Virtuaaliset elämykset virkistävät mieltä ja herättävät keskustelua

Kotikunnaan asukkaat Antti Norokallio ja Eila Puumalainen ovat jo tottuneita virtuaalimatkailijoita. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Saavutettavuuteen ja yhdenvertaisuuteen perustuva Astu Sisään -hanke edistää taide- ja sote-alan ammattilaisten yhteistyötä.

SENIORIT. Astu Sisään -hankkeen projektityöntekijä Janiina Lehtonen on innoissaan teknologian mahdollistamista uusista toimintatavoista eri-ikäisten, ja aivan erityisesti ikäihmisten, keskuudessa.

– Käytössämme on MK360-laite, jolla on mahdollista heijastaa kuvaa ja videota huoneen seinille. Kun siihen yhdistetään vielä joko äänitetty tai live-musiikkiesitys tai sana- ja kuvataidetta, kokemus ruokkii aisteja monipuolisesti, Lehtonen kertoo.

Taiteen edistämiskeskus TAIKEn rahoittama hanke alkoi Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:ssä viime vuoden syksyllä. Hankkeessa valmistui viime vuoden aikana noin 350 virtuaalikokemusta.

– Elämyksiä voidaan tarjota omissa kodeissaan ja palvelutaloissa asuville sekä osastoilla hoidettavana oleville vanhuksille siirrettävän kaluston sekä virtuaalilasien avulla. Osastoilta mukana on aina omia hoitajia, koska tällainen uusi kokemus voi olla esimerkiksi muistisairaalle alkuun hyvin jännittävä, Lehtonen toteaa.
– Kokemukset ovat olleet kaikki myönteisiä. Vaikka jokin näkymä tai vaikka laulu voi tuoda kyyneleet silmiin, loppujen lopuksi elämys on ollut mukava, jopa siinä määrin, että pyydetään uusintaa, jatkaa Lehtonen.

Tälle vuodelle saadun jatkorahoituksen turvin hankkeen kohderyhmää on laajennettu hoitajiin työhyvinvoinnin näkökulmasta.

Positiivinen palaute henkilökunnalta sai Lehtosen kehittämään ajatusta, että VR-huone toimisi myös osana työssä jaksamista.

– Hektisen päivän kiireisiin ja työssä jaksamiseen voi auttaa lyhyt tauko elämyksellisen virtuaalimatkan parissa. Mikäli jatkorahoitusta on mahdollista saada ensi vuodeksikin, hankkeen tavoitteena on seuraavaksi tuoda yhteen eri-ikäiset ihmiset, hän lisää.

Video- ja audiotallenteista, livemusiikista ja sana- sekä kuvataiteilijoiden vierailuista muodostuu uuden teknologian avulla helposti saavutettavia elämyksiä. Kotikunnaan asukkaat Eila Puumalainen ja Antti Norokallio katsovat tässä Suomen luonto -teemaista esitystä, jossa esiintyvien kuvien oikeudet kuuluvat AiAi-Productionsille.

Suomen luonto -teemainen kuvamaailma tilattiin yhteistyökumppanina toimivalta AiAi-Productionsilta. Virtuaalimatkalla kuljetaan Lapin tuntureilta ja Kolin jylhien vaarojen laelta aina tänne tutun Saaristomeremme rannikoille saakka.

– Paikallisten muusikoiden Kyösti ja Ville Mäkimattilan kanssa loimme videoon sopivan ääniraidan, jossa laulut ja runot kuljettavat tarinankerrontaa, Janiina Lehtonen sanoo.

Luontokokemuksen vahvistamiseksi huoneeseen lisättiin vielä männyn tuoksua.

Onpa virtuaaliretkillä joskus myös käytetty viuhkoja tuuliefektin aikaansaamiseksi.

– Mietin jossain vaiheessa tuulikonetta tähän tarkoitukseen, mutta ne pitävät sen verran kovaa ääntä, että siitä ajatuksesta luovuttiin, kertoo Lehtonen hymyillen.

Hankkeen puitteissa on toteutettu lisäksi kolme live-kokonaisuutta; merenalainen maailma, aistimatka talvisen leirinuotion äärelle sekä virtuaalilasit ja livemusiikki korvarunoineen, jotka siivittivät kokijansa muistoihin muun muassa Kustavin leirintäalueesta, partioleirikesistä saaristossa sekä hiihtoretkistä lähialueilla.

– Merenalainen maailma -teos sisälsi klassista ja kevyttä livemusiikkia. Pääinstrumenttien lisäksi teoksessa käytettiin sadekeppiä ja aaltorumpua. Leirinuotiokokemuksessa huoneeseen heijastettiin talvinen maisema nuotioineen. Muusikko soitti tunnelmaan sopivaa musiikkia ja sanataiteilija kirjoitti osallistujille korvarunon muistoksi. Kotikunnaan Väinö-kodissa asukkaat pääsivät virtuaalilasien kanssa valitsemaansa maisemaan, johon musiikkipedagogi loi kitaralla, huilulla ja laululla erilaisia äänimaailmoja, esittelee Janiina Lehtonen.
– Tähän mennessä olemme saavuttaneet vasta pintaraapaisun siitä kaikesta, mitä hankkeessa voisi tehdä, Lehtonen pohtii.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Kommentteja Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n hoivayhteisö Kotikunnaan asukkailta:

Meren ympäröimästä saaristosta Lapin jylhiin maisemiin 

Eila Puumalainen esittelee lääkelaseista valmistamaansa taideteosta Astu Sisään -hankkeen projektityöntekijä Janiina Lehtoselle.

Kotikunnaan asukkaat Eila Puumalainen ja Antti Norokallio nauttivat molemmat Suomen luonto -esityksen upeista maisemista (AiAi-Productions).

– Virtuaaliesitykset herättävät tunteita ja nostavat pintaan muistoja, jotka toimivat ystävien kesken hyvinä keskustelunavauksina. Niistä sitten puhutaan vielä pitkään esityksen jälkeenkin, he kertovat.

Esityksen lauluosuudet, joista ovat vastanneet muusikot Kyösti Mäkimattila ja Janiina Lehtonen, toivat Norokalliolle ja Puumalaiselle muistoja mieleen.

Karjalaistaustainen Eila Puumalainen on asunut lähes koko ikänsä Turun seudulla. Meren läheisyys on innostanut purjehtimaan, joten esityksen saaristokuvat tuntuivat hänestä erityisen tärkeiltä.

– Meri on sellainen elementti, että siitä löytyy niin paljon erilaisia puolia. Erilaiset saaret, niiden luonto ja luolasto, ovat kiintoisia kohteita. Olisi hienoa päästä virtuaalimatkalle esimerkiksi Seilin saarelle, Puumalainen toteaa.
– Tällainen elämys on kaiken kaikkiaan ihmeellinen, sillä näin voi nähdä paikkoja, joihin ei enää pääse lähtemään. Ihan Turun keskustasta ja teatterisillasta lähtien, ne ovat minulle tärkeitä paikkoja menneisyydestä, ja nyt olen virtuaalisesti päässyt katselemaan niitä pitkästä aikaa, Puumalainen lisää.

Eurajoelta kotoisin oleva Antti Norokallio on kulkeutunut Hämeenlinnan kautta Varsinais-Suomeen.

– Kuvien vaihtuessa sitä mietti, mistä päin Suomea mikäkin maisema on. Harrastusten, joihin on kuulunut niin partiota kuin metsästystäkin, myötä on tullut retkeiltyä ja oltua luonnossa paljon. Viime vuosina nämä ovat valitettavasti jääneet, Norokallio sanoo.
– Metsästys voisi olla seuraava virtuaalimatkailun aihe, sitä tunnelmaa olisi hieno päästä vielä näkemään, Norokallio jatkaa.

Astu Sisään -hankkeessa on alettu kehittelemään yhdessä taiteilijoiden kanssa jo uusia mahdollisia projekteja, joissa elävä taide ja virtuaalisuus yhdistyvät. Yhtenä paljon toivottuna vaihtoehtona ovat esimerkiksi lavatanssit.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Astu Sisään -hankkeen Suomen luonto -esityksen suunnittelussa peilattiin Kotikunnaan ja Turun AMK:n Virtuaalinen elämyslääke -hankkeen opinnäytetyön tuloksia. Talossa oli jo edellisen hankkeen myötä hankittuna MK360-projektori sekä VR-lasit.

• Astu Sisään -hankkeessa toteutettiin viime vuoden aikana yhteensä 350 virtuaalikokemusta.