Naantalin Musiikkijuhlat alkaa tänään 7. kesäkuuta

Naantalissa toimitaan laajasti saaristomeren hyväksi

Pianisti, säveltäjä ja kapellimestari Ralf Gothóni yhdessä Naantalin Musiikkijuhlien taiteellisten johtajien Elina Vähälän ja Arto Noraksen kanssa. Seutusanomien kuva-arkisto / Katariina Mäkinen-Önsoy.

TAPAHTUMAT. Naantalin Musiikkijuhlat käynnistyy 42. kerran. Luvassa on todellinen musiikillinen ilotulitus, jolla juhlistetaan niin yleisökonserttien paluuta kuin Musiikkijuhlat perustaneen Arto Noraksen taiteellisen johtajan kautta, joka on jatkunut ennätykselliset 42 vuotta. Noraksen kausi päättyy tämän kesän jälkeen, ja uutena taiteellisena johtajana aloittaa Elina Vähälä.

Kahdentoista päivän mittainen festivaali tuo Naantaliin ja lähiseuduille yli 200 esiintyjää, 27 konserttia ja muuta tapahtumaa yli 10 idyllisessä kirkossa tai muussa miljöössä.

Lisäksi kokonaisuuden osana toteutuu Naantalin Lasten Musiikkijuhlat lastenmusiikkikonsertteineen ja kulttuuritapahtumineen 9.–12. kesäkuuta sekä Vallis Gratiae -akatemia ja musiikkileiri 11.–18. kesäkuuta.

Naantalin Musiikkijuhlien ohjelmaan on jo useiden vuosien ajan kuulunut In honorem maris – meren kunniaksi -konsertti. Tänä vuonna konsertissa kuultavan puheen pitää tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Saaristossa toteutuvana tapahtumana Naantalin Musiikkijuhlille on tärkeää osaltaan tukea saaristomeren suojelua. Vuosittain meren kunniaksi järjestettävät In honorem maris -konsertit koostuvat mereen ja meren eläimiin liittyvistä sävellyksistä.

Toisin kuin Musiikkijuhlien muissa konserteissa, In honorem maris -ohjelmaan on aina sisältynyt myös aiheeseen liittyvä puhe vahvistamaan musiikin sanomaa. Jenni Haukion puheen sisältävä In honorem maris -konsertti järjestetään torstaina 16. kesäkuuta.

– Olemme erittäin iloisia ja kiitollisia rouva Jenni Haukiolle siitä, että hän on lupautunut pitämään tämän tärkeän puheenvuoron Naantalin Musiikkijuhlien konsertissa ja siten vahvistamaan tietoisuutta ainutlaatuisen saaristomeremme tärkeydestä, toteaa Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Suvi Innilä.

Konsertin jälkeisenä päivänä Naantalissa järjestetään Saaristomeriasiantuntijoiden ja päättäjien huippukokous Ainutlaatuinen saaristomeri -hankkeen toteuttamana. Eri toimijoiden yhteistyö onkin tärkeää, jotta tärkeä aihe saa mahdollisimman paljon huomiota. Saaristomeren suojeluun voi kukin osallistua omalla tavallaan.

Musiikkijuhlat käynnistää tiistaina 7.6. perinteiseen tapaan avajaiskonsertti, joka koostuu tällä kertaa eri säveltäjien 42. opuksista, mikä on myös festivaalin järjestysnumero. Koko festivaalin huipentaa 18.6. Kahdentoista sellon finaali.

Turun Seutusanomat