Åbo Svenska Teaterin Storm on rakkauskirje saaristolle

Storm Åbo Svenska Teater
Åbo Svenska Teaterin ensi-iltaan saapuva Storm kertoo Utöstä. Kuva: Åbo Svenska Teater.

TEATTERI.

Åbo Svenska Teaterin Storm (suom. Myrsky) -näytelmän ensi-ilta on 1. helmikuuta Paraisilla, Nauvon Framnäsissä.

Storm on ollut minulle uusi kerrontatyyli ja uusi tapa käyttää näyttämöä aiempiin näytelmiin verrattuna. Työn alku oli kuvien, hahmojen, hetkien ja irrallisten vuoropuheluiden pätkien sekamelskaa yhdistettynä kolmeen onnettomuuteen. Aika kypsytti ja kasvatti tarinan kahdesta haaksirikosta ja yhdestä kylästä, näytelmäkirjailija Hanna Åkerfelt kuvailee uutta näytelmäänsä.

Näytelmää esitetään kiertueella ja Studionäyttämöllä Turussa.

– Turunmaan saaristo on hyvin tärkeä osa kiertuealuettamme, teatterinjohtaja Jukka Aaltonen toteaa.

Storm kertoo kahdesta Utön vesissä tapahtuneesta haaksirikosta.

Pienellä Itämeren saarella myrskyt ja niiden seuraukset kuuluvat vääjäämättömästi elämään. Dramaattiset tapahtumat elävät kertomuksissa ja muistomerkeissä, joita luodaan sekä eläville että kuolleille. Neljä näyttelijää, Jon Henriksen, Henrik Heselius, Stella Laine ja Sofia Törnqvist, herättävät eloon kaksi haaksirikkoa, jotka jättivät omalla tavallaan pysyvät jäljet Suomen merenkulun historiaan.

Storm ei käsittele yksilöllisyyttä vaan yhteisöllisyyttä. Voisi sanoa, että kyläyhteisö on protagonisti ja myrskyt ovat antagonisti, ohjaaja Julian Garner kuvailee.

Pukusuunnittelija ja lavastaja Hanne Horte-Garner antaa luonnon eri elementtien olla vahvasti esillä läpi näytelmän: meri, taivas, tuuli, sade ja kalliot. Suunnittelijoiden joukkoon kuuluvat myös Juho Golnick, valo- ja ääni sekä Kaija Heijari, naamiointi.

– Olin pari päivää Utön saarella viime vuoden joulukuussa keräämässä materiaalia. Taiteellisen työni tulos on valotaiteen ja realismin yhdistelmä. Suurin osa Stormin äänimaailmasta – tuuli, meri ja moottorin äänet – on autenttista ja itse tuotettua, Golnick kertoo.

– Käytämme mineraalimeikkejä, jotka ovat luonnollisista mineraaleista valmistettuja jauhemaisia meikkejä. Ne ovat iholle ystävällisiä tuoden esiin ihon oman kosteuden, jolloin iho näyttää luonnolliselta, sanoo maskisuunnittelusta vastaava Heijari.

Åbo Svenska Teater tuottaa Stormin mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Tämä tarkoittaa muun muassa kierrätysmateriaalin käyttämistä lavastuksessa ja puvustuksessa.

– Odotamme innolla miten taitavat ja luovat suunnittelijamme loihtivat kauniin, tunnelmallisen ja vaikuttavan esityksen, jossa ympäristöajattelu on yhtenä ainesosana. Tämä sopii näytelmään, jonka tapahtumat sijoittuvat saareen herkässä Turunmaan saaristossa, jota kaikki haluamme ja jota pitää suojella, sanoo markkinointipäällikkö Niina Renström.– Yleisön kiinnostus on ollut suurta ja lipunmyynti on vilkasta, Renström lisää.

Turun Seutusanomat