Agricola-kävelyn viimeinen osuus vaelletaan Piikkiöstä Turkuun

Yhteiskävely on avoin kaikille kiinnostuneille

Agricola-kävelyn viimeinen osuus taitetaan suomen kirjakielen isän jäljissä Piikkiöstä Turkuun. Kuva: Suomen Pipliaseuran viestintä.

Pernajasta Turkuun kulkevan Agricola-yhteiskävelyn pituus on noin 330 kilometriä ja reitti seurailee vanhaa Kuninkaantietä.

TAPAHTUMAT. Sunnuntaina 18. syyskuuta vaelletaan Agricola-kävelyn viimeinen osuus Piikkiön kirkolta Turun tuomiokirkkoon, jossa vietetään yleisölle avoin hetkipalvelus kello 15. Yhteiskävely järjestetään yhteistyössä Turun pyhiinvaelluskeskuksen kanssa ja on osa Turun päivän ohjelmaa.

Agricola-kävelyn ajatuksena on vaeltaa vanhaa Kuninkaantietä seuraillen Pernajasta, Mikael Agricolan synnyinpitäjästä, Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Idea Agricola-kävelyyn tuli vuonna 2019 laulaja Hannu Holmalta, joka on sittemmin toiminut jokaisen yhteiskävelyn vetäjänä. Holman suvussa Agricolasta puhutaan Mikko-enona, sillä sukututkimus on osoittanut sukujuurien ulottuvan suomen kirjakielen isään.

Kävelyille onkin muodostunut luontevasti yhteys lukutaitoon ja sen opettamiseen. Kun Mikaelin sisar ei 1500-luvun Suomessa päässyt opintielle, sama tilanne näkyy nykyään muualla maailmassa, jossa 2/3 kaikista 773 miljoonasta lukutaidottomasta aikuisesta on naisia.

Pipliaseurojen Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman tavoitteena on, että 20 000 naista oppii lukemaan viidessä Afrikan maassa omalla äidinkielellään. Uusimpana maana mukaan on tullut Namibia ja opetus dhimban kielellä. Agricola-kävelyllä on voinut tukea lukutaitoa käveltyjen kilometrien mukaan.

Huhtikuusta syyskuuhun ajoittuva kävely on tänä kesänä ollut kauttaaltaan mahdollista kulkea omatoimisesti, kun reitti saatiin sähköisessä muodossa verkkoon.

Yhteensä kävelyosuuksia reitillä on 13. Kävelylle voi hankkia matkaevääksi Pipliaseuran pyhiinvaelluskortit, joiden teemoina ovat: vapaus, hiljaisuus, huolettomuus, yksinkertaisuus, kiireettömyys, hengellisyys ja jakaminen.

Piikkiö–Turku -yhteiskävelyosuudelle voi ilmoittautua täällä.

Turun Seutusanomat