Vertaistukea ikäihmisten yksinäisyyteen

Turun Seudun Vanhustuen tietoiskuihin ja luentoihin voi osallistua paikan päällä tai Omakirjaston kautta etäyhteydellä. Luennot ja avoimet ryhmät ovat kaikille maksuttomia. Kuva: sabinevanerp.

Virkeä vanhuus -luentosarjan lokakuussa järjestettävässä tilaisuudessa perehdytään yksinäisyyteen sekä sen vaikutuksiin ikäihmisen arjessa. Lisäksi Turussa voi osallistua joka toinen torstai kokoontuvaan yksinäisten avoimeen vertaisryhmään.

SENIORIT. Turun Seudun Vanhustuki ry on järjestänyt viime syksystä alkaen yli 70-vuotiaille suunnattuja yksinäisten vertaisryhmiä. Kymmenen tapaamiskerran ryhmiä on pidetty vuoden aikana kuusi.

– Yhdistyksen tukiystävätoiminnassa olimme huomanneet, että koronarajoitusten aikana ikäihmiset olivat jääneet aikaisempaa enemmän yksin. Kotoa liikkumisen rajoitteet aiheuttivat ikäihmisille myös fyysisen kunnon laskua, koska kaupassa käymiset vähenivät tai loppuivat kauppapalvelun tai läheisten antaman avun takia jopa kokonaan. Samoin sosiaaliset kanssakäymiset vähentyivät huomattavasti. Ja vaikka rajoituksista päästiin, ikäihmisten kunto ei ollut enää entisenlainen ja kynnys kotoa lähtemiseen oli kasvanut, yksinäisten vertaisryhmien projektikoordinaattori Katri Korvela Turun Seudun Vanhustuki ry:stä kertoo.

Ikäihmisten yksinäisyys – totta vai tarua? -näkökulmasta aihetta käsitellään seuraavaksi tiistaina 11. lokakuuta Virkeä vanhuus -luentosarjassa.

– Kerron tilaisuuden aluksi yksinäisyydestä ja siitä, miten paljon sitä esiintyy kussakin ikäryhmässä. Annan osallistujille pohdittavaksi, mikä heidän mielestään tämän voisi aiheuttaa. Kerron, miten eri tavoin yksinäisyyttä voi kokea ja annan osallistujille mahdollisuuden kertoa omia yksinäisyyden kokemuksiaan, sanoo tilaisuudessa luennoiva Katri Korvela.

– Korostan, että yksinäisyys on henkilökohtainen kokemus. Se ei ole sairaus, mutta sillä voi olla haitallisia vaikutuksia. Yksinäisyydestä on hyvä puhua avoimesti ja siitä voi kysyä rohkeasti ja empaattisesti kanssakulkijalta. On tärkeää tunnistaa ja tunnustaa yksinäisyyden kokemus. Vertaisryhmässä on turvallinen tila tälle, lisää Korvela.

Luentosarjan tilaisuudet pidetään Turun pääkirjaston Studiossa kello 13–14.30. Luennolle voi osallistua myös etäyhteydellä Omakirjaston kautta.

– Kirjaston luennolle osallistumiseen on panostettu tekemällä liittymisestä mahdollisimman helppoa yhtä nappulaa painamalla. Toki tämä vaatii rohkeutta ja omaa konetta. Tässä omaiset ja läheiset ovat tärkeässä asemassa. Myös me työntekijät autamme etäyhteyden kanssa muun muassa puhelimitse opastamalla, toteaa Korvela.

Lounatuulet Yhteisötalossa joka toinen torstai kokoontuva yksinäisten avoin vertaisryhmä alkoi elokuussa ja jatkuu joulukuuhun saakka.

Seuraava kaikille avoin tapaamiskerta Läntisellä Pitkäkadulla on 13. lokakuuta kello 13–15.

– Läntisellä Pitkäkadulla järjestämme sekä suljettuja että avoimia yksinäisten vertaisryhmiä. Parittomat torstai-iltapäivät ovat pyhitetty avoimelle ryhmälle, jonne ei tarvitse ilmoittautua, vaan mukaan voi tulla, kun itse kokee tarpeelliseksi nähdä hymyileviä kasvoja ja haluaa joko jakaa omia ajatuksiaan tai vain tulla kuulemaan muiden vertaisten kokemuksia. Tapaamiset kestävät kaksi tuntia ja kahvit keitetään joka kerralla. Joka tapaamisella on ohjaajan pitämä alustus teemasta. Teemat liittyvät yksinäisyyden tunteen ymmärtämiseen ja hyväksymiseen, mutta vertaisryhmästä saa myös työkaluja tunteen pienentämiseen, Korvela kertoo.

– Olemme järjestäneet myös etäyhteydellä toimivaa ryhmää kaupungin Virtuaalisen kotihoidon asiakkaille. Palaute ryhmästä oli, että jatkoa saisi tulla! Lisäksi tänä syksynä olemme jalkautuneet Lehmusvalkamaan pitämään suljettua ryhmää. Osallistujat ovat sekä Lehmusvalkaman asukkaita mutta myös lähialueelta tulleita. Tällä hetkellä innostamme vertaisohjaajia tulemaan mukaan ryhmän pitämiseen. Me perehdytämme ryhmäohjaajan toimeen ja tukea on aina saatavilla, kannustaa Korvela.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Turun Seudun Vanhustuki ry pyrkii tekemään etäyhteyden käyttämisestä ikäihmisille tutumpaa esimerkiksi digiopastuksella.

• Yhdistys järjestää maksutonta tuki-, puhelin-, digi- ja ulkoiluystävätoimintaa. Toiminnassa on vuosittain noin 150 vanhusta sekä saman verran vapaaehtoisia. Lisäksi tarjolla on kuntoilukummitoimintaa, jolloin kuntoilukummivapaaehtoinen kannustaa ja jumppaa vanhuksen kanssa hänen kotonaan joka toinen viikko neljän kuukauden ajan. Kuntoilukummijaksoja tämän vuoden aikana on ollut jo 63.