Piltin Turun tehdas viettää 70-vuotisjuhliaan

Piltti lastenruokatehdas
Lasiset Piltti-purkit etenevät vauhdikkaasti mutta turvallisesti omalla linjastollaan. Sekä ruuan että purkkien laatua tarkkaillaan koko valmistusprosessin ajan. Kuvat: Ragip Önsoy.

Lastenruokabrändi Piltti perustettiin vuonna 1952 Turussa, jossa sen purkkituotteet kehitetään sekä valmistetaan edelleenkin kotimaisella ammattitaidolla.

RUOKA. Piltin Turun lastenruokatehtaalla on valmistettu ruokaa jo 70 vuoden ajan. Vuonna 1952 perustetun yrityksen menestystarina on jatkunut Turun Pansiossa läpi vuosikymmenten. Lastenruokatehtaan omistajuus on matkan varrella vaihtunut, mutta sijainti on pysynyt koko ajan samana.

Pitkän taipaleen onnistumisten takana on luotettu tuotemerkki, jonka laatua valvotaan tarkasti joka ikinen päivä kaikissa tuotannonvaiheissa.

Piltin Turun tehtaan tuotekehityksessä työskentelevät Katja Levula ja Miia Juuruskorpi.

Suomen Nestlén Piltin tehtaalla ruuanvalmistuksesta vastaavat ammattikokit. Tuotekehityksessä työskentelee niin ikään ravitsemus-, bio- ja elintarvikealan ammattilaisia.

– Vanhimpiin resepteihin kuuluva kuningatar kuuluu edelleen suosikkimakuihin, samoin kuin mangokin. Tämän vuoden uusiin lanseerauksiin kuuluvat Piltin luomutuotteet. Viime aikoina on lisätty hedelmien ja vihannesten osuutta ja vähennetty sokereita. Käyttäjäkohderyhmiä on kasvatettu noin kolmesta vuodesta ylöspäin kehittämällä kokonaisia aterioita kastikkeineen, Piltin tuotekehityksessä työskentelevät Katja Levula ja Miia Juuruskorpi esittelevät.

Tuotantovaiheiden alkupäässä töitä laadukkaiden lastenruokien eteen tehdään siis hyvin pitkälle manuaalisesti.
Piltin uudet luomuruuat.

– Makutestauksia tehdään joka aamu. Silloin maistellaan henkilökunnan kesken edellisen päivän tuotanto, Turun lastenruokatehtaan johtaja Sari Miettinen-Rantala kertoo.

Arvovaltainen vauvaraati ilmaisee oman painavan mielipiteensä siitä, miten maut tekevät kauppansa varsinaisen kohderyhmän, eli pienokaisten keskuudessa.

– Piltin makuraadissa vauvojen ilmeet ja eleet osoittavat, mikä maistuu ja mikä ei. Raadin koko vaihtelee ja uusia arvioitsijoita haetaan sosiaalisen median kanavien kautta, Suomen Nestlén viestintäpäällikkö Nina Hannola toteaa.

Ruokatuotannon viimeisiin vaiheisiin kuuluvat pakkaus ja lastaus ovat sen sijaan pitkälle automatisoitua.

Lasipurkkeihin ruoka pakataan siksi, että tuoteturvallisuutta olisi helpompi seurata.

– Toki niissäkin tehdään työntekijöiden toimesta jatkuvaa laadunvalvontaa röntgenlaitteen avustuksella. Jokainen purkki menee tarkistuksen läpi, ettei niissä näy mitään ylimääräistä. Lasipurkkien käyttö prosessissa on hygieenistä, sillä ruoka on pakattu ilmattomasti ilman säilöntäaineita, tehtaanjohtaja Sari Miettinen-Rantala sanoo.

Piltin Turun lastenruokatehtaalla 42-vuotisen uran tehnyt tuotannon ja varaston esimies Anne Santala työnjohtajien raportointimittarien parissa.

Tuotannon ja varaston esimiehenä toimivan Anne Santalan mukaan urat Piltillä ovat pitkiä. Se kertoo paljon tehtaan työhyvinvoinnista ja viihtyvyydestä. Kaikki noin 130 työntekijää myös tuntevat toisensa.

– Aloitin työt täällä Jalostajan aikana vuonna 1980, eli olen tehnyt 42-vuotisen uran Piltin parissa. Työilmapiiri on hyvä, eikä hierarkiaa esiinny esimiesten ja työntekijöiden välillä. Työnantaja on myös aina kannustanut työntekijöitään opiskelemaan, kertoo Santala.
– Turvallisuus on työssä ensisijaisen tärkeää. Sitä on edistetty järjestämällä vähintään kerran vuodessa, ja tarpeen tullen myös muina aikoina, työntekijän ja lähiesimiehen keskustelutuokioita, lisää Santala.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Tiesitkö?

• Piltin 70-vuotisjuhlavuonna lastenruuan vastuullisuus nousee yhä suurempaan rooliin. Piltti on ryhtynyt kouluttamaan kotimaisten raaka-aineidensa sopimusviljelijöitä uudistavan viljelyn käytäntöihin yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin kanssa.

• Uudistavalla viljelyllä vahvistetaan Piltti-lastenruuan ympäristöystävällisyyttä parantamalla maaperän hiilensitomiskykyä ja kasvukuntoa sekä lisäämällä biodiversiteettiä.

• Piltin kaikki lasipurkkituotteet valmistetaan uusiutuvalla energialla.