Vuosisadan vaihteen ikoninen maamerkki elää Turussa kolmatta tulemistaan

Pyörähdys vahvojen naisten kortteliin

Turun kattojen yllä. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Hamburger Börs hotellin perustajasta, Wallina Valtinasta, on saatavilla vähän tietoa. Silti hän oli kiistatta eräs merkittävimmistä naisista turkulaisessa yrityselämässä 1900-luvun alkupuolella.

HISTORIA. Turkuseura järjestää toisen Turun kattojen yllä -kierroksen 13. lokakuuta teemalla ”Näkymiä Börsiin ja Börsistä”. Ikonisen Börsin Pöheikön jalavien keskeltä starttaavalla kierroksella tutustutaan Scandic Hamburger Börsiin, Turun tunnusmerkkeihin kuuluvaan hotellirakennukseen, joka on nähnyt kaupungin muutoksia yli 120 vuoden ajalta.

Korttelinsa vanhimpana rakennuksena Kauppiaskadun puoleisen Vanhan Börsin runkona on 1830-luvun empiretalo, jota on laajennettu vuosina 1902–1903.

Lokakuussa järjestettävällä kierroksella tutustutaan Hamburger Börsin historiaan ja nykyaikaan sekä katsellaan kaupunkinäkymiä Turun uusimmalta kattoterassilta. Oheisessa kuvassa on kesäkuun kierroksella oppaana ollut Tiina Gustafsson.

– Muutoksen julkisivua, joka on olemassa edelleen tänä päivänä, myöten suunnitteli arkkitehti Frithiof Strandell, Turku-opas Tiina Gustafsson kertoo.

Hamburger Bierhalle -nimellä toimintansa 1800-luvun lopulla aloittanut yritys sijaitsee tontti numero 1:ssä, joka on säilyttänyt Turun palon jälkeisen muotonsa tähän päivään saakka.

Turun palo vaikutti kaupunkikuvaan sekä turkulaiseen elämänmenoon.

– Ensin tässä on ollut asuinrakennus. Olut- ja ruokaravintola Hamburger Bierhallen paikalle perusti vuonna 1895 konttoristi Oscar Waldemar Aspelund, Gustafsson sanoo.

– Bierhalle ei menestynyt juuri ollenkaan, ja jo seuraavana vuonna tähän tuli uusi ravintoloitsija, Carl Alfred Svedenborg, jonka aikana syntyi ulkoilmaravintola, nykyinen Börsin Pöheikkö, lisää Gustafsson.

Grand Hotel Börsin loistoonsa nosti Wallina Valtin.

Tuolloin hotellitarjonta Turussa oli hyvin heikkoa. Toisella puolella toria sijainnut Hotelli Phoenix kärsi koko lyhyen historiansa ajan enemmän tai vähemmän talousvaikeuksista.

– Valtinista tiedetään, että hän oli voimakas nainen hyvin monella tasolla, Gustafsson toteaa.

Samassa korttelissa oli toinenkin tunnettu naisyrittäjä, kauppaneuvos Aline Grönberg. Siitä ei ole kuitenkaan varmuutta tunsivatko nämä kaksi liikenaista toisensa.

Viimeksi Forum-korttelin porrashuoneiden rakennushistoriaselvityksessä tarkasteltiin Hamburger Börsin vanhaa osaa Kauppiaskadulla, Turun Lampun taloa (Koy Affärcentrum Fastighets Ab), asuin- ja liikerakennus Reginaa sekä Aurakadun Koy Turun Aurakatu 3:n Edgrenin taloa (Sininen talo). Työ on laadittu osana Forum-korttelin asemakaavanmuutosta (33/2014) Turun kaupungin kaupunkisuunnittelussa.

Scandic Hamburger Börs 2022.

Vanhaa arvostaen uudistettu Hamburger Börs avasi ovensa viime marraskuussa. Remontissa säilytettiin myös vanha jugendosa osana uutta Scandic Hamburger Börsiä. Uudisrakennus on sovitettu tyylillisesti vuosisadan vaihdetta henkivään Vanhaan Börsiin.

Nostalgisia kaltevia portaita pitkin kivutaan tänä päivänä tilausravintolan ja juhla- ja kokoustilojen puolelle Börsin vanhaan osaan, johon rakennettiin korjausurakan aikana alkuperäisen mallinen parveke sekä terassi. Entisöinnit on toteutettu yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Torstaina 13. lokakuuta kello 18–19 järjestettävällä kierroksella tutustutaan Hamburger Börsin historiaan ja nykyaikaan sekä katsellaan kaupunkinäkymiä Turun uusimmalta kattoterassilta. Oppaana toimii Anja Pietikäinen ja ryhmään mahtuu 20 ihmistä. Liput ovat myynnissä Turkuseuran verkkokaupassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Näkymä Börsin katolta Turun kauppatorille / kesäkuu 2022.