UMK:n artistit julkistetaan 11. tammikuuta

Samu Haber hyppää täysin uuteen rooliin UMK23-finaalin juontajana

Logomo
Turun Logomo. Seutusanomien kuva-arkisto.

Suomen suurimmassa musiikkishow’ssa nähdään seitsemän näyttävää UMK-kilpailuesitystä sekä avaus- ja väliaikanumeroita maamme eturivin artisteilta.  

MUSIIKKI. 

Yle tiedottaa, että Suomen euroviisuedustaja Liverpoolissa käytävään kilpailuun valitaan Uuden Musiikin Kilpailun (UMK) finaalissa lauantaina 25. helmikuuta Turun Logomossa. Suora UMK23-show katsottavissa Yle TV1 ja Yle Areena -kanavilla kello 21–23.

Mukana kilpailussa on jälleen seitsemän kappaletta, joiden esittäjät julkistetaan tammikuun 11. päivä. Kilpailukappaleiden ensiesitykset tapahtuvat omina päivinään 12.–20. tammikuuta.

Finaalia edeltävän UMK-kenraalin show vastaa illan suoraa lähetystä, mutta pisteidenanto ja voittajan julistus ovat harjoituksia. UMK-jatkoilla Logomossa juhlitaan UMK-klubilla, YleX Streetillä ja Viisudiscossa.

Ylen Uuden Musiikin Kilpailun finaali on koko illan tapahtuma, jonka juontaa laulaja-lauluntekijä Samu Haber.

UMK:n myötä Haber hyppää aivan uudenlaiseen rooliin juontajana.

Pitkän taipaleen kulkeneen Sunrise Avenue -yhtyeen lopettamisen jälkeen Haber siirtyi soolouralle. Yllätyksenä tullut juontopesti jatkaa hänen mukaansa luontevasti hyvin alkanutta soolouraa.

– UMK-pesti kruunaa minulle mielettömän hienon vuoden, johon on kuulunut muun muassa Sunrise Avenuen jäähyväiskiertue, uusi suomenkielinen albumi ja sitä seurannut loppuunmyyty soolokiertue, Haber kuvailee tiedotteessa.

Samu Haber
Uuden Musiikin Kilpailun 2023 juontaja Samu Haber. Kuva: Nelli Kenttä / Yle.
Elinikäisenä viisufanina Samu Haber odottaa viisuhuuman alkamista, juontopestiä ja myös omaa esiintymistään UMK23-lavalla.

Vaikka varsinaiset juontotehtävät tulevat Haberille uutena kokemuksena, ovat Euroviisut ja karsinnat tuttuja. Hän on ollut paikan päällä muun muassa Globenin ja Tel Avivin viisufinaaleissa. Viime vuonna Haber oli mukana UMK:n taustajoukoissa, osana toiseksi sijoittuneen Cyan Kicksin managerikoneistoa.

– Maailmassa ei ole karnevaaleja koskaan liikaa ja siksi olen seurannut viisuja ja karsintoja aina. Suomesta on lähetetty viisuihin upeita biisejä ja show´hun aidosti panostetaan. Erityisesti viime vuosina UMK:sta on kasvanut todella upea kokonaisuus. Ollaan rohkeasti ylpeitä ja räiskyviä. Entisaikojen viisutraumoista on todellakin päästy irti, Haber jatkaa.

Vuoden 2023 kilpailuun lähetettiin yhteensä 363 kappaletta.

Kiinnostus UMK:n uuteen kauteen näkyi selvästi siis jo hakuvaiheessa. Tammikuussa julkaistavien seitsemän UMK23-finalistin joukossa on niin kaikkien tuntemia artisteja kuin uusiakin kykyjä.

– Finalistien valinta oli tuomaristolle haastavaa tänäkin vuonna ja odotukset ovat taas korkealla, kertoo UMK-raadin puheenjohtaja ja YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen tiedotteessa.

UMK vie voittajan kotimaisen miljoonayleisön kautta satojen miljoonien katsojien eteen Euroviisuihin, maailman suurimpaan musiikkiviihdeohjelmaan. Turun Logomossa valittavan UMK:n voittajan show nähdään Euroviisuissa, jotka järjestetään Ukrainan puolesta Iso-Britannian Liverpoolissa 13. toukokuuta 2023.

UMK:n voitti vuonna 2022 The Rasmus kappaleellaan Jezebel. Voitto vei The Rasmuksen edustamaan Suomea Euroviisuissa Italian Torinossa. The Rasmus sijoittui sijalle 21, kun voiton vei Ukrainan The Kalush Orchestra.

Lisää tietoa UMK-kilpailusta, tapahtumasta ja lipunmyynnistä löytyy Ylen sivuilta.

Turun Seutusanomat