Vanumammaa eli Aline Grönbergiä muistetaan näyttävästi Kaarinassa

Vanumamma-nayttely_Kaarina-talo_netti
Kaarina-talolla esillä olevan Vanumamma – Aline Grönbergin tarina -näyttelyn vitriineissä voi tutustua Aline Grönbergin henkilökohtaisiin esineisiin, muun muassa kunniamerkkeihin, Aline Grönberg -mitaliin, kuvanveistäjä Aarre Aaltosen tekemään pystiin ja kuningas Oscar II:lle aikanaan kuuluneeseen hopearasiaan, sekä Turun Vanun omiin sekä Turun Vanussa myynnissä olleisiin tekstiileihin.

Kaarina-Teatteri tekee juhlavuotenaan historiaa tuomalla näyttämölle kantaesityksenä tarinan Vanumammasta, turkulaisesta yrittäjästä ja vaikuttajasta, joka liittyy vahvasti myös Kaarinaan.

KAARINA.

Kaarina-Teatterissa parhaillaan esitettävä 40-vuotisjuhlanäytelmä Vanumamma – Vaddmamma kunnioittaa Turun Vanun perustajan ja omistajan kauppaneuvos Aline Grönbergin (1871–1950) elämää. Jarmo Kujalan ohjaamassa, ruotsiksi tekstitetyssä näytelmässä soi livenä harmonikkamestari Vili Vesterisen soittokappaleita 1920- ja 1930-luvuilta.

Grönberg liittyy hyvin vahvasti Kaarinaan, sillä hän omisti Vähä-Rauhalinnan kartanon Kuusistonsalmen rannalla. Kartanon läheisyyteen piinkova bisnesnainen perusti Turun Peiteteollisuus -laitoksen, jossa Turun Vanun myyntituotteet valmistettiin.

”Tyhjästä olen aloittanut! Muuta ei ollut minulla alkaissani kuin kaksi tervettä kättä, yritteliäs mieli ja rohkea elämänusko. Ken itseänsä auttaa, sitä Jumalakin auttaa.” Lainaus on Vanumamma – Vaddmamma -näytelmän kirjoittaneen Olli Kauremaan vuonna 2021 julkaisemasta Varttoke vehe! Vanuliikke tule! -kirjasta.

Kirja sisältää Vanumamma Aline Grönbergiin ja hänen yritysimperiumiinsa liittyviä lehtiartikkeleita, ilmoituksia ja valokuvia. Kauremaa luonnehtii teosta leikekirjaksi, joka toimii kunnianosoituksena työtä pelkäämättömälle 65-vuotisen työuran tehneelle, lähimmäisiään auttaneelle suurlahjoittajalle sekä turkulaiselle kosmopoliitille.

Tekstiilialan imperiumin perustanut Aline Grönberg oli monella tapaa edelläkävijä. Grönberg oli ensimmäinen nainen, jolle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentaja -merkki. Hän oli niin ikään ensimmäinen nainen, joka hyväksyttiin Turun liikemiesyhdistyksen jäseneksi ja Turun Säästöpankin isännistöön. Lisäksi hän oli ruotsinkielisten joukossa ensimmäinen kauppaneuvoksen arvonimen saanut nainen.

Vanumamman syntymän 150-vuotisjuhlien aikaan marraskuussa 2021 julkistettiin Turun Aurakadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitsevan Affärscentrumin seinään kiinnitetty Aline Grönberg -muistoreliefi. Affärscentrum Forum muistetaan Turun Vanun talona. Samassa yhteydessä Forumin sisäpiha sai uudeksi nimekseen Vanumammantori – Vaddmammastorget sekä nimestä kertovan kyltin.

– Vanumammantorilla sijaitsee tänä päivänä yritys, jonka omistaja Antonia Backman on Aline Grönbergin jälkeläinen viidennessä polvessa. Alinen työ siis jatkuu edelleen Affärscentrumissa, Olli Kauremaa sanoo.

Vanumamma – Aline Grönbergin tarina -näyttelyyn ehtii tutustua vielä 30. maaliskuuta asti Kaarina-talolla. Vanumamma – Vaddmamma -näytelmän esityskausi: 3.3.–29.4.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy