Turku-teemainen Ilta Brinkkalassa -tapahtumasarja järjestetään vanhankaupungin ympäristössä. Tapahtumasarjan aihealueissa pureudutaan muun muassa turkulaiseen arjen historiaan, kaupunkisuunnitteluun, kirjallisuuteen, murteeseen sekä kulttuuri- ja taide-elämyksiin.
TURKU.
Turkuseuran Ilta Brinkkalassa -tapahtumasarjan seuraavana vieraana kuullaan tietokirjailija Mikko Laaksosta torstaina 30. maaliskuuta kello 17. Laaksonen julkaisee syksyllä ruotsinkielisen kirjan, jossa kerrotaan, miten arkkitehtien toisiltaan saamat vaikutteet näkyvät Pohjoismaiden arkkitehtuurissa.
– Sain idean kirjaan Martin kerrostaloista. Vastaavia taloja löytyy nimittäin Tukholman Årstasta ja aloin ihmetellä miksi, Laaksonen sanoo.
Hän työstää parhaillaan myös suomenkielistä kirjaa vuonna 1949–1966 rakennetuista aravataloista.
– Pohjoismaiset arkkitehdit inspiroivat toisiaan paljon 1920-luvulta 1950-luvulle asti ja se näkyy Turussa, Laaksonen lisää.
Ilta Brinkkalassa -tapahtumassa Mikko Laaksonen kertoo, millaista vuorovaikutusta Turkuun toteutetun asuntorakentamisen taustalla oli, ja mistä vaikutteita tuli.
Samalla kuullaan, minne muualle Suomeen turkulaiset rakennusliikkeet ja arkkitehdit toteuttivat 1960-luvun alussa turkulaista arkkitehtuuria.
Keskustelun vetäjänä on Vox Turku -dokumenteista tunnettu ja Turkuseuran hallituksen jäsen Aleksi Kauppinen.
Tapahtuma järjestetään Brinkkalan talon Maistraatin salissa (Vanha Suurtori 3). Tilaan mahtuu 60 ihmistä. Keskustelua voi jatkaa Turkuseuran Föripuodin tiloissa pienen tarjoilun kera.
Tapahtumasarja sisältää turkulaisten kulttuuritoimijoiden vierailujen sekä historiaa valottavien iltojen lisäksi muun muassa murrekaffilan, jossa keskustellaan ja turistaan Turun murteesta ja murteella Turkuseuran murregurun Esa Laukkasen johdolla.
Turkuseuran murrekaffila muuntautuu vapun kunniaksi baariksi ja siirtyy Brinkkalasta Anniskeluliike Porttiin.
Turkuseuran murrekaffila ottaa varaslähdön vappuun ja muuntautuu murrebaariksi tiistaina 4. huhtikuuta kello 18. Tapahtuma järjestetään Anniskeluliike Portin tiloissa, osoitteessa Hämeenkatu 7.
Murrebaarissa sukelletaan Turun murteen maailmaan hauskalla ja kevyellä otteella murreguru Esa Laukkasen isännöimänä. Illan ohjelmassa on ideoida vitsejä Turun kielellä.
– Voi olla, että kuullaan myös muutama Matti ja Teppo -vitsi tunnelman virittäjänä, sanoo Laukkanen.
Tapahtuma päättyy murrevisaan, jossa kruunataan murrebaarin murrekunkku tai -kuningatar.
– Nyt on sopiva aika oppia vielä ennen vappua puhumaan turkua kuin turkulainen, kannustaa Laukkanen.
Turkuseura suosittelee murrebaaria erityisesti uusille turkulaisille ja opiskelijoille, mutta se on tarkoitettu kaikille Turun murteesta kiinnostuneille.
– Opiskelijoiden vappu alkaa perinteisesti hyvissä ajoin ja haluamme olla mukana luomassa turkulaista vapputunnelmaa. Murrebaari on hauska tapa tutustua turkulaisuuteen, sanoo Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen.
Turun kieltä ei kuitenkaan tarvitse osata tai edes ymmärtää osallistuakseen tapahtumaan.
– Innostunut ja utelias ote sekä iloinen vappumeininki riittävät osallistumisen kriteereiksi, muistuttaa murreguru Esa Laukkanen.
Arkkitehtuuriin uppoutuvan tapahtuman ja murrebaarin jälkeen Ilta Brinkkalassa -sarjassa kuullaan 20. huhtikuuta dosentti Maija Mäkikallin kertomana Nikolai Bomanista ja turkulaisesta huonekaluteollisuudesta. 4. toukokuuta palataan 1960- ja 1970-lukujen opiskelijaelämään tutkijatohtori Topi Artukan johdolla.
Ilta Brinkkalassa -tapahtumasarja toteutetaan yhteistyössä Turun Vanhankaupungin kehittämishankkeen kanssa. Tapahtumat ovat maksuttomia, mutta edellyttävät ennakkoilmoittautumisen Turkuseuran sivuilla.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Päivitys juttuun 4.4. kello 12.12: Ennakkotiedoista poiketen Murrebaarin
vappuspecial on peruttu sairastapauksen vuoksi. Turkuseura pyrkii
löytämään uuden päivämäärän murrebaarille mahdollisimman pian.
Tiesitkö?
• Ilta Brinkkalassa -iltoja järjestetään keväällä vielä kolmena torstaina, 30.3., 20.4. ja 4.5., kello 17–18. Tapahtumissa sukelletaan Turkuun eri näkökulmista turkulaisten kirjailijoiden ja tutkijoiden johdolla.
Turkuseuran Turun murre -aiheisen haalarimerkkikilpailun ehdotuksissa
irroteltiin Turun kielellä
Turkuseuran haalarimerkkikilpailun voittajiksi on valittu kaksi merkkiä. Kilpailussa haettiin tänä vuonna Turku-aiheista haalarimerkkiä, joka sisältää palan Turun murretta.
Graafisena suunnittelijana ja valokuvaajana työskentelevän Linda Svarfvarin ”Ai mää vai?” -merkki syntyi sanojen ja muotoilun kanssa leikittelystä.
– Suomi ei ole äidinkieleni, mutta ”ai mää vai” on turkulaisin lausahdus, mikä tulee itselle ensimmäisenä mieleen. Kun kuulin kilpailusta, sain idean, että se sopisi myös opiskelijoiden haalareihin, kertoo Svarfvar.
Toinen voittaja on oikeustieteen opiskelijan Robert Ruususen tekemä ”Kummalt pualt?” -merkki. Tekijän mukaan merkissä korostuu Turun murteen ehkä tunnetuimmat kaksi fraasia.
– Kummankin tekstinpätkän edessä on tyhjä ruutu. Ideana on, että haalarimerkin käyttäjä voi merkitä kumpi puoli Aurajoesta on esimerkiksi asuinpaikan perusteella itselleen tärkeämpi. Valinnalla voi siis korostaa turkulaista identiteettiään, Ruusunen perustelee.
Turkuseuran haalarimerkkikilpailuun tuli 22 ehdotusta.
– Saimme huikeita ehdotuksia, joissa oli irroteltu murteella. Turun oma kieli on asukkaille tärkeää ja iso osa turkulaista identiteettiä, sanoo Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen.
Turun Seutusanomat