Turku houkuttelee nuoria laajalla koulutustarjonnalla

Yhdeksäsluokkalaiset hakevat 21.2.–21.3. toisen asteen koulutukseen yhteishaussa.

KOULUTUS.

Turun kaupungilla on viisi suomenkielistä päivälukiota, ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo ja englanninkielinen Turun Kansainvälinen koulu. Turussa on lisäksi Turun iltalukio, joka tarjoaa lukiokoulutusta muun muassa kaksoistutkinto-opiskelijoille.

Turun lukiot tarjoavat laajan yleissivistyksen ohella mahdollisuuden erikoistua jo lukio-opinnoissa esimerkiksi musiikkiin, luonnontieteisiin, ilmaisuun ja urheiluun. Turun lukioista valmistutaan huippuarvosanoin ja valmiina jatko-opintoihin.

Kevään 2023 yhteishaussa Turun kaupungin päivälukioissa on lähes 1 200 aloituspaikkaa, joista reilut 300 erikoislinjoilla.

Turun ammatti-instituutissa on valittavana 28 perustutkintoa ja useita eri opintopolkuja.

Hakupaikkoja on 1 355, ja vuosittain opiskelijoita on lähes 10 000. Ruotsin kielellä voi opiskella merkonomiksi tai ohjelmistokehittäjäksi. Turun ammatti-instituutissa voi minkä tahansa ammattialan perustutkinnon yhteydessä suorittaa myös ylioppilastutkinnon eli kaksoistutkinnon. Turun ammatti-instituutti on esimerkiksi opiskelijamäärillä mitattuna Varsinais-Suomen vetovoimaisin ammatillinen oppilaitos.

Tutkintoon valmentava koulutus eli TUVA antaa opiskelijalle mahdollisuuden tutustua ammatillisiin tai lukio-opintoihin.

Koulutus myös vahvistaa toisella asteella vaadittavia taitoja. Viime syksynä toimintansa aloittanut TUVA korvasi aiemman perusopetuksen lisäopetuksen (10-luokka), lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA).

Turun kaupunki tarjoaa TUVA-koulutusta yhteishaussa sekä Turun ammatti-instituutissa että Turun iltalukiossa. Molemmat koulutukset ovat suomeksi.

Urheilijoiden on mahdollista opiskelun ohella jatkaa oman lajin täysipainoista harjoittelua Turun Seudun Urheiluakatemian valmennusryhmissä.

Urheiluakatemia toimii Kerttulin urheilulukiossa, Turun ammatti-instituutissa ja Katedralskolan i Åbo:ssa. Urheilijakoulutus on avoinna kaikkien lajien urheilijoille. Koulutukseen valitaan vuosittain ikäluokassaan kansallisesti lahjakkaita urheilijoita.

Turun Seutusanomat