ollut Bertta Oksanen.
– Haluan pitää itseni kunnossa tanssi- ja kuntosaliharjoituksilla sekä ulkoilemalla, jotta voin auttaa myös muita, SPR:n ystävätoiminnassa aktiivisesti mukana oleva Oksanen jatkaa.

Littoisten senioritanssijat harjoittelivat ensin Littoistenjärven läheisyydessä sijaitsevassa Palvelutalo Värttinässä, mistä ryhmä sai nimensäkin.

– Ryhmäkoon kasvettua isommaksi olemme vaihtaneet harjoittelupaikkaa useampaan kertaan. Nykyisin meillä on kaksi ryhmää, tiistain ryhmän lisäksi on torstaisin harjoitteleva alkeisryhmä, joten kaikki kiinnostuneet voivat tulla mukaan, innostaa Arjariitta Vuorinen.

Ikäinstituutin kouluttamat senioritanssiohjaajat voivat toimia paitsi senioritanssin paikallisyhdistyksissä, myös esimerkiksi eläkeläisjärjestöissä, kansalais- ja työväenopistoissa tai kunnan hyvinvointipalveluissa.

Senioritanssiryhmät kokoontuvat Kaarinassa Valkeavuoren liikuntasalissa sekä Piikkiön puolella Pontelassa Piikkiön Eläkeläisten vetämänä.

Liedossa senioritanssia vetää Eläkeliiton Liedon yhdistys ja Naantalin Kesti-Maariassa Naantalin Seniorit ry. Raision Seniorit ry, Raision seudun eläkeläiset ja Eläkeliiton Raision yhdistys pitävät jokainen omia ryhmiään Raision Tornilassa ja Ruskon Eläkkeensaajat Ruskotalolla.

Tutiset ry:n senioritanssijat harjoittelevat myös Turun Lehmusvalkaman hyvinvointikeskuksessa ja Runosmäen vanhuskeskuksessa. Turussa senioritanssia voi harrastaa lisäksi osana paikallisyhdistysten toimintaa koulutettujen senioritanssiohjaajien vetämänä Auralan kansalaisopistossa, Liikuntakeskus Energymissä, Turun seudun hengitysyhdistyksen peilisalissa, Turun eläkeläiset ry:n toimesta Tarmon talolla sekä Turun kansalliset seniorit ry:n senioritalolla.

Senioritanssijoilla on esiintymisiäkin, mutta niihin osallistuminen on vapaaehtoista.

– Seuraavaksi meitä näkee esiintymässä muun muassa Kaarinan Hovirinnan palvelutalossa 5.4. kello 12.45, Kauppakeskus Skanssissa 28.4. kello 11, jolloin yleisö saa liittyä mukaan tanssiimme, sekä Kansainvälisenä tanssin päivänä 29.4. Valkeavuoressa kello 14–16, listaa Arjariitta Vuorinen.

Tiedustelut senioritanssiryhmistä: Arjariitta Vuorinen p. 050 5371 713.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Senioritanssi Varsinais-Suomessa
Kuva Littoisten senioritanssijoiden pidempään toimineen ryhmän harjoituksista. Valkeavuoren liikuntasalissa, osoitteessa Aapiskuja 7 B 2, kokoontuu viikoittain myös senioritanssin alkeisryhmä.