30-vuotisviikko veti Tasalan Kamarin täyteen

Kohtaamispaikan vahvuuksina lämmin ilmapiiri ja keskeinen sijainti

Tasalan Kamari 30 vuotta
Tasalan Kamarin vapaaehtoisten joukossa on osaajia monelta eri alalta. ”Uutena toimintana on juuri aloittanut pönttömiesten ryhmä, jossa valmistamme linnunpönttöjä myyntiin lähetystyön hyväksi.” vapaaehtoisiin kuuluvat Eero Kontulainen ja Kaarlo ”Kalle” Lehtimäki toteavat. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Raision seurakunta kutsuu kaikkia kiinnostuneita mukaan vapaaehtoistoimintaan satunnaisesti tai säännöllisemmin, mikä kenenkin aikatauluun ja voimavaroihin parhaiten sopii.

RAISIO.

Raision keskustassa 30 vuoden ajan sijainnut Tasalan Kamari vietti juhlaviikkoaan 6.–12. helmikuuta. Jo ensimmäinen tapahtumapäivä houkutteli paikan päälle kävijöitä yli kaksinkertaisen määrän normaaliin maanantaihin verrattuna.

Diakonissa Jaana Pekonen on iloinen, että juhlaviikon tapahtumiin osallistui niin säännöllisesti Kamarissa vierailevia kuin uusia kasvojakin.

– Heti maanantaina oli 180 kävijää, kun tavallisesti kävijöitä on noin 60–80. Tämä on ollut iso ponnistus meiltä kaikilta, erityisesti vapaaehtoisilta, jotka pyörittävät muun muassa Lähetyssoppia, kahviota ja auttamiskeskusta, Pekonen Raision seurakunnasta kertoo.
– Tasalan Kamarilla on esimerkiksi ohjelmatuokioita, piirejä ja kerhoja, musiikkitilaisuuksia sekä mahdollisuus papin ja diakoniatyöntekijän tapaamiseen, jatkaa Pekonen.

Tiistain muistelutilaisuus toi niin ikään vilkasta keskustelua Tasalan Kamarin täysiin pöytiin, joissa istui sekä entisiä että nykyisiä vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Tila täyttyi iloisesta puheensorinasta, valokuva-albumien tutkimisesta sekä toiminnan esittelystä.

Vapaaehtoiseksi heti Tasalan Kamarin alkuaikoina liittynyt Kaarlo Lehtimäki on nähnyt monenlaisia vaiheita raisiolaisten oman kohtaamispaikan historiassa.

– Auttamiskeskuksen lähimmäispalvelun kautta olen ollut muun muassa hoitolaitokseen tai lääkärille kyyditetyn potilaan tukena. Lisäksi olen toiminut vapaaehtoisena kahviossa, Kalle-nimellä vapaaehtoisporukassa tunnettu Lehtimäki toteaa.

23 vuoden ajan vapaaehtoisena toiminut Eero Kontulainen on niin ikään tuttu kasvo Tasalan Kamarin toiminnassa. Hänkin on jalkautunut auttamiskeskuksen kautta esimerkiksi vanhusten kotona tapahtuviin vapaaehtoistöihin.

– Tehtävät ovat yleisimmin palovaroittimen patterinvaihtoa ja sammuneiden lamppujen uusimista. Joskus varsinainen homma kuitenkin unohtuu asukkaalta siinä hetkessä, kun saavun paikalle. Sitten siinä saattaa mennä hetki kahvikupin ääressä jutellessa, ja mikäs siinä, aina sen verran on aikaa keskusteluseuraa kaipaavalle, sanoo Kontulainen hymyillen.
– Yksinäisyys on usein perimmäisenä syynä yhteydenotolle. Sitä oli havaittavissa toki ennenkin, mutta pandemian jälkeisenä aikana tilanne on nähdäkseni vain entistä kurjempi. Varsinkin seniorikansalaisten keskuudessa on ihmisiä, jotka eivät ole ulkoilleet tai tavanneet yhtään ketään kasvotusten pitkään aikaan, Kontulainen vakavoituu.

Tasalan Kamaria on kuluneiden vuosien aikana laajennettu muutamaan otteeseen. Kohtaamispaikka on säilyttänyt kuitenkin tutun osoitteensa Tasalanaukiolla.
Tasalan Kamari 30 vuotta
Vapaaehtoisten panos on hyvin tärkeä. ”Toimintaan kaivataan lisää kaikenikäisiä vapaaehtoisia.” sanovat Raision seurakunnan diakonissa Jaana Pekonen ja vapaaehtoisena toimiva Marja-Leena Haag Mäkinen Tasalan Kamarin valokuva-albumeita selatessaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

– Kohtaamispaikkamme vahvuuksina voisi mainita lämpimän ilmapiirin, helposti saavutettavan sijainnin keskellä kaupunkia sekä juuri uusitut kalusteet, diakonissa Jaana Pekonen sanoo.

Tasalan Kamarin monipuolisen toiminnan on alusta alkaen mahdollistanut Raision seurakunnan työntekijöiden lisäksi suuri joukko vapaaehtoisia, joiden osallistuminen vastuutehtäviin on yksi monipuolisen toiminnan kulmakivistä. Lisätietoja vapaaehtoistehtävistä voi kysyä diakonissa Jaana Pekoselta, jaana.pekonen@evl.fi, 044 716 0365.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Raision Tasalan Kamarin kahvio on avoinna kaikille maanantaista torstaihin kello 10–15 ja perjantaisin klo 10–13. Tarjolla on edullista kahvia, teetä sekä suolaista ja makeaa pikkupurtavaa, keskiviikkoisin myös vohveleita ja perjantaisin aamupuuroa.
• Vapaaehtoisten valmistamia käsityötuotteita voi ostaa lahjaksi tai omaksi iloksi Lähetyssoppi-myymälästä. Tuotto menee hyväntekeväisyyteen lähetystyön kautta.
• Auttamiskeskuksesta saa esimerkiksi ulkoilu- ja juttuseuraa, saattajaa avuksi lääkärikäynnille tai muuta tilapäistä apua arkeen.