Naantalin Talvikonsertissa kansallisromanttista tunnelmaa Palmgrenin sävelin

Naantalin Musiikkijuhlat: Talvikonsertti
Naantalin Talvikonsertissa esiintyy pianisti Henrik Järvi (kuvassa) yhdessä sopraano Annukka Kuiviston, Jutta Seppisen johtaman kamarikuoro Key Ensemblen sekä urkuri Miika Hartikaisen kanssa. Kuva: Naantalin Musiikkijuhlat.

NAANTALI.

Naantalin 580-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Naantalin Musiikkijuhlien Talvikonsertissa kuullaan Suomen maineikkaimpiin kuuluneen säveltäjän, pianotaiturina maailmaa kiertäneen Selim Palmgrenin (1878–1951) musiikkia.

Palmgren tunnetaan Naantalin kesäasukkaana, joka sävelsi paljon tuotannostaan kesäkaupungissaan. Talvikonsertissa esiintyvät sopraano Annukka Kuivisto, pianisti Henrik Järvi, kamarikuoro Key Ensemble johtajanaan Jutta Seppinen sekä urkuri Miika Hartikainen.

Konsertissa kuullaan Palmgrenin kuoro-, yksinlaulu- ja pianosävellyksiä, ja se huipentuu Naantalin 500-vuotisjuhlakantaattiin Armonlaakson laulu. Palmgren itse kertoi vuonna 1948: ”Olen jo vuosikaupalla, jopa vuosikymmeniä kehunut Naantalia sekä suullisesti että kirjallisesti. Vuonna 1943 tein samoin myös sävelin – tarkoitan viisisataavuotisjuhlakantaattia, ’Armonlaakson laulua’, Larin Kyöstin maalailevaan tekstiin.”

Naantalin kaupungin tilaama teos kantaesitettiin Naantalin kirkossa 23.8.1943 Palmgrenin itsensä johtamana arvovaltaiselle yleisölle – paikalla olivat muun muassa presidentti Risto Ryti ja pääministeri Edwin Linkomies.

Konsertissa esiintyvä pianisti Henrik Järven valmistelee tohtorintutkintonsa Sibelius-Akatemiassa Palmgrenin pianomusiikista.

– Palmgrenia on kuorosäveltäjänä ja pianosäveltäjänä aina pidetty arvossa, mutta hänen monipuolinen tuotantonsa on vasta viime vuosina alkanut avautua koko laajuudessaan yleisölle ja esiintyjille. Suomessa on herännyt täysin uudenlainen kiinnostus 1900-luvun alkupuolen kotimaisia säveltäjiä kohtaan, Järvi kertoo.

– Naantalissa Palmgren vietti lähes kaikki kesänsä, ja sotavuosina kaupunki toimi hänelle myös turvapaikkana Helsingin levottomuuksilta. Palmgren puolisoineen esiintyi toistuvasti Naantalin kirkossa, Merisalissa, yksityistilaisuuksissa ja sairaaloissa. Naantalissa Palmgren sävelsi tai viimeisteli suuren määrän teoksia, kenties tärkeimpänä niistä sota-aikana syntynyt viides pianokonsertto, jota Sibelius piti Palmgrenin koko tuotannon polttopisteenä, Järvi jatkaa.

Yhteistyössä Naantalin kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa järjestettävä Talvikonsertti: Armonlaakson lauluja – ilta Selim Palmgrenin seurassa kajahtaa lauantaina 11. maaliskuuta Naantalin kirkossa.

Turun Seutusanomat