Sibbe Live!:ssä uutta folkia Kusinerna Riippa -duolta

Kusinerna Riippa -duo. Kuva: Petri Mustonen.

Akustinen Kusinerna Riippa esittää Sibelius-museossa järjestettävässä levynjulkaisukonsertissaan pohjanmaalaista ruotsinkielistä kansanmusiikkia

MUSIIKKI.

Ruotsalaisuuden viikon kunniaksi keskiviikkona 2. marraskuuta Sibelius-museon Sibbe Live! -sarjassa kuullaan kansanmusiikkia pohjanmaalaiselta akustiselta duolta Kusinerna Riippa. Serkukset Niko Riippa (kitara) ja Jessica Riippa (laulu) ammentavat inspiraatiota musiikillisista juuristaan ja kirjoittavat lähelle tulevia sanoituksia, toivoen kuulijan pysähtyvän.

Duo julkaisi ensimmäisen albuminsa Vedil vuonna 2020:

– Ensimmäinen levymme sisälsi uusia sävellyksiä ja sovituksia jo olemassa oleviin kansanlauluihin sekä kotikylämme Nedervetilin runoilijan Alexander Slotten teksteihin. Löysimme runot hänen runokokoelmastaan Sånger och syner vuodelta 1918. Laulut olivat siihen aikaan hyvin kotiseuturomanttisia ja kuvasivat luontoa sekä koti-ikävää. Levy sai mukavasti näkyvyyttä ja sitä soitettiin radiossa ympäri maailmaa. Vuonna 2021 olimme mukana Ylen TV-ohjelmassa Hemmalive sommar, kertoo Jessica Riippa.

Positiivinen vastaanotto inspiroi duoa kehittämään musiikkiaan ja tuotannossaan he kallistuvat tällä hetkellä 50- ja 60-lukujen folk revival-soundiin. Sibelius-museon keskiviikkoinen konsertti on samalla levynjulkaisukonsertti samana päivänä julkaistavalle albumille Irrbloss. Duo on kirjoittanut ja säveltänyt kaiken levyllä olevan materiaalin.

Konsertin aikana Kusinerna Riippa esittää kappaleita molemmilta levyiltään:

– Syd-sydöstanvinden blåser on sävellys ensimmäiseltä levyltämme Alexander Slotten sanoituksilla. Tämä laulu kuvailee Näkin kohtaamista ja on romantisointi siitä, kuinka houkutteleva tällainen kohtaaminen olisi. Laulua Toner från vårt karga land toiselta levyltämme on kuvailtu elokuvalliseksi ja se herättää mielikuvia aivan ensisävelistä. Laulu kertoo juurista ja aikaisemmista sukupolvista, ja erityisesti naisista ja miehistä, jotka tekivät kovasti töitä kehräten langat, joilla he kutoivat kankaitaan. Lyriikka alkoi ajatuksella pellavasta ja sen työstämisestä pellolta aina kankaaksi asti, sekä siitä, kuinka oman sukuni naiset työskentelivät ahkerasti kangaspuiden parissa: ”Varje tramp och varje slag, väven krävde mången dag”, kuvailee Riippa.

Turun Seutusanomat