Ravintolayrittäjät Ville Tappola ja Lauri Kokko: ”Tilanne on kannustanut luoviin ratkaisuihin yrittäjyydessä”

Bar Fredrik ja UUNI Pizzeria ravintoloitsijat
Bar Fredrik on asettunut tyylikkäänä seurustelubaarina historialliseen rakennukseen pankkisalin vanhaa arkkitehtuuria kunnioittaen. Laadukkuus ja asiakaspalvelu ovat arvoja, joihin yrittäjät Ville Tappola ja Lauri Kokko perustavat sekä viihderavintolansa että UUNI Pizzeriansa toiminnan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Seutusanomat kysyy korona-aikana aloittaneiden yrittäjien kuulumisia: Vaikka baari-yökerhon ja viisi pizzeriaa kahden viime vuoden aikana perustanut yrittäjäkaksikko joutui poikkeusaikoina monen muun tavoin ahtaalle, hankalista ajoista on syntynyt jotain hyvääkin.

YRITYSUUTISET. Kaksi paikallista yrittäjää, toista kymmentä vuotta ravintola-alalla toimineet Lauri Kokko ja Ville Tappola ovat pyörittäneet Bar Fredrikiä Turussa vuoden 2020 alusta alkaen. Fredrikin yhteydessä on toiminut nyt vuoden päivät myös Yökerho Doris. Uusimpana aluevaltauksena on karaoke, jolle remontoidaan tilaa parhaillaan Fredrikille tunnusomaiseen iloiseen tunnelmaan sopivaksi. Uuden toiminnan myötä baarin tilat laajenevat sisäpihalle päin.

– Avajaispäivän tarkka ajankohta on vielä auki, mutta tähtäämme marraskuun lopulle. Se riippuu materiaalien saatavuudesta ja sen myötä remontin etenemisestä, Ville Tappola kertoo.
– Tämä on meille hyvin luonnollinen tapa kehittää toimintaa, sillä olemme huomanneet, että ihmiset haluavat päästä laulamaan. Live-musiikki on Fredrikissä soinut aina alkumetreiltä lähtien ja Doris on paikka hyväntuuliselle klubimeiningille, joten meillä on täällä koko viihdepaketti koossa! Tappola iloitsee.

Viihderavintolakonseptin lisäksi yrittäjäkaksikolla on luotsattavanaan viisi UUNI Pizzeriaa ympäri Varsinais-Suomea.

Yhteiskunnassa on koettu viime vuosien aikana paljon muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet väistämättä yritystoimintaan.

Yhtiökumppanukset sanovat, että he ovat luovineet taipaleensa alun luovien ratkaisujen sekä myönteisenä pysymisen voimalla.

– Neljän viikon päästä siitä, kun olimme viettäneet Bar Fredrikin avajaisia, yhteiskunta meni käytännössä katsoen kokonaan kiinni. Yrittäjyydessä on aina haasteensa, mutta tällaista maailmanlaajuista pandemiaa kukaan ei tietenkään osannut odottaa. Siinä me, niin kuin kaikki muutkin, olimme aivan uuden edessä, Ville Tappola toteaa.
– Vaikka pandemia on tuonut mukanaan negatiivista ja varat ovat huvenneet äärimmäisen paljon, niin on tämä ollut myös hyvin opettavaista. Kriisi on aina oiva paikka oppimiselle. Pienet ongelmat eivät tunnu enää ongelmilta, Lauri Kokko komppaa.

Vastoinkäymisistä lannistumatta yrittäjäkaksikko alkoi suunnitella vaihtoehtoisia toimintamalleja, He tekivät kaikkensa pitääkseen fiilikset korkealla ja muistutella olemassaolostaan esimerkiksi huumoripitoisten etäbaarivideoiden myötä. Fredrikissä pidettiin lisäksi tasting-tilaisuuksia, joihin tuli ilmoittautua ennakkoon asiakasrajoitusten puitteissa.

– Julkaisimme karanteenipäivien iloksi myös Turku United -yhteistyövideon muutaman muun turkulaisen ravintolan kanssa. Se oli todella hieno yhteinen juttu, Tappola jatkaa.

Idea UUNI Pizzeriasta lähti kehittymään vuoden 2020 alkupuolella.

Ensimmäinen UUNI avattiin Turun Marttiin saman vuoden lokakuussa, jonka jälkeen he ovat perustaneet konseptin mukaisia pizzerioita myös Naantaliin, Kaarinaan, Turun Kupittaalle ja Saloon.
– Olimme pitkään halunneet päästä kyseiseen lokaatioon Martissa ja tartuimme tilaisuuteen, kun sellainen tuli vastaan. Tahtotilanamme oli alusta alkaen laajentaa ympäryskuntiin, jolloin Naantali ja Kaarina tuntuivat sopivilta vaihtoehdoilta, Lauri Kokko sanoo.

Mikä sitten erottaa UUNIn alan muista ravintoloista?

– Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet sekä tuotteen yksilöllisyys ehdottomasti. Laatu ja asiakaspalvelu ovat aina ykkösenä kaikessa toiminnassamme, niihin me panostamme sekä Fredrik & Doris -viihdekonseptissamme että UUNI Pizzerioissamme, yrittäjät toteavat kuin yhdestä suusta.

Yrittäjyydessä Kokkoa ja Tappolaa innostaa työtehtävien monipuolisuus.
– Olemme molemmat kovia tekemään töitä ja tässä niitä riittää paperihommien lisäksi milloin missäkin, joskus haalarit päällä remontoimassa ja sitten taas tiskin takana asiakaspalvelutehtävissä, he päättävät.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Jylhä ja lähes kuninkaallinen ovat termejä, joilla yrittäjät Lauri Kokko ja Ville Tappola kuvailevat legendaarista pankin juhlasalia, jossa Bar Fredrik sijaitsee. He ovat laittaneet paikkaa kuntoon vanhaa arvostaen ja tilan upeutta korostaen – unohtamatta sitä, että seurusteluravintola on suunniteltu hauskanpidolle.

• UUNI Pizzerian nimen kehittelivät yrittäjät sillä ajatuksella, että ”Mistä pizza tulee? No UUNIsta tietenkin”. Bar Fredrik on upean sijaintinsa ansiosta saanut kuninkaallisen nimen viestintätoimiston kanssa pidetyssä ideointipalaverissa.

• Etäbaari- ja Turku United -videoklipit ovat edelleen katsottavissa Bar Fredrikin sosiaalisen median kanavissa.

• UUNI Pizzerian menun lippulaivana on portobellosientä, tryffelimajoneesia ja herkkusientä sisältävä Mushroom Magic. Muita annoksia ovat mm. It Must Be Vegan, Chick This Out, The Meaty, Spicy as Hell ja Änänäs Belongs on Pizza.