Uusia verenluovuttajia kaivataan kipeästi – tämän vuoden luovuttajamäärät tippuneet roimasti Turussa

Veripalvelun tavoitteena on saavuttaa 20 000 uutta luovuttajaa tänä vuonna.

Veripalvelu yrittää houkutella varsinkin miehiä luovuttamaan verta. Kuva: Veripalvelu.

TERVEYS.

Helteet eivät tiedä hyvää verenluovutukselle, sillä lämpiminä päivinä luovuttajia on vaikea saada paikan päälle. Mennyt kesä onkin ollut hiljaista aikaa koko Veripalvelussa: Turun aluepäällikkö Pekka Kukon mukaan tavoitteena on saada 800 yksikköä arkipäivinä, mutta monena päivänä siitä on jääty 200 luovutuksen päähän. Välillä Veripalvelun työntekijöiden on pitänyt tarttua viimeiseen keinoon ja soittaa suoraan luovuttajille, vaikka yleensä heitä tavoitellaan viesteillä.

Luovuttajien puute näkyy myös Turun Veripalvelussa. Toimipisteessä käy Kukon mukaan paljon vähemmän luovuttajia kuin aiempina vuosina: tämän vuoden heinäkuuhun mennessä asiakkaita on käynyt 1 000 vähemmän edellisvuosiin verrattuna.

– Kyllähän meillä menee huonosti. Toriparkin remontti on haastanut meidät, kun bussilla ei pääse enää torille emmekä ole päässeet koronan jälkeen takaisin normaaliin. Olemme huolissaan siitä, että mistä saadaan luovuttajia, Kukko kertoo.

Vain 3,5 prosenttia luovutusikäisistä eli 18–70-vuotiaista suomalaisista luovuttaa verta.

Heistä noin 60 prosenttia on naisia, ja Veripalvelu kampanjoikin erityisesti miesten osuuden kasvattamiseksi. Kaikkien luovuttajien veri on yhtä arvokasta, mutta miehillä on luovuttajina etuja: heillä on keskimäärin paremmat rautavarastot eivätkä esimerkiksi raskaudet ja synnytykset vaikuta luovutusedellytyksiin.

– Olemme yrittäneet kampanjoida uusien luovuttajien tavoittamiseksi. Naisia on käynyt entistä enemmän, mutta miehiä käy yhtä vaatimattomasti kuin ennenkin. Välillä tuntuu, että miehiä pitää käskeä kuten armeijassa. Esimerkiksi tässä kävi äiti poikansa kanssa luovuttamassa yhtenä päivänä. Kysyin pojalta, että mikä sai hänet tulemaan ja hän vastasi, että äiti käski.

Veripalvelu Turku houkuttelee uusia luovuttajia muun muassa tarjoamalla ilmaista pysäköintiaikaa Louhessa ja Toriparkissa ja maksamalla taksimatkat luovuttajille, jos auto on saatu täyteen Turun seudulla. Lisäksi palvelu vierailee lähikunnissa kuten Raisiossa ja Naantalissa

– Siellä käy mukavasti luovuttajia, mutta käyntejä on vain 3–4 kertaa vuodessa. Ihmiset eivät jostain syystä tule mielellään Turun keskustaan, Kukko sanoo.

Verta ei voi valmistaa keinotekoisesti ja sairaalat tarvitsevat sitä jatkuvasti.

Tilanne onkin huolestuttava.

– On tässä ollut tosi isoja haasteita. Isojen onnettomuuksien aikaan saataisiin luovuttajia vaikka kuinka paljon, mutta toiminnan haaste on se, että luovuttajien pitäisi tulla tasaisesti tänne, sillä verta ei saa tulla myöskään liikaa. Se ei nimittäin säily.

Näkyvyys on tärkeää luovuttajien tavoittamiseksi, ja Kukon mukaan Veripalvelu Turulla onkin tarkoitus olla paikalla erilaisissa tapahtumissa. He myös odottavat torin valmistumista.

– Kaikilla on kiirettä ja ajatellaan, että kohta menen luovuttamaan, mutta jos siitä pystyisi tekemään tavan, niin se auttaisi. Meillehän voi tulla myös ilman ajanvarausta.

Liisa Kallio

 

 

Veripalvelu Turku sijaitsee Yliopistonkadulla. Kuva: Veripalvelu.