MIELIPIDE
Väestö ikääntyy ja esimerkiksi Varsinais-Suomessa hoivapaikkoja on vähennetty säästösyistä noin 300. Kotihoidon on ajateltu olevan ratkaisu hoivapaikkapulaan, mutta sen resurssit on ajettu liian ahtaalle, hoitokäynnille on aikaa kymmenisen minuuttia. Inhimillistä kohtaamista, puhumattakaan hoitotoimenpiteistä?
Lähikuukausina on kuultu yliopistosairaaloiden ruuhkista. Päivystykset ympäri maata muuttuivat isoiksi vuodeosastoiksi. Ikääntyneen yleistilan lasku on tavallisin syy päivystykseen joutumiselle. Kunnat ovat alibudjetoineet sote-palveluja ja nyt asia on hyvinvointialueiden sylissä. Tulevaisuudessa tarvitsemme lisää hoivapaikkoja, mutta myös lisäresursseja kotiin vietäviin palveluihin akuuttitilanteissakin, ettei päivystyskäyntejä tarvittaisi.
Vastasyntyneenä elämä voi jatkua vain toisten varassa. Vanhuudessa tämä riippuvuus palaa. Nykyään on trendikästä tavoitella itsenäisyyttä ja riippumattomuutta mahdollisimman pitkään. Ikääntyessä on kuitenkin monella todellisuutta, ettei pärjääkään yksin. Löytyykö silloin ympäriltä huolehtijoita? Omaishoitajuus on todennäköinen vaihtoehto, jos lähipiiristä löytyy puoliso tai muu omainen tähän tehtävään. Omaishoidon tuki on kuitenkin riittämätön ja työ usein raskasta. Omaishoidon tuen vähimmäismäärä on 439,70 euroa kuukaudessa, verot vähennettynä. Lomapäiviä omaishoitajille taataan kuukaudessa vain kaksi. Tuntipalkkioksi jää 65 senttiä miinus verot. Tulevalla hallituskaudella omaishoidon tuen määrää tulee nostaa ja jaksamista on tuettava paremmin.
Kaikille omaishoitajuus ei ole vaihtoehto, jolloin asia tulee yhteiskunnan ratkaistavaksi. Tällä hetkellä yli 75-vuotiaista yli 90 prosenttia asuu kotona, mutta tavoite on korkeampi. Miten tämä kaikki tulevaisuudessa rahoitetaan? Tarvitaan kuntien, hyvinvointialueiden ja yksityissektorin yhteistyötä, niin sanottua monituottajamallia. Julkisen puolen tulee olla kuskin paikalla, mutta kaikkia tarvitaan, että palvelut saadaan tuotettua laadukkaasti ja luomme ikääntyville turvallisen vanhuuden.
Ikääntyneiden hoivatyö tulee järjestää heidän arvonsa tunnistavalla tavalla. He ovat olleet rakentamassa Suomea, jossa meillä on ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja mahdollisuudet menestyä elämässä. Me olemme heille paljon velkaa. Parhaiten maksamme tuota velkaa varmistamalla heille arvokkaan ikääntymisen laadukkailla palveluilla.
Heidi Aaltonen (vihr.)
osastonhoitaja, aluevaltuutettu (Varha), eduskuntavaaliehdokas
Elisa Aaltola (vihr. sit.)
filosofian tutkija, dosentti (Turun yliopisto), eduskuntavaaliehdokas