Kaarina panostaa espanjansiruetanan torjuntaan etanaroskisten avulla

Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji. Sen tunnistaa etuosan hengitysaukosta, punaruskeasta värityksestä ja jalan alaosan pystyviivoista. Pituudeltaan se on 7–14 senttimetriä. Kuvituskuva.

KAARINA.

Kaarinan Rauhalinnaan ja Piikkiön Tammisiltaan on ilmestynyt etanaroskikset. Kyseessä on Kaarinan kaupungin aloittama kokeilu, jolla se haluaa kannustaa asukkaita haitallisen vieraslajin espanjansiruetanan torjuntaan. Etanaroskikset ovat olleet käytössä toukokuun alusta. Kaarinan projektityöntekijä Eeva-Riitta Gylenin mukaan asukkaat ovat jo alkaneet täyttää niitä.

– Toukokuu on ollut todella kuiva ja etanoita ei ole ollut paljon liikkeellä paikoissa, joissa niitä tyypillisesti on ollut. Roskiksia on kuitenkin käytetty jo, vaikka kuukausi onkin ollut kuiva, hän kertoo.

Idea etanaroskiksiin tuli Riihimäeltä, joka on Gylenin mukaan ollut asiassa edelläkävijä: kaupungissa on ollut iso etanaongelma ja roskikset ovat olleet käytössä jo kymmenen vuotta. Myös Raisioon tuli muutama vuosi sitten etanaroskikset. Kaarinassa espanjansiruetanoita on paikoittain.

– Etanaroskikset on sijoitettu Rauhalinnaan ja Tammisiltaan, sillä niiltä alueilta on tullut palautetta etanoista. Toki alueita on muitakin ja roskiksia saavat kaikki kaarinalaiset käyttää.

Etanaroskikset löytyvät Rauhalinnantien Rinki-ekopisteeltä ja Riihikujalta Tammisillalta.

Etanaroskisten käyttöön on tietyt ohjeet: etanat täytyy ensin tappaa esimerkiksi pudottamalla ne kiehuvaan veteen tai halkaisemalla niiden päät tuntosarvien välistä. Sen jälkeen ne pitää pakata kahteen suljettuun muovipussiin, jotka solmitaan kiinni. Gylenin mukaan myös suljettava muovirasia ajaa saman asian.

– On kuitenkin hyvä huomata, että roskiksissa on 15 sentin reikä, mistä etanat laitetaan sisään. Isot pakkaukset eivät sen takia välttämättä mahdu, hän sanoo.

Suomen luonnossa elää myös muita etanalajeja kuten harmiton ukkoetana, joka on samaa kokoluokkaa espanjansiruetanan kanssa. Muut etanat eivät kuitenkaan ole haitallisia.

– Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji, joten kannattaa katsoa, että hävittää vain niitä. Etanoita käsitellessä on myös hyvä käyttää kunnollisia hanskoja, sillä espanjansiruetanan limassa voi olla bakteereja, Gylen muistuttaa.

Etanaroskikset ovat kaupungin kokeilu, joka jatkuu syyskuun loppuun saakka. On kuitenkin mahdollista, että niiden käyttöä jatketaan myös ensi vuonna.

– Täytyy seurata, että muistavatko ihmiset ohjeet eli tappamisen ja pakkaamisen. Roskisten on tarkoitus olla kaupunkilaisten avuksi, ja jos koetaan että niistä todella on apua, niin käyttö jatkuu.

Liisa Kallio