Taidekoti Ylenin kesän avajaisia vietetään 1.7.

Retki ITE-taiteilijan työhuoneelle

Kodisjoella sijaitseva Taidekoti Ylen on ITE-taiteilija Väinö Ylenin (1908–2000) ja hänen vaimonsa Hilman entinen kotitalo. Kuva: Outi Yli-Antola.

KUVATAIDE. Kodisjoen kesään kuuluu perinteisesti vierailu Väinö ja Hilma Ylenin kotimuseolla. 1. heinäkuuta avajaisiaan viettävä Taidekoti Ylen on sekä sisä- että ulkopuolelta täynnä taidetta. Hilma-vaimolla oli tärkeä rooli Väinön työskentelyn tukijana ja näyttelystä löytyy myös hänen omia töitään.

Ylenin talon olohuoneessa on esillä Nikolay Nikolovin teoksia. Kuva: Outi Yli-Antola.

– Noin 500 betoniveistosta käsittävän Ylenin näyttelyn lisäksi kesäämme kuuluvat perinteisesti myös taiteilijavieraat, jotka ovat yleensä tunnettuja paikallisia taiteilijoita. Niin on myös tänä vuonna, kun Anu Sukanen ja Nikolay Nikolov tuovat teoksensa Taidekotiin näytille, sanoo Mirja Mattila taidekodin toimintaa pyörittävästä Kodisjoen taideyhdistyksestä.
– Teokset edustavat tekniikoiltaan grafiikkaa, öljymaalauksia ja betoni-, tekstiili- sekä takorautatöitä, joista osa on myynnissä. Taiteilijavieraana on myös seppä Marko Paavola, joka pitää työnäytöksiä 1.7. avajaisiltana ja heinäkuun viimeisenä lauantaina, Mattila lisää.

Taidekoti Ylenin värikkäät patsaat kiinnostavat varmasti myös lapsia, joten paikka soveltuu hyvin koko perheen kesäkohteeksi. Nikolay Nikolov maalasi pihapatsaat sekä kunnosti samalla niiden tekniikan vastaamaan Väinö Ylenin näkemystä.

Nikolay Nikolov on entisöinyt / maalannut uudelleen Väinö Ylenin pihapatsaat sekä korjannut niiden liikkuvat mekanismit. Kuvassa Kehitys-teos, jonka kiertävät kehät liikkuvat jälleen vuosien tauon jälkeen. Kuva: Outi Yli-Antola.

– Pihalla olevan Kehitys-teoksen mekanismi toimii siis jälleen. 20 vuoteen se ei nimittäin pyörinyt ellei sitä liikutellut itse käsivoimin, Mattila toteaa.

Sen lisäksi, että veistoksia on entisöity, koko talo on nyt upeassa kunnossa.

– Viime kesänä talo kunnostettiin kattopellit vaihtamalla ja seinän rappaus uusimalla, Mattila kertoo.

Veistosnäyttelyn lisäksi kävijällä on mahdollisuus tutustua alkuperäisasussaan olevaan taiteilijan työhuoneeseen sekä Ylenien viehättävään kotitaloon, jossa on myös kahvila.

– Aina kun Taidekoti on auki, on myynnissä kahvia, mutta tämän kesän erikoisuutena on viikonloppuisin toimiva vohvelikahvila, Mattila vinkkaa.

Anu Sukasen Naakkatyttö ja ystävät -teos. Kuva: Outi Yli-Antola.

Taidekoti Ylen on auki heinäkuussa keskiviikkoisin, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Taideyhdistyksen päivystävät jäsenet voivat tulla avaamaan ovet myös sovittuna aikana tilauksesta.

Poikkeuksia aukioloaikoihin tuovat Suomen Kuvataiteen päivä sekä Rauman Pitsiviikko.

– Taidekoti Ylen on 10.7. auki kello 10–16 ja Pitsiviikolla täällä voi vierailla viikon jokaisena päivänä. Yhdistyksemme jäsenten lisäksi täällä on kaksi nuorta kesätyöntekijää, kertoo Mirja Mattila.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Kodisjokilainen kansantaiteilja Väinö Ylen (1908–2000) testamenttasi Kodisjoen saarnahuoneelle noin 500 veistosta sisältävän omaisuutensa, jonka ylläpitoa varten paikalliset aktiivit perustivat Kodisjoen taideyhdistys ry:n.

• Väinö ja Hilma Ylenin 1940-luvulla rakennettu kotitalo on toiminut kotimuseona kesästä 2000 alkaen.

• Ylen innostui taiteesta jäätyään eläkkeelle muurarin ja maanviljelijän ammateista 1970-luvun alussa.

• Lukuun ottamatta kahta Rauman Taiteilijaseuran 1970-luvulla järjestämää kurssia, Väinö Ylen on täysin itseoppinut taiteilija ja häntä pidetään yhtenä kiinnostavimmista suomalaisista ITE-taiteilijoista. Väinö Ylen sai myös tunnustusta taiteilijan työstään: hän sai valtion taideteollisuuspalkinnon vuonna 1972.

• Kodisjoen taideyhdistys sai tukea Leader Ravakalta ikkunoiden saneeraukseen sekä keskuslämmitysjärjestelmän muuttamiseen ilma-vesilämpöpumppujärjestelmäksi.

• Taidekoti Ylen on avoinna säännöllisin aukioloajoin heinäkuussa ja muuten tilauksesta.

• Taidekoti Ylenin kestävä kehitys -teemainen lasten kädentaitoleiri järjestetään 1. – 2. elokuuta taidekoti Ylenin pihapiirissä Kodisjoella. Kädentaitoleirille tulee ilmoittautua 20.7. mennessä.