Pieni mutta niin tärkeä ele

Pieni ele -keräys
Paikallisissa Pieni ele -keräyksissä pitkään mukana olleet Johanna Helin, Päivi Sipilä ja Terttu Halla kertovat, että varsinaiselle vaalipäivälle on helpompi saada kerääjiä, koska se on sunnuntai, mutta viikolla olevat ennakkoäänestysajankohdat ovat vaikeampia. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Äänestyspaikoilla näkyvästä Pieni ele -keräyksestä osoitetaan varoja paikallisen vammais- ja terveystyön hyväksi. Lipaskeräyksen lisäksi osallistua voi tekstiviestitse, MobilePaylla tai verkkolahjoituksena Pieni ele ry:n nettisivujen kautta.

HYVÄNTEKEVÄISYYS.

Pieni ele -keräys on käynnissä tuttuun tapaan vaalien aikaan, ensimmäisestä ennakkoäänestyspäivästä 22. maaliskuuta alkaen. Jo perinteeksi muodostunut keräys jatkaa pitkäaikaissairaiden ja vammaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä myös tämänvuotisissa eduskuntavaaleissa.

Aiemmin Vaalikeräyksenä tunnettua Pieni ele -keräystä on yli sadan vuoden ajan toteutettu vapaaehtoisvoimin lipaskeräyksenä äänestyspaikoilla. Vuodesta 1907 asti toimineen hyväntekeväisyyskeräyksen tuotto jaetaan keräyksessä mukana olevien kotimaisten vammais- ja terveysjärjestöjen sekä niiden paikallisyhdistysten kesken.

– Keräystuotto jaetaan puoliksi liitoille ja paikallisyhdistyksille käytettäväksi terveyttä ja hyvinvointia edistäviin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi vertaistuki- ja virkistystoimintaan sekä neuvontaan, toteaa Pieni ele -keräyksen Kaarinan kuntavastaava Päivi Sipilä Lounais-Suomen neuroyhdistyksestä.

Pieni ele -keräyksen tavoite on kotimaan vammaisten ja pitkäaikaissairaiden yhdenvertaisuuden sekä oikeuksien edistäminen.

– Vielä löytyy perheitä, joissa ääniuurnalla käymisen perinteeseen kuuluu myös vaalikeräykseen osallistuminen. Sitä pidetään ikään kuin kunnia-asiana, kertoo keräyssihteerinä toimiva Johanna Helin Turun seudun Reumayhdistys – Åbonejdens Reumaförening ry:stä.

Keräykseen valmistautuminen alkoi seudulla marraskuussa, jolloin Lounais-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksen Terttu Halla toimi aktiivien kokoonkutsujana.

– Silloin saatoimme ilmoittaa liitoille kunnittain, mitkä paikallisyhdistykset ovat mukana keräyksessä. Tuntijaot on saatu tehtyä osallistuvien yhdistysten ja kerääjiksi ilmoittautuneiden mukaan, seudun äänestyspaikoilla tutuksi kasvoksi keräyslippaan takana niin ikään vuosien mittaan tullut Halla sanoo.

Paikallisista yhdistyksistä keräykseen osallistuu Lounais-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksen, Lounais-Suomen neuroyhdistyksen ja Turun seudun Reumayhdistyksen lisäksi muun muassa Suomen Akustikusneurinoomayhdistys, Turun seudun Hengitysyhdistys sekä Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry.

Pieni ele -keräykset ovat käynnissä äänestyspaikoilla ympäri Suomen sekä ennakkoäänestysviikolla että varsinaisena vaalipäivänä. Keräykseen osallistuvien yhdistysten edustajat ovat lippaineen äänestyspaikoilla esimerkiksi Kaarinassa, Naantalissa, Raisiossa, Ruskolla ja Turussa.

Äänestyspaikoilla lipaskerääjät eivät pidä esillä edustamiensa yhdistysten logoja, vaan he edustavat sillä hetkellä vain ja ainoastaan Pieni ele ry:tä. Keräykseen voi osallistua lipaskeräyksen lisäksi esimerkiksi tekstiviestitse, MobilePaylla tai verkkolahjoituksena Pieni ele ry:n nettisivuilta löytyvien ohjeiden mukaan.

Vuodesta 1907 lähtien Suomen vammaisille ja sairaille apua tuonut Pieni ele -vaalikeräys on eduskuntavaalien aikana äänestyspaikoilla.

Lahjoitusten avulla saadaan järjestettyä esimerkiksi vertaistukea tai kuntoutusta. Pienituloisille ja sairaille piristävät tapahtumat ovat tärkeitä.

– Käytännön tasolla pitkäaikaissairaiden ja vammaisten tulot voivat olla erittäin pienet ja lisäkuluja tulee lääkkeistä ja muista erityistarpeista. Myös pitkään sairastaminen ja ehkä jopa elämän pituiset kivut sekä hankaluudet voivat aiheuttaa masennusta ja ahdistusta. Tällöin kaikki hyvät asiat tuovat arkeen pieniä parempia hetkiä, kertoo Pieni ele ry:n toiminnanjohtaja Erika Mäntylä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestysaika on kotimaassa 22.–28. maaliskuuta ja ulkomailla 22.–25. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2.4.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Vapaaehtoisten lipaskerääjien avulla lahjoituksilla saatava apu menee perille ympäri Suomen. Kaikki lahjoitukset jäävät Suomeen ja niillä autetaan muun muassa sydänsairaita, epilepsiaa sairastavia, vammaisia, sokeita, kuuroja, aivosairaita; lapsia, nuoria, aikuisia ja heidän perheitään.
• Lahjoitusten apu menee perille Pienessä eleessä mukana olevien 15 kotimaan vammais- ja terveysjärjestön kautta. Järjestöt ja niiden paikallisyhdistykset käyttävät keräysvarat mm. vertaistukeen, kuntoutukseen, neuvontaan ja apuvälineiden hankintaan.
• Pieni ele -vaalikeräyksessä mukana ovat Epilepsialiitto, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kuuloliitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Neuroliitto, Kuurojen Liitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Diabetesliitto, Psoriasisliitto, Suomen Reumaliitto ja Suomen Sydänliitto.