Muistiviikko on käynnissä – luvassa yleisöluento, infopisteitä sekä webinaari

Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa -teemana

Varsinais-Suomen Muistiyhdistys vinkkaa, että tukikahvan punainen väri kiinnittää muistisairaan huomion.

TERVEYS. Muistiviikko näkyy ympäri Varsinais-Suomen erilaisin tapahtumin 19.–25. syyskuuta. Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa – Ett gott liv i ett minnesvänligt samhälle -teemaisella viikolla etualalla ovat muistiystävälliset teot. Muistiviikkoa vietetään vuosittain kansainvälisen Maailman Alzheimer-päivän (21.9.) ympärillä.

Tiistain 20.9. ohjelmassa on valtakunnallinen webinaari, jossa kansanedustajat keskustelevat ajankohtaisista muistisairaiden ja heidän läheistensä elämään liittyvistä teemoista. Järjestäjänä Muistiliitto ja eduskunnan muistikerho.

Uudessakaupungissa viikko alkaa Kuule ja muista -tapahtumalla.

Kuuloliiton Kuule ja muista-hanke, Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi sekä Vakka-Suomen Kuulo ry järjestävät tapahtuman 20.9. kello 16.30–18.30  Sakunkulman päiväkeskuksessa.

Muisti-infopisteet avautuvat keskiviikkona Vehmaalla kello 1012 ja Taivassalossa kello 13.30–15. Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsin ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen järjestämät tapahtumat ovat Sisustus- ja lahjatavaraliike Merililian edessä ja Taivassalon seurakuntakeskuksessa.

Turun Lounatuulet-yhteisötalossa pidetään yleisöluento muistisairaan ihmisen kohtaamisesta torstaina kello 17 alkaen. Luennoitsijoina ovat validaatiokouluttajat Timo Säilä ja Kaisa Niinistö. Tapahtumassa on tavattavissa myös vapaaehtoisia Muistiaktiiveja. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua 20.9. mennessä: toimisto@muistiturku.fi tai Hanne Mansala 044 2020 533.

Valtakunnallisen webinaarin lisätietoa ja liittymislinkki.

Muistisairaudet ovat parantumattomia aivoja rappeuttavia sairauksia.

Sairauden edetessä ihmisen ajattelu- ja toimintakyky heikkenee. Tästä huolimatta, muistisairas ihminen on toimiva ja arvokas yhteiskunnan jäsen ja pysyy toimintakykyisenä läheistensä tukemana.  Sairaus koskettaa koko perhettä, sairastunut itse ja hänen lähiomaisensa tarvitsevat tukea jatkaakseen hyvää, omannäköistä arkea.

Muistiystävällinen yhteiskunta mahdollistaa hyvä elämän myös muistisairauden kanssa. Varsinais-Suomen Muistiyhdistys kannustaa kaikkia tekemään Muistiviikon aikana arjessa pieniä ja suuria muistiystävällisiä tekoja. Teko voi olla esimerkiksi muistisairautta sairastavan ystävän kanssa lenkkeily tai muistivapaaehtoiseksi lähteminen.

Suomessa asuu arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä. Joka vuosi 14 500 ihmistä sairastuu johonkin etenevään muistisairauteen. Tavallisimmat muistisairaudet ovat Alzheimerin tauti, Verisuoniperäinen muistisairaus, Otsa- ohimolohkorappeumista johtuva muistisairaus ja Levyn kappale tauti. Vaikka muistisairaudet ovat pääasiassa ikääntyneiden sairauksia, työikäisenä sairastuneita on arviolta 7 000.

Muistiyhdistykset ja aluetukikeskus Muistiluotsi tarjoavat tukea, tietoa ja toimintaa muistisairaille henkilöille ja heidän läheisilleen. Toimintamuotoja ovat muun muassa muistineuvonta, vertaistukiryhmät, ensitietokurssit ja aktivoiva ryhmätoiminta. Lisätietoa Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen sivuilta.

Turun Seutusanomat