Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistyksellä kiire jatkuu keväästä syksyyn saakka

Sulo-pentu on yksi uusimmista tulokkaista Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä. Se oli löydettäessä aliravittu, sillä oli korvapunkkeja eikä intoa leikkiin löytynyt. Hoitoon päästyään Sulo on alkanut syömään hyvin ja voimaan paremmin. Kuva: Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistys.

Ylivoimaisesti eniten yhdistyksen eläintehtävät koskevat kissoja.

ELÄIMET.

Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistyksellä on takana yksi vuoden kiireisimmistä ajoista. Vuosittain juuri kesäaikaan yhdistyksellä on kädet täynnä erilaisten tehtävien parissa: suurimman osan ajasta vievät kissoihin liittyvät tapaukset, mutta niiden lisäksi luonnoneläimiä kuten joutsenia, siilejä ja rusakoita koskevat kyselyt täyttävät kalenteria.

– Luonnoneläinten kohdalla opastamme ihmisiä paljon puhelimitse. Lisäksi ohjaamme tehtäviä Turun eläinsuojeluyhdistykselle, sillä heillä on tarvittava osaaminen ja tilat, Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Carita Rauvola kertoo.

Kissatehtävät ovat hyvin samankaltaisia keskenään: Rauvolan mukaan yleisimmät tapaukset koskevat ulkona liikkuvia tiineitä kissoja jotka tekevät pennut vieraiden ihmisten pihoille. Kissan omistaja ei kuitenkaan tilanteesta kuullessaan halua olla tekemisissä pentujen kanssa.

– Juuri oli tapaus, jossa kissa teki pennut naapurin pihaan. Omistaja oli sanonut, että hän hukuttaa pennut saaviin. Haimme sitten pennut meille.

Kiireinen kesä eläinsuojeluyhdistyksessä on tuttu juttu jo menneiltä vuosilta, mutta tänä vuonna eteen tuli myös uudenlaisia tehtäviä: Rauvola kertoo, että useammat henkilöt ovat ottaneet heihin yhteyttä, kun kissan huolenpidosta on tullut heille vaikeaa.

– Esimerkiksi iäkkäät ihmiset ovat sairastuneet ja huolestuneet, että mitä kissalle käy jatkossa. Olemme tehneet heidän kanssa paperit kuntoon, että kissasta pidetään huolta, jos heille käy jotakin. Osa myös haluaa kissalle jo uuden kodin. Olemme auttaneet heitä luopumisessa ja välittäneet kissan kuulumisia kodin löytymisen jälkeen, Rauvola sanoo.

– Se on hyvin vastuullista toimintaa. Onkin ilahduttava ilmiö, että tällaisissa tapauksissa on oltu meihin yhteydessä.

Vakka-Suomen eläinsuojeluyhdistys ei pääsääntöisesti hoida kissapopulaatioiden loukutuksia, mutta auttaakseen muita yhdistyksiä niitäkin tehtäviä on ollut kesän aikana. Loukutettujen kissojen terveys on usein retuperällä: Rauvolan mukaan aliravitsemus, hammassairaudet ja korvapunkit ovat yleisimpiä kissan terveyttä haittaavia tekijöitä.

– Lisäksi populaatioissa leviävät erilaiset sairaudet kuten herpes, kalikivirus ja kissarutto, joka voi hoitamattomana johtaa kissan menehtymiseen. Vain pieni määrä kissoja selviää siitä. Nämä sairaudet myös tarttuvat helposti emolta pennuille.

Kiire ei lopu kesään vaan jatkuu Rauvolan mukaan syys-lokakuuhun saakka. Sen jälkeen tilanne yleensä helpottaa muutaman kuukauden ajaksi, mutta ajoittain myös rauhallisena aikana kalenteri uhkaa täyttyä erilaisten yhteydenottojen vuoksi.

Kiire ja kissatehtävien iso määrä ovat vuosittaisia ilmiöitä eläinsuojeluyhdistyksissä, mutta miten tilannetta voisi helpottaa?

– Edelleen täytyy jakaa tietoa lisää, jotta ihmiset uskoisivat, mitä kissoille tapahtuu. Lisäksi kissojen sirupakko ja rekisteröinti auttaisi asiaa. Suurin osa ihmisistä kohtelee ja hoitaa kissoja hyvin, mutta valitettavasti on myös toinen puoli, joka ei esimerkiksi madota kissaa ja jättää sen oman onnensa nojaan ulos. Jos kissa katoaa, ei nähdä vaivaa etsiä sitä omaa lemmikkiä. Silloin pitää miettiä, että mikä sen kissan arvo on.

Liisa Kallio