Kulttuurikuntoilureitti tuo esiin tavallisten turkulaisten elämää

Muistojen Turku – Minnenas Åbo

Turun Seudun Nivelyhdistys ry:n vapaaehtoistyön koordinaattori Kaisa Karvonen ja muistelijoihin kuulunut, monen polven turkulainen Hilkka Huiskala Muistojen Turku -kulttuurikuntoilureitin varrella Vahteratiellä, joka on tunnettu ruotsalaistaloistaan. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turun Seudun Nivelyhdistyksen keräämät paikallisten asukkaiden tarinat elävöittävät kesällä julkaistua esteetöntä ja kaksikielistä Muistojen Turku -kulttuurikuntoilureittiä. Reitin esteetön osuus kannustaa kaikenikäisiä ja -kuntoisia kävelylle Kupittaanpuiston läheisyyteen.

TURKU. Turun Seudun Nivelyhdistys ry on julkaissut yhdessä Turun kaupungin ja Folkhälsanin kanssa uuden kulttuurikuntoilureitin. Muistojen Turku -reitistä voi valita joko lyhyemmän tai pidemmän version. Reiteille voi lähteä omatoimisesti koska tahansa tai sitten osallistua syys–lokakuussa järjestettäville yhteiskävelyille.

Turun Seudun Nivelyhdistys ry:n vapaaehtoistyön koordinaattorin Kaisa Karvosen mukaan projekti lähti liikkeelle siitä, että Turkuun haluttiin esteetön kuntoilureitti, jonka varrella voi kuunnella tarinoita eletystä elämästä kaupunkilaisten kertomana. Sellaista siis ei vielä ollut ja toiveena oli saada rahoitus sen toteuttamiseen.

– Noin kahden kilometrin mittainen lyhyempi reitti on kokonaisuudessaan tasamaata, koska lähtökohtana oli, että sen voi kulkea myös rollaattorilla tai pyörätuolilla. Se hyödyttää siis niin nivelrikkoa sairastavia henkilöitä kuin kaikkia muitakin!
– Noin neljän kilometrin mittainen pidempi reittivaihtoehto nousee Vartiovuorelle, mutta senkin voi kulkea nousematta portaita. Yhteistä molemmille reiteille ovat levähdyspaikat sekä esteetön yleisövessa, lisää Karvonen.

Kaksikielinen Muistojen Turku – Minnenas Åbo on osa Turun kaupungin kulttuurikuntoilureittejä, joita on yhteensä toistakymmentä täl ja tois pual jokke.

– Pääosin 1940–1990-luvuille ajoittuvassa, Turussa syntyneiltä tai asuvilta kerätyssä, materiaalissa muistellaan reitin varren elämää esimerkiksi Kupittaalta ruotsalaistaloineen sekä vaiheesta, jolloin alueella oli ravirata. Lisänä on yleistietoa turkulaisuudesta sota-ajoista aina vuoden 1972 viimeiseen raitiovaunuvuoroon asti, joista niin ikään saimme muistelutilaisuuksissa kerättyä mielenkiintoisia, omakohtaisia kokemuksia, tavallisten turkulaisten itsensä kertomina, Kaisa Karvonen kertoo.
– Mukana projektissa oli noin 30 iältään suunnilleen 60–100-vuotiasta muistelijaa, joista osa oli asunut tällä alueella lapsesta asti, jatkaa Karvonen.

Syksyn aikana pidetään lyhyemmällä Muistojen Turku -reitillä kaksi maksutonta ja kaikille avointa yhteiskävelyä. Ensimmäinen yhteiskävely on Turun Seudun Nivelyhdistyksen toimesta Turun päivänä sunnuntaina 18. syyskuuta kello 16.

Turun Seudun Nivelyhdistys, Turun Lähimmäispalveluyhdistys ja Turun Siskot ja Simot järjestävät yhdessä Turun kaupungin kanssa toisen yhteiskävelyn 4.10. kello 13. Kokoontumispaikkana molemmilla kävelyillä on Blomberginaukio Kupittaanpuistossa.

Muistojen Turku -kulttuurikuntoilureitin tekoon saatiin rahoitus Turun kaupungille luovutettujen kuolinpesien ja sosiaalirahastojen tuotoista. Kulttuurikuntoilureitin kartan voi noutaa muun muassa Turun pääkirjastosta, Liikuntapalveluiden asiakaspalvelusta, Turun matkailuinfosta tai Turun Seudun Nivelyhdistykseltä. Reitistä on olemassa myös PDF-kartta sekä videotallenne.
– Kuunteluversiossa on pidemmät versiot tarinoista, joita tallensimme eri kertojilta projektia varten. Kartassa tarinat ovat lyhyemmässä muodossa, Kaisa Karvonen toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Kulttuurikuntoilureitit ovat valmiiksi suunniteltuja ulkoilureittejä, joiden varrella pääsee tutustumaan turkulaiseen kulttuuriin. Jokaisella reitillä on oma teemansa ja oma karttansa.

• Kaikki Turun kulttuurikuntoilureitit löytyvät osoitteesta turku.fi/kulttuurikuntoilu, josta reittikartat voi ladata myös mobiiliversioina puhelimeensa.