Kirjaston rooli korostuu demokratiatyössä ja aktiivisen kansalaisuuden tukemisessa

EDUSKUNTAVAALIT.

Turun pääkirjaston Studiossa 30. maaliskuuta kello 18 järjestettävässä Suomalainen demokratia juuri nyt -paneelissa otetaan tutkimuksellisempi ote vaaleihin.

Onko suomalainen demokratia niin toimiva kuin kansainväliset vertailut antavat ymmärtää? Timo Pankakosken johtamassa keskustelussa suomalaisen demokratian laajempaa kuvaa tarkastelevat Jenni Karimäki ja Hanna Wass Helsingin yliopistosta sekä Mona Mannevuo Turun yliopiston tutkijakollegiumista.

Turun kaupunginkirjaston maaliskuun tapahtumat osoittavat, että demokratiatyössä ja aktiivisen kansalaisuuden tukemisessa kirjaston rooli voi olla erittäin keskeinen.

– Koko kirjastolaitoksen ideahan on demokraattinen. Kirjasto on aina edistänyt demokratiaa jo pelkästään olemassaolollaan, pohtii kirjaston demokratiatyön edistämiseen ja kehittämiseen vuosi sitten nimetty Ville Sirkiä.

Kirjasto on paikka, joka tarjoaa mahdollisuuden perehtyä erilaisiin näkemyksiin, antaa välineitä tiedon kriittiseen arviointiin ja sitä kautta omaehtoiseen maailmankuvan rakentamiseen. Lisäksi vuoden 2017 kirjastolain yhtenä tavoitteena on ollut, että kirjastot voisivat toimia entistä enemmän tapahtuma-alustana ja myös kansalaiskeskustelun foorumina.

– Se on iso muutos, jonka eteen meidän pitää tehdä töitä. Tarvitaan myös mielikuvien muutos siinä, että myös ulkopuoliset tapahtumien järjestäjät voivat tehdä yhteistyötä meidän kanssamme, kuten nyt maaliskuun vaalitapahtumissa olemme tehneetkin, Sirkiä toteaa.

Turun Seutusanomat