Ilolla ja tosissaan – monipuolisuus Luminos Ensemblen vahvuutena

Luminos Ensemble 2023
Katja Tolvanen, Maarit Seitilä, Riina Mansikkamäki, Maria Jokinen, Sisko-Soilikki Hella, Marjukka Kanervisto-Oksi, Aino Eterma, Elina Rajamäki, Katja Rivilä, Kaisa Henriksson, Anu Vallila, Heli Koskinen, Helena Risku-Salminen ja Sanna-Maria Hovi sekä Noora Selin (puuttuu kuvasta) muodostavat Luminos Ensemblen. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Luminoksen seuraava esiintyminen on Nousiaisissa, jossa järjestetään 7. toukokuuta hyväntekeväisyyskonsertti Ukrainan tueksi.

MUSIIKKI.

Luminos Ensemble kokoontuu vähintään kerran viikossa harjoittelemaan tulevia esiintymisiä varten. Lauluyhtyeen treeneissä käydään läpi huippuunsa hiottua laulutekniikkaa sekä taiteellisen johtajan Sauli Hannukselan heille sovittamia teoksia.

– Lisäksi erillisiä harjoituksia pidetään ääniryhmittäin, meillä kun on sekä ykkös- ja kakkosalttoja että ykkös- ja kakkossopraanoja kuorossamme, Hannuksela sanoo.

Lauluyhtyeellä oli viime vuoden aikana noin 15 isompaa keikkaa, mikä tarkoitti laajaa, lähes 30 uuden kappaleen, ohjelmistoa.

– Se on paljon, sillä jokainen tekee tätä kuitenkin päivätyönsä ja perhe-elämänsä ohella, yhtyeen puheenjohtaja Katja Tolvanen toteaa.

Seuraavaksi Luminosta voi kuulla Nousiaisten seurakunnan iltamusiikkisarjassa.

Sarjan seuraava tilaisuus sunnuntaina 7.5. kello 18 pidetään Ukrainan hyväksi.

– Järjestäjätaho Nousiaisten seurakunta esitti toivomuksena, että konsertin ohjelmisto olisi viihdyttävää, ei varsinaista kirkkomusiikkia. Sen mukaan olemme rakentaneet ohjelmarungon, kertoo Sauli Hannuksela.

Hannukselan johtaman Luminos Ensemblen lisäksi hyväntekeväisyyskonsertissa esiintyvät Vladyslav Khristoliubov, Virpi Vähäpassi ja Turun NMKY:n seniorikuoro. Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa järjestettävään konserttiin on vapaa pääsy, mutta hyväntekoon voi osallistua ostamalla 10 euron hintaisen käsiohjelman.

Kesällä Luminosta kuullaan muun muassa Valamon Kulttuurikeskuksessa Heinäveden Musiikkipäivillä.

– Heinäveden lisäksi on luvassa myös esiintyminen Raision Alppiruusupuistossa, Aino Eterma jatkaa.

Ruskolla vuonna 2009 perustetun Luminoksen kotikaupungiksi on sittemmin valikoitunut Raisio.

Esiintymismatkat suuntaavat yleisimmin ympäri Suomen, mutta lauluyhtyeellä on ollut keikkoja myös ulkomailla.

Esiintymiskalenteri Luminoksella on hyvin monipuolinen: Välillä he jakavat lavan orkesterien ja solistien kanssa, kun taas osa esiintymisistä tehdään oman lauluyhtyeen voimin.

– Se riippuu tilaisuuden luonteesta, onko kyseessä a cappella -esitys tai kuoroteos, jossa on taustalla suurempi orkesteri. Esimerkiksi vuoden kruunaavassa joulukonsertissa esiinnymme yleensä yhdessä Turun filharmonisen orkesterin soittajista koostuvan Aboa Nova Ensemblen kanssa, sanoo Helena Risku-Salminen.

Valtaosa Luminos Ensemblen jäsenistä on laulanut kuorossa yli viiden vuoden ajan. Pisimpään mukana olleiden joukossa on viisi alkuperäisjäsentä. Vaihtuvuus on vähäistä, mikä näkyy selkeästi kuoron jäsenten yhteen hitsaantuneessa, toimivassa dynamiikassa.

Luminokseen voi hakeutua laulajaksi, kunhan ottaa huomioon kuoron timanttisen kovan tason, jota hiotaan jatkuvasti ahkeralla harjoittelulla.

Lauluyhtyeen johtajana Sauli Hannuksela korostaa pitkäjänteisen äänenmuodostustyön merkitystä Luminoksen soinnin kehityksessä.

– Hakijalla tulee olla laulukokemusta ennestään sekä perusteet hallussa, sillä kuorotyöskentelyssä ei jää mitenkään aikaa antaa yksityistunteja, Hannuksela toteaa.
– Se into, jolla lauluyhtye työskentelee ja laulajat osoittavat kriittisyyttä omaa tekemistään kohtaan ja halua kehittyä, tulee suoraan ammattilaisilta, joiden kanssa olemme saaneet tehdä yhteistyötä näiden vuosien aikana, lisää Hannuksela.

Katariina Mäkinen-Önsoy