Flamencokitaraa ja jazzia Sibelius-museon ohjelmistossa

Joonas Widenius
Joonas Widenius. Kuva: Kalle Paasonen.

Sibelius-museon keskiviikkosarjassa esiintyy 9.11. taitava flamencokitaristi Joonas Widenius. Perjantaina 11.11. suosittu saksofonisti Linda Fredriksson yhtyeineen esittää Juniper-sooloprojektinsa musiikkia ensimmäistä kertaa täysin akustisesti. 

MUSIIKKI. Sibelius-museon Sibbe Live!  -konserttisarjassa esiintyy keskiviikkona 9. marraskuuta suomalaisen flamencokitaran huippuihin kuuluva Joonas Widenius. Widenius on esiintynyt laajalti sekä soolona että trionsa kanssa festivaaleilla, klubeilla ja konserttisaleissa Suomessa ja maailmalla.

Flamencokitaran illassa hän esittää perinteisiä espanjalaisia flamencosävelmiä sekä uusia, omia teoksiaan. Wideniuksen teosten pohjana kaikuvat flamencokitaran sävelet, mutta hänen omaleimainen sävelkielensä ottaa jatkuvasti vaikutteita ympäristöstään.

Keskiviikon konsertti alkaa tyynnyttävillä malagalaisilla sävelillä:

– Konsertin aloittava perinteinen Malagueña on oiva tapa rauhoittaa ja siirtää yleisö toisiin maailmoihin. Se on myös itselleni tapa rauhoittua esitykseen ja inspiroitua tilanteeseen. Oma kappaleeni Northern fandango yhdistää mielestäni pohjoisen ja espanjalaisen kulttuurin onnistuneesti. Se on samalla hyvä esimerkki siitä, miten käsittelen flamencoa omista lähtökohdistani ja kulttuuriperinnöstä ammentaen. Odotan konserttia innolla – on hienoa taas tavata turkulaisyleisö Sibelius-museossa!

Linda Fredrikssonin Juniper kuullaan nyt ensi kertaa täysakustisesti.
Linda Fredriksson
Linda Fredriksson. Kuva: Iiris Heikka.

Fredagar på Sibbe -sarjassa esiintyy suomalaisten saksofonistien ja jazzmuusikoiden kärkikaartiin viime vuosina noussut Linda Fredriksson. Hän on tullut tunnetuksi improvisaatiotaidoistaan ja muuntautumiskyvystään esiintyessään eturivin yhtyeissä Mopo, Ricky-Tick Big Band ja Superposition.

Fredriksson luo uutta säveltäjänä ja yhtyejohtajana sooloprojektissaan Juniper, joka tuo esiin saksofonistin ”hiljaisemman ja ujomman puolen” säveltämää musiikkia. Lokakuussa 2021 julkaistun Juniper-albumin musiikkia kuvaillaan rehellisenä, yksityisenä ja sielultaan singer-songwriter-musiikkina jazz-yhtyeen soittamana.

Fredrikssonin yhtyeen muodostavat kotimaisen jazzin ja rytmimusiikin rautaiset ammattilaiset Tuomo Prättälä (koskettimet), Mikael Saastamoinen (basso) ja Olavi Louhivuori (rummut).

– Turun konsertti tulee olemaan hyvin erilainen ja erityinen konsertti meille. Olemme soittaneet vuoden aktiivisesti yhdessä ja nyt Sibelius-museon akustisten konserttien sarjan innoittamina soitamme ensimmäistä kertaa täysin akustisen version Juniperin kappaleista. Syntetisaattorien ja live-elektroniikan pois jääminen mahdollistaa meidät katsomaan kappaleita hyvin erilaiselta kulmalta. Odotan todella innoissani Sibelius-museon konserttia ja uskon, että löydämme paljon uutta Juniperin musiikkiin illan aikana, kertoo Linda Fredriksson.

Turun Seutusanomat