Upeat Valon aika -konsertit tulevat taas joulukuussa

Vuoden 2015 Valon aika -konsertin tähtisolisteina esiintyivät Aili Järvelä ja Severi Pyysalo. Kuva: Arto Kunnola.

Valon aika -joulukonsertin päätähtinä loistavat turkulaiset koululaiset ja lukiolaiset, jotka esiintyvät ammattitaiteilijoiden rinnalla Logomon lavalla. 

JOULU. Joulukuinen Valon aika -konsertti palaa ohjelmistoon neljän vuoden tauon jälkeen. Pitkät perinteet omaavassa suuressa musiikkispektaakkelissa lavalla nähdään yli 500 laulajaa, soittajaa ja tanssijaa Puolalan musiikkiluokilta, Puolalanmäen musiikkilukiosta, Luostarinvuoren lyseon lukiosta ja Raija Lehmussaaren balettikoulusta. Uusina esiintyjinä lavalle nousevat kanteletaituri Ida Elina sekä kustavilaisen ArtTeatron sirkustaiteilijat.

– Valon aikaan on joka kerta haluttu tuoda mukaan tähtiartisti, jonka kanssa esiintyminen olisi myös oppilaille ainutlaatuinen kokemus. Ida Elina on todella upea artisti, joka on osoittanut, että kansallissoittimemme kantele taipuu hyvin monenlaiseen musiikkityyliin. Olemme todella innoissamme, että saimme juuri hänet konsertin tähtisolistiksi, Valon aika -konserttikokonaisuuden tuottajana kuluvan vuoden alussa aloittanut Emma-Liina Sutinen iloitsee

Raija Lehmussaaren balettikoulu on ollut Valon ajassa mukana jo useamman vuoden ajan.

– Raija on myös yleensä tehnyt koreografiat kuorolaisille omien tanssijoidensa lisäksi. ArtTeatro tuli mukaan, koska kaivattiin jotain uutta laulujen ja tanssien oheen. Mieleen tuli sirkus ja sirkustaiteen huippuosaaja ArtTeatro valikoitui näin mukaan, Sutinen toteaa.

14.–15. joulukuuta järjestettävät Valon aika -joulukonsertit pidetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Turun Logomossa.

Tapahtuman organisoinnista vastaa niin ikään ensi kertaa Puolalan musiikkituki ry eli Puolalan musiikkiluokkien ja Puolalanmäen musiikkilukion vanhempainyhdistys. Yhdistys tukee musiikkiluokkien toimintaa muun muassa keräämällä rahaa soittimiin ja kuoropukuihin sekä auttamalla konserttien järjestelyissä.

– Kaikki konsertin tuotot pystytään siis ohjaamaan suoraan takaisin musiikkiluokkien ja musiikkilukion toiminnan tukemiseen. Konsertit ovat aina iso ponnistus niin opettajilta kuin oppilailta ja harjoituspäivät konserttiviikolla ovat pitkiä. Monen sadan oppilaan kokonaisuuden hallitseminen ei ole kaikista helpoin tehtävä ja ihailen suuresti opettajien ammattitaitoa sekä omistautumista. He tekevät paljon ylimääräistä työtä oppituntien ulkopuolella, jotta konsertista saadaan onnistunut kokonaisuus, kertoo Sutinen.
– Valon aika -konsertti on iso kokonaisuus tuottaa, sillä taiteellisia tekijöitä ja esiintyjiä on konsertissa paljon. Työryhmä on kuitenkin aika pieni, joten tässä tuotannossa on päässyt toteuttamaan kaikkia tuottajan työn eri osa-alueita tiedottamisesta budjetointiin. Logomo on myös kokonaan uusi venue tälle konsertille, joten monessa asiassa konsertin raameja haluttiin muokata kokonaan uusiksi. Toki mukana on myös tuttuja elementtejä edellisvuosien konserteista, jatkaa Sutinen.

Valon aika -konsertti on järjestetty edellisen kerran vuonna 2017.

Sen jälkeen päätettiin konsertin siirtymisestä Logomoon. Sutisen mukaan seuraava konsertti oli tarkoitus järjestää joulukuussa 2020.

– Korona kuitenkin siirsi konserttia tuolloin eikä konserttia päästy järjestämään koronan takia myöskään viime vuonna. Suunnitelmia on siis jouduttu muokkaamaan matkan varrella ja tuotantoryhmässäkin on osa henkilöistä vaihtunut, hän sanoo.
– Valon aika on perinteisesti järjestetty joka toinen vuosi, joten nyt taukoa on tullut jo useampi vuosi. Monet oppilaat eivät myöskään ole päässeet esiintymään kahden viime vuoden aikana juuri ollenkaan ja moni varmasti odottaa pääsyä Valon ajan lavalle. Onkin hienoa, että pystymme vihdoin järjestämään konsertit ja tarjoamaan niin kuulijoille, mutta myös oppilaille tämän esiintymiselämyksen, jatkaa Sutinen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

KUKA?

Valon aika -konsertin työryhmäesittelyssä Emma-Liina Sutinen

Aloitin musiikkiluokkataipaleeni vuonna 1997 ja olen itse asiassa siitä lähtien ollut mukana jokaisessa Valon ajassa. Ensin kuorolaisena, lukiossa siirryin orkesterin riveihin ja sen jälkeen olen ollut useampana vuonna mukana huoltajana alakoululaisille eli auttamassa heitä konserttien harjoituksissa sekä itse konserteissa. Kun itse esiinnyin ensimmäistä kertaa Valon ajassa, se tunnettiin vielä nimellä Jouluparaati.

Konsertteihin osallistuminen oli aina todella hieno kokemus, harvoin pääsee esiintymään niin isossa porukassa. Erityisesti lauluyhtye Rajattoman esiintyminen konsertin solisteina on jäänyt mieleeni. Sen lisäksi että he ovat todella taitavia, he myös suhtautuivat todella lämpimästi meihin oppilaisiin.

Kuorolaisten ikähaitari on 9–17 vuotta ja muistan, kuinka pienenä alakoululaisena katseli ylöspäin yläkoululaisia ja lukiolaisia, joilla oli enemmän laulettavaa ja myös enemmän vastuuta. Osa opettajistani toimii edelleen musiikkiluokkien ja musiikkilukion opettajina, joten on ollut mukava päästä tekemään heidän kanssaan yhteistyötä.

Mitä sitten tämänvuotiselta Valon Aika -konsertilta voidaan odottaa? 

Sirkustaiteen ryhmä ArtTeatro on mukana nyt ensimmäistä kertaa ja he tuovat konserttiin hienoja, uusia elementtejä. Luvassa on niin perinteisiä kuin uudempia joululauluja, Raija Lehmussaaren balettikoululaisten upeaa tanssia sekä tietenkin ihanan tähtisolistimme Ida Elinan esiintyminen. Lavalla saatetaan nähdä myös Pakkanen ja Valkea Velho.

Emma-Liina Sutinen
tuottaja
Valon aika-konsertti