Ilkivalta ja väkivalta ilmiönä lasten ja nuorten keskuudessa -tilaisuudessa pureuduttiin turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä pohdittiin tapoja ongelmien ennaltaehkäisyyn.
RAISIO. Raision kirjastotalolla pidettiin 14. syyskuuta koko kaupungin peruskoulujen yhteinen vanhempainilta. Tilaisuudessa käsiteltiin monia vanhempia askarruttavia aiheita, joista päällimmäiseksi nousivat ilkivalta, rikollisuus ja turvallisuus.
Illan aikana esiteltiin eri-ikäisille tarjolla olevia palveluita sekä kokoonnuttiin työpajoihin keskustelemaan keinoista edistää lasten ja nuorten hyvinvointia sekä ennaltaehkäistä pahoinvointia. Kaiken kaikkiaan tilaisuuteen osallistui sata raisiolaisvanhempaa sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluissa työskenteleviä henkilöitä.
Paikalla oli laajasti kaupungin työntekijöitä opetuksen kehittämispäälliköstä sivistys- sekä liikunta- ja nuorisotoimien johtajiin. Mukana oli myös edustajia muun muassa poliisin ankkuritoiminnan moniammatillisesta tiimistä, seurakunnan lapsityöstä, keskusta-alueen yrityksistä ja oppilaitosten oppilashuollosta.
– Tämän tilaisuuden potkaisi käyntiin niin vanhempien kuin kaupungin huoli nuorisostamme. Tarkoituksena on tarttua aiheeseen ennen kuin olemme ajautuneet todella huonoon tilanteeseen, Raision Vanhemmat ry:n puheenjohtaja Paula Närvä kertoo.
Ennaltaehkäiseville toimille on todellinen tarve, sillä osalla lapsista ja nuorista menee entistä huonommin. Poliisin tilastojen mukaan alle 15-vuotiaiden väkivaltarikokset ovat yli kolminkertaistuneet viimeisten kahdeksan vuoden aikana Lounais-Suomen alueella.
– Joskus me vanhemmat valitettavasti sorrumme sellaiseen ajatteluun, että ei meidän lapsi, vaan ne muut. Tai että näemme vain sen, mitä haluamme nähdä. Itsekin haluaisin ajatella, että ei meidän lapset ainakaan, mutta aina se ei vain mene niin, Närvä harmittelee..
– Ja vaikka lapsemme eivät olisikaan tekijänä, niin he näkevät esimerkiksi sosiaalisen median kautta kaikenlaista. Siksi vanhemmilla tulisi olla eväät siihen, miten kohtaamme lapsemme näkijänä, kokijana, sivustaseuraajana tai uhrina, lisää Närvä.
Peruskoulujen ensimmäisen yhteisen vanhempainillan tiimoilta kerättyjen palautteiden perusteella suunnitellaan uutta tilaisuutta vanhempien toivomilla teemoilla.
– Yhteiseen vanhempainiltaan osallistuneille lähetetään palautelomake, jonka kautta kartoitamme tarpeita seuraaville tilaisuuksille, sekä niissä käsiteltäville aiheille, Paula Närvä sanoo.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Yhteenvetoa työpajoissa keskustelluista aiheista:
Silmät ja korvat auki – lapsi tarvitsee läsnä olevaa aikuista
Aikuinen on kasvattaja, perustarpeista huolehtija ja turvallisuuden luoja, jonka tulee opettaa oikea ja väärä niin omalla esimerkillään kuin puhumalla.
Vanhempien vastuu, verkostoituminen ja yhteydenpito puhuttivat työpajoissa. Vanhemmat voivat tehdä myös kotona selväksi, että on verkostoitunut ja juttelee monien aikuisten kanssa. Hyvää ilmapiiriä voi edesauttaa olemalla turvallinen aikuinen myös muille kuin omalle lapselle.
Työpajoissa keskusteltiin kuulostelevasta vanhemmuudesta, lapselle/nuorelle annettavasta päivittäisestä ajasta sekä keskusteluyhteyden säilyttämisestä. Konkreettisina toimina ovat muun muassa selkeät kotiintuloajat sekä vanhemman kiinnostus lapsen hyvinvointiin ja siihen mitä kaupungissa tapahtuu. Vanhempien läsnäolo ja näkyminen, yritysten valvonnan lisääminen sekä kenties autolla kiertävien vartioiden näkyvyys kouluilla, koska se voisi vähentää osalta lapsista uskallusta ilkivaltaan.
Kameravalvonnan resursseja sekä kuntien välistä tiedonvaihtoa esim. nuorisotyötekijöiden ja vanhempien kesken toivottiin lisää. Sovittelua voisi tehostaa sillä, että lapset ja nuoret otetaan mukaan siivoamaan ilkivallan jälkiä.
Esimerkillä kasvattaminen: Kuunteleminen ja avoimuus tuovat turvaa sekä turvallisuudentunnetta lapselle. Lapsen kanssa kannattaa ennaltaehkäisevästi keskustella sosiaalisen median vaaroista, sillä kaikki someen menevä materiaali voi levitä vääriin käsiin. Somen käyttöä tulee seurata ja ottaa tarpeen tullen yhteys ammattilaiseen, kuten esimerkiksi kaupungin sometutoriin, jolta saa neuvoja ja tukea. Muistuta, että aina voi kertoa vanhemmalle/kuraattorille/opettajalle ilman tuomitsemisen pelkoa.
Viesti Wilmassa tai soitto opettajalle, jos kuulee koulussa tapahtuneesta kiusaamisesta tms. Jos näet, puutu ja toimi, kuten haluaisit toisten vanhempien toimivan – auta lasta kuin lasta. Rikostilanteissa tulee ottaa yhteys poliisiin.
Raision Vanhemmat ry