Kutsuva Kupittaan siirtolapuutarha syysasussaan

Palstojen täydeltä kulttuurihistoriaa ja kasvien monimuotoisuutta

Kaupunkiviljelyteko-projekti on käynnistymässä Kupittaan siirtolapuutarhalla. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Suuren määrän muistutuksia yleiskaavan ehdotusvaiheessa kerännyt Kupittaan siirtolapuutarha pitää puoliansa kukoistavana, kaikille avoimena kaupunkipuistoalueena.  

TURKU. Viime kuukaudet ovat olleet Kupittaan siirtolapuutarhalle monella tapaa ikimuistoisia. Samaan aikaan kun puutarhan tulevaisuutta käsiteltiin osana valmisteilla olevaa yleiskaavaa, Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry järjesti tuttuun tapaan monenlaisia mielenkiintoisia yleisötapahtumia.

– Jätimme muistutuksia, seurasimme kaavan valmistelua ja valmistauduimme vilkkaaseen kesäkauteen. Kaiken kaikkiaan kaavakokonaisuus on ollut valmistelussa kymmenen vuoden ajan. Nämä ovat olleet raskaita vuosia, sillä kaiken epävarmuuden keskellä olemme pyrkineet kehittämään puutarhan toimintaa, Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Eija Meriluoto sanoo.

Turun yliopiston Museologian oppiaine, Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys, Luonnonvarakeskus ja Ammattiopisto Livia ovat hiljattain käynnistäneet Kaupunkiviljelyteko-projektin siirtolapuutarhalla. Lisäksi ryhmäpuutarhayhdistys tiivistää entisestään yhteistyötään koulujen kanssa ulkona oppimisen ja ympäristökasvatuksen parissa.

Ryhmäpuutarhayhdistyksen jäsenet osallistuvat sankoin joukoin erilaisiin tapahtumiin.

Kesällä siirtolapuutarhalla järjestettiin ohjelmaa muun muassa osana Avoimet puutarhat -tapahtumaa sekä Euroopan kulttuuriympäristöpäivää ja Turun päivää. Valtakunnallisena Siivouspäivänä kirppisteltiin siirtolapuutarhan keskusmajalla sekä palstoilla. Vaikka varsinaiset tapahtumat yleensä sijoittuvat kesään, siirtolapuutarha on avoinna vierailtavaksi ympäri vuoden.

Kupittaan siirtolapuutarhan Uudenmaantien puoleiselta laidalta löytyy luontopolku.

– Tänne saa tulla ihan koska vain ulkoilemaan ja nauttimaan luonnosta keskellä kaupunkia. Puutarhan Uudenmaantien puoleisella laidalla oleva viihtyisä kaupunkipuistoalue luontopolkuineen on sopiva vaikka eväsretkille, Meriluoto kannustaa.

Yleiskaava 2029:n ehdotus on aikaisemmin jakanut puolueita siirtolapuutarhan osalta puolesta ja vastaan. Nyt on päästy kuitenkin yksimielisyyteen siitä, että kerrostaloja alueelle ei tule rakentaa. Näin ollen yleiskaavaehdotuksessa siirtolapuutarha irrotetaan C3-kaavamerkinnästä, joka tarkoittaa keskustatoimintojen aluetta.

– Sekin on jo saavutus, että C3-merkinnästä luovuttiin. Siitä on kiittäminen kaikkia heitä, jotka ovat lausunnoin, muistutuksin ja mielipitein olleet säilyttämisen puolella, kiittelee Meriluoto.
– Aivan vakuuttunut en kuitenkaan vielä ole, sillä uusi merkintä RP/V ei takaa siirtolapuutarhan säilyttämistä kokonaisuudessaan. Käytettyjen termien kanssa saa olla tarkkana, sillä jos puhutaan puutarhan säilyttämisestä, se ei vielä tarkoita siirtolapuutarhan säilyttämistä tällaisenaan, jatkaa Meriluoto.

Eija Meriluoto näkee yhdistyksen järjestämän toiminnan juuri kuvatun mukaisena kaikille avoimena virkistystoimintana.
Kupittaan siirtolapuutarha esittäytyy kauniina luontokohteena keskellä kaupunkia kaikkina vuodenaikoina.

– Puhumattakaan siitä, millaisia hyviä ja virkistäviä vaikutuksia luonnonmukainen ympäristö kasveineen on omiaan tuomaan ihmiselle, hän huomauttaa.

Kaupunkikehitystä linjaava yleiskaava ei vielä sinetöi siirtolapuutarhan kohtaloa mitenkään. Kaavamerkinnät ja niiden merkitykset käytännöntasolla määritellään tarkemmin vasta asemakaavoituksessa.

– Asemakaava tarkentaa siirtolapuutarhan ja virkistysalueen osa-alueita. Nähdäkseni vasta siinä vaiheessa ratkeaa, säilyykö siirtolapuutarha kokonaisuudessaan, ja mitä toimintoihin liittyvää alueelle rakennetaan, Meriluoto toteaa.

Kupittaan siirtolapuutarhan maanvuokrasopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun. Meriluodon mukaan tulevaisuus on vielä täysin kysymysmerkki.

– Asemakaavavaihetta saamme vielä odottaa pitkään, koska sen valmistelu kestää tiettävästi vuosia nykyisen vuokrasopimuksen päättymisen jälkeenkin. Kyseessä on pitkä prosessi, jonka eteen työmme siis vain jatkuu, Meriluoto lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö osuuteen lisätty tieto 1.11. kello 22: Yleiskaava 2029 ehdotus
(kaavatunnus 1/2009) on julkisesti nähtävillä 31.10 – 29.11.2022.

Tiesitkö?

• Yleiskaava 2029 -ehdotuksen nähtävilläoloaikana Kupittaan siirtolapuutarhaan liittyviä lausuntoja, muistutuksia ja mielipiteitä kertyi 30.

• Yleiskaavaehdotus tulee uudelleen nähtäville 31.10 – 29.11.2022. RP/V Siirtolapuutarha-alue / Virkistysalue -merkinnällä muutettu yleiskaavaehdotus hyväksyttiin 11.10. Turun kaupunginhallituksessa.

• Vuonna 1934 perustetun Kupittaan siirtolapuutarhan toiminnasta on vastannut pian 50 vuoden ajan Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry.

• Kupittaan Ryhmäpuutarhayhdistys ry tekee yhteistyötä siirtolapuutarhan toiminnan kehittämisessä muun muassa Luonnonvarakeskuksen, Turun yliopiston museologian oppiaineen, 4H-yhdistyksen sekä Sateenkaari Koto ry:n kanssa.

• Kupittaan siirtolapuutarha on kulttuurihistoriallisesti ja kasvikannaltaan arvokas. Perimätiedon mukaan viljelyä on paikalla harrastettu jo 1700-luvulla.

Kupittaan siirtolapuutarha
Kupittaan siirtolapuutarha on avoinna vierailtavaksi ympäri vuoden.
Kupittaan siirtolapuutarha
Kupittaan siirtolapuutarhan kaupunkipuistoalue luontopolkuineen on sopiva vaikka eväsretkille.