Sävelsilta kunnioittaa veteraaniperinnettä

Sotaveteraaniliiton arvokkaassa perinnetyössä historiastamme kertovat laulut luovat sillan sotavuosista tähän päivään.

MUSIIKKI.

Laulut ovat tärkeä vaikuttaja ylisukupolvisessa työskentelyssä, joka on jatkunut Sotaveteraaniliitossa vuosikymmenten ajan. Keskiviikkona 26.4. kello 18 Turun konserttitalolla kuultava Sävelsilta-konsertti perustuu veteraanipolven työstä kertoviin uusiin lastenlauluihin.

– Laulujen pohjalta ideoitiin opetusmateriaalipaketti, jossa pienille lapsille tuodaan musiikin ja tehtävien kautta tunnetuksi isänmaamme historiaa, Sotaveteraaniliiton lasten ja nuorten perinnetyön projektijohtaja Tuija Saura toteaa.

Opetusmateriaalin julkistamistilaisuudessa oli paikalla tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä opetushallituksen edustajia.

– Kaikki totesivat materiaalin ainutlaatuiseksi ja tarpeelliseksi. Tuolloin opetusneuvos Kristiina Kaihari esitti idean saada materiaali myös toiselle kotimaiselle kielelle.  Ruotsinnos valmistui juuri ennen koronapandemiaa. Julkistaminen tapahtuu nyt Turun Sävelsilta-konsertissa, Saura sanoo.

Sävelsilta-konsertissa julkistetaan myös Varsinais-Suomen Maakuntasäätiön varsinaissuomalaisille päiväkodeille ja kouluille tekemä lahjoitus, mikä sisältää kaksi kappaletta opetuspakettia jokaiseen yksikköön.

Sotaveteraani ja minä -opetusmateriaalin valmistanut työryhmä koostui Turun yliopiston Rauman kampuksen opettajankoulutuslaitoksen opettajiksi valmistuvista.

– Materiaali noudattaa opetussuunnitelmaa, ja sitä voi käyttää yli ainerajojen, lisää projektijohtaja Tuija Saura.

Konsertissa rakennetaan sävelsiltaa sota-ajasta perinneaikaan lauluyhtye Oktäänin mieskvartetilla, tenori Teemu Mustosella ja säestäjä Elina Ukkosella vahvistettujen Turun Sotaveteraanisoittajien voimin. Orkesterin rinnalla laulaa Luostarivuoren koulun oppilaista koostuva kuoro.

– Esiintyjät ovat kaikki, samoin työväki, mukana talkoilla. Konsertin tuotto ohjataan Varsinais-Suomen veteraaneille, leskille ja puolisoille, kertoo Sävelsilta-konsertin suunnittelusta ja juonnosta vastaava Saura.

Sotaveteraaniliiton lasten ja nuorten perinnetyön järjestämä Sävelsilta-konsertti kuuluu ensi viikolla 24.–30.4. vietettävän veteraaniviikon perinteisiin. Tilaisuudessa on saatavana Sotaveteraani ja minä / Krigsveteranen och jag -opetuspakettia kymmenen euron hintaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Sävelsilta-konsertti
Kansallisen Veteraanipäivän aattona rakennetaan Sävelsiltaa Turun konserttitalolla, jossa musisoivat kapellimestari Heikki Varantolan johtama Turun Sotaveteraanisoittajat yhdessä Luostarivuoren koulun kuoron ja mieskvartetti Oktäänin kanssa. Kuva: Tuija Saura.

 

Tiesitkö?

• 29. syyskuuta 1957 perustettu Suomen sotaveteraaniliitto on suomalaisten sotaveteraanien valtakunnallinen etu-, tuki- ja aatteellinen järjestö. Sotaveteraaniliiton edeltäjä oli Suomen Aseveljien Liitto, joka perustettiin talvisodan jälkeen 4. elokuuta 1940.