Muumien satumainen saari avasi porttinsa 30:tta kertaa

Monipuolista koettavaa eri-ikäisille matkailijoille

Muumimaailma 2022. Kuvat: Ragip Önsoy.

Virallinen Muumimaailman kotikaupunki -status sopii Naantalin kaltaiselle saaristokaupungille.

Tiesitkö?

 

• Naantalin kaupunki on tehnyt yhteistyösopimuksen Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa oikeudesta käyttää Muumeja ja niihin liittyviä hahmoja kaupungin markkinoinnissa, tapahtumissa ja toiminnoissa. Kolmivuotinen lisenssisopimus on tehty ajalle 1.7.2021–30.6.2024.

• Sopimuksen myötä Muumiteemaa näkyy mm. Naantalin kaupungin leikkipuistoissa, kaupunginkirjaston Muuminurkkauksessa, Visit Naantalin tiloissa sekä yhteistyön muodossa Siisti Biitsi -kampanjassa ja Naantalin Asuntomessuilla.

• Norjan Larvikiin on suunnitteilla Naantalin Muumimaailman kaltainen puisto, kun taas kotimaan rajojen sisäpuolella Vantaan Backakseen on kaavailtu maailman ensimmäistä Muumi-sisäpuistoa.

NAANTALI. Naantalin Kailon saaressa sijaitsevan Muumimaailman 30. kesä pyörähti kesäkuun alkupuolella. Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski sanoo, että matka on ollut pitkä ja vaihteleva avajaiskesästä 1993 tähän päivään.

– Elettiin juhannuksen jälkeistä maanantaita, kun avasimme Muumimaailman portit aivan ensimmäistä kertaa jännittynein mielin. Monenlaisia vaiheita on vuosien aikana käyty läpi, mutta ajan myötä brändi on vain vahvistunut ja kasvanut entisestään, Lohikoski toteaa.

Muumimaailma on pitänyt tiukasti kiinni Muumien filosofiasta.

Se on keskittynyt luonnonhelmassa koettaviin elämyksiin ja luovuutta kehittäviin toimintoihin.

– Vuodet ovat osoittaneet, että tämäntyyppiselle teemapuistolle on tilausta. Täällä ei ole mekaanisia laitteita, vaan puiston suosio perustuu muumiarvojen mukaisesti luonnon kunnioittamiseen, mielikuvitukselliseen seikkailuun ja itse oivaltamiseen, lisää Lohikoski.

Henkilökuntaa ja asiakkaita ekotekoihin kannustamalla Muumimaailma edistää osaltaan kestävää matkailua sille myönnetyn Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -merkin mukaisesti.

Tomi Lohikosken mukaan kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat olleet aloitusvuodesta alkaen osa Muumimaailman toimintaperiaatteita. Näitä arvoja pidetään yllä Sustainable Travel Finland (STF) -polulla, joka alkoi Ekokompassi-ympäristösertifikaatin suorittamisella.

Muumimaailman tienviitat ja infotaulut ovat selkeitä, kuvallisia ja kolmikielisiä.

– Luontokasvatus ja ympäristötietoisuuden edistäminen käyvät mainiosti yhteen Janssonin luomien Muumien ajatusten kanssa, siksi se on ollut Muumimaailmassakin luonteva toimintamalli alusta asti. STF-ohjelma tuo lisäarvoa toiminnalle esimerkiksi dokumentaatio- ja raportointijärjestelmän myötä. Samalla saamme vastuullisuustyölle sen ansaitsemaa näkyvyyttä ja viestintäväyliä, Lohikoski sanoo.

Perinteikkyyttä ylläpitävän toimijan täytyy toki myös pysyä mukana tässä päivässä.

Tästä syystä Muumimaailma kehittää toimintaansa ajanmukaisesti.

– Meillä on käytössä mobiilisovellus, johon olemme suuren suosion myötä miettineet pelillisiä ominaisuuksia. Sellainen voisi kiinnostaa ainakin isompia vierailijoita, pohtii Tomi Lohikoski.
– Paikallishistoriaa olisi kiintoisaa nostaa esiin esimerkiksi kertomalla Kailossa asuneen Aron Lehtosen istuttamasta omenapuusta. Tove Jansson -näkökulmasta voisi sen sijaan valottaa 1800-luvun uimahuonetrendiä, koska Muumeillakin on oma uimahuoneensa rannassa, jatkaa Lohikoski.

Muumimaailman kotisaaressa Naantalin Kailossa on näin juhlakesän kunniaksi tarjolla jälleen paljon uutuuksia, joihin kuuluvat muun muassa Kahvila Papan Hattu, jännittävä Hattivattien luola ja Niiskun Keksintöpuistossa sijaitseva Tuu-Tikin ongintapiste. Teatteri Emmassa tämän kesän näytelmänä nähdään rakastettu tarina Muumipeikosta ja kultakalasta.

Oheiskohteena Muumien saarelle toimii toukokuussa 2017 avajaisiaan Naantalin Vanhassakaupungissa viettänyt Eriskummallinen kahvila. Vetonaulana teeman mukaan sisustetussa kahvilassa ovat muun muassa kahvi- ja teehuoneet, muumimukinäyttely sekä monipuoliset herkut.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Muumimaailman uutuuskohdetta Hattivattien luolaa esittelevä toimitusjohtaja Tomi Lohikoski näkee potentiaalia tänä kesänä etenkin kotimaanmatkailussa. ”Vaikka iso osa ulkomaisista matkaajista vielä puuttuukin, hotellivarausten perusteella odotuksena on, että saamme kompensoitua tilannetta jonkin verran kotimaisten matkailjoiden avulla.” hän toivoo.

 

Vinkkejä matkailijalle!

• Huomioi vaatetuksessa ja reissulle varatussa ajassa, että Naantalin Muumimaailma sijaitsee saaressa. Vierailu kannattaa tehdä kiireettömästi ja omassa tahdissa nauttien.

• Muumimaailma on ulkoilmapuisto, mikä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi auringonvalolta suojautumisessa.

• Luontokohteena Muumimaailman maasto on vaihtelevaa, joten matkaan kannattaa lähteä mukavissa jalkineissa.

• Muumimaailmassa on herkkukojuja, ravintoloita ja kahviloita, mutta omat eväät ja viltin saa ottaa mukaan. Muista ainakin vesipullo! Omaa pulloa voi täyttää vesipisteillä, joita on elämyspuistossa useita.

• Muumimaailman laajalla alueella on monta vessaa ja lastenhoitohuonetta, sekä kaksi liikuntarajoitteisille suunnattua käymälää.

• Esteettömyys on otettu huomioon laudoitetuilla metsäpoluilla, jonne on kiinnitetty helpommalle reitille ohjaavia opasteita.

• Vastuullisena kestävää kehitystä edistävänä toimijana Muumimaailma kannustaa vierailijaa keräämään roskansa niille tarkoitettuihin kierrätyspisteisiin.