Kumpir-ravintola: Uuniperunaa ja vohveleita Turun keskikaupungilla

Leonosa Oy
Serdar Dirihanin Leonosa Oy kuuluu korona-aikana perustettuihin yrityksiin Turun seudulla.

Seutusanomat kysyy korona-aikana aloittaneiden yrittäjien kuulumisia: Tuore turkulaisyrittäjä Serdar Dirihan on tehnyt ravintola-alalla pitkän uran, joka on kuljettanut häntä Turkista Yhdysvaltojen kautta Suomeen.

YRITYSUUTISET. Mitä saadaan kun yhdistetään suomalaisiin perinteisiin ruokiin lukeutuva peruna ja turkkilaistyylinen kumpir? Vastaus on uuniperunoihin erikoistunut ravintola Leonosa, jota pyörittää Serdar Dirihan. Dirihan avasi ravintolansa melko tasan vuosi sitten Kauppakeskus Myllyyn, mutta yrittäjällä oli jo tuolloin into päästä kaupunkikeskustaan.

Nyt Leonosa on sijainnut reilun kuukauden ajan Turun keskustassa.

– Uusi liiketila on keskeisellä paikalla, juuri niin kuin haaveilinkin, mutta sopivan paikan löytäminen vei vain aikaa. Vaikka sijainti on uusi, konsepti ei ole muuttunut, eli päätuotteeni ovat edelleen uuniperunat ja vohvelit, kertoo Dirihan.

– Uuniperuna kumpir edustaa melko uutta perinnettä turkkilaisessa keittiössä. Vaikka sen juuret ovat nimensäkin mukaisesti Bulgariassa, niin silti se on saanut Turkissa aivan uudenlaisen muodon monipuolisine täytteineen, Dirihan lisää.

Perunat tulevat Leonosaan Alankomaista, sillä lajikkeen täytyy olla mahdollisimman suuri.

– Kumpir vaatii isokokoisia perunoita, sillä täytettä tulee mahtua runsaasti. Uuniperunamme lisukkeineen sopivat mielestäni niin lounaaksi kuin iltaruuaksikin, Serdar Dirihan sanoo.

Leonosan vohvelit
Leonosan vohveliannos. Kuva: Leo Kääriäinen.

– Lihaa tai kalaa sekä juustoa sisältävien annosten lisäksi tarjolla on vegaaneille sopiva Vöner. Menussa on myös maukkaita sandwichejä ja pitaleipiä sekä täyteläisiä vohveleita, jatkaa Dirihan.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Dirihan kulki mielenkiintoisen urapolun, mikä alkoi ravintola-alalla hänen synnyinmaassaan Turkissa. Suomessa Dirihan toimi välillä yliopistotutkijana muun muassa Turun yliopiston biologian laitoksella. Sen jälkeen hänen tiensä vei Yhdysvaltoihin.

– Tein ravintolapäällikön töitä Domino’s Pizza -ravintolassa kolmen vuoden ajan. Olin vielä siellä koronapandemian alkaessa. Ennen Michiganiin lähtemistä olin asunut Turun seudulla kahdeksan vuotta. Ensin ajattelin lähteä kokeilemaan pitseriayrittäjyyttä täällä, mutta en kokenut sitä kannattavaksi, sillä pitsapaikkoja täällä jo riittää. Kumpir-ravintoloita sen sijaan ei ollut, Serdar Dirihan toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy