Maskun museolla näyttely paikallisten kyläkauppojen toiminnasta

Monenlaissi kaupoi Maskus

Maskun museon Monenlaissi kaupoi Maskus -näyttelyä esittelevät Aada Hakula, Marjukka Kulmala ja Sara Lehto: ”Museolla on muun muassa julisteita 15:stä eri kyläkaupasta, äänitettyjä tarinoita, rekvisiittaa, pieni sekatavarakauppa sekä piha-aittaan pystytetty kauppaleikkipaikka.” Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

790-vuotisjuhlavuottaan viettävän Maskun kunnan historia välittyy tänä kesänä museossa ja kirjastossa käyville paikalliseen kaupankäyntiin liittyvien esineiden, valokuvien ja tekstien avulla.

MASKU. Maskun museossa on esillä 28. elokuuta asti Monenlaissi kaupoi Maskus -näyttely. Masku-Seuran ja Maskun kunnan yhteistyönä syntyneen näyttelyn keskeisimpiin kokoajiin kuuluvat Anja Viivi Viranko ja Marjukka Kulmala. Masku-seuran puheenjohtajana toimiva Kulmala kertoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon erilaisia myymälöitä kunnassa on ollut viimeisen sadan vuoden aikana.

– Lähdimme Masku-Seuran entisen puheenjohtajan Reijo Laaksosen kanssa viime lokakuussa mielenkiintoiselle kiertoajelulle kyliin, joissa kuvasimme entisiä kaupparakennuksia. Aika moni niistä on vielä pystyssä, mutta useimmat tänä päivänä yksityiskäytössä, kertoo Kulmala.
– Näitä kohteita käytiin läpi marraskuussa seurakuntatalolla pidetyssä kauppamuisteluillassa. Tapahtuma poiki monenmoista kiintoisaa tietoa näyttelyssämme eteenpäin välitettäväksi. Otamme edelleen mielellämme vastaan muisteluita, joita voi tallentaa museolla olevalle sanelulaitteelle, jatkaa Kulmala.

Näyttelyssä tarinoivat niin entiset kauppapaikat julistetekstien kautta kuin niiden muistelijatkin nauhoitettujen haastattelujen välityksellä.
Nousiaisten osuusliikkeen myymälöihin kuulunut Maskun Niemenkulman kauppa vuonna 1941. Alapuolella kuva myymälänhoitaja Paavo Sainiosta. Kuvat: Risto Tasasen albumi.

Siinä missä Maskun museolla esittäytyvät yksityiset kyläkaupat sekä Osuusliiketoiminta, näyttelyn oheiskohteesta, Maskun pääkirjastolta löytyy tietoa T- ja K-kaupoista.

Kyläkaupat ja pienet sekatavaraliikkeet ovat merkittävä osa historiaa, sillä sellaiset ovat tänä päivänä harvassa. Tällaisiin puoteihin liittyy Kulmalan mukaan myös sosiaalinen aspekti: Kaupassa käydessään on saattanut vaihtaa kuulumisia sekä samalla kuulla mehevimmät jutut kylältä.

– Se, mikä kyläkaupoissa kiehtoo, on tietynlainen kiireettömyyden tunne. Kohtaamiset ovat olleet tärkeä juttu kaupankäynnin ohella, hän pohtii paikallista kaupankäyntiä entisajan malliin.
– Varhaisemmassa mallissa kauppias perusti liikkeen omaan kotiinsa, kun taas myöhempi tapa oli se, että asunnot rakennettiin kauppakiinteistön yläkertaan, hän sanoo.

Maskun kunnan osallistuminen kyläkauppojen historiaa esille tuovaan projektiin on merkinnyt Masku-Seura ry:lle todella paljon.

Näyttelyn ovat koostaneet yhteistyössä Masku-Seuran talkoolaiset ja kunnan hyvinvointipalvelut.

– Kunnan hyvinvointipalvelut ovat aktivoituneet hyvinvointijohtaja Maija Leinon aloittaessa työnsä. Hän taittoi näyttelyä varten hienot julisteet, joiden painokustannuksista vastasi kunta. Yhdistyksellä yksinään ei olisi ollut mahdollisuuksia toteuttaa näyttelyä tässä mittakaavassa, kiittelee Marjukka Kulmala.

Kulmala kuvailee näyttelyn onnistumista monen tekijän summaksi: Mynämäen museolle valmistellusta Elettiinpä ennenkin -näyttelysarjan kyläkauppaosuudesta liikeni teemaan liittyvää esineistöä myös täällä esiteltäväksi. Mallinukkeja on lainassa Hemmingin koululta ja puvustusta Maskun Teatterilta.

– Kirjallista materiaalia olemme koonneet Masku-Seuran kustantamasta Monenlaissi jutui Maskust -kirjasta sekä Maskun historiateoksista. Isona apuna on ollut myös Nousiaisten Kotiseutuyhdistys, jossa oli onneksi tallennettu tietoja ja kuvia Nousiaisten Osuusliikkeen laajasta toiminnasta alueella, hän kertoo.
– Kuvitusta on löytynyt puskaradiomenetelmällä, sekä perinteisesti että Facebook-ryhmässä kyselemällä. Jonkin verran teimme myös hankintaa digiarkistoista paikallisen kansatieteilijän Esa Laukkasen avulla, hän lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Maskun museo on auki kesä–heinäkuussa tiistaista sunnuntaihin: (ti–pe klo 10–16, la ja su klo 12–15), elokuussa vain sunnuntaisin.
• Runon ja suven päivän tapahtuma järjestetään museolla 6.7. ja noitarumpupaja 14.7. Kesäkausi huipentuu Varsinais-Suomen museopäivään 28. elokuuta.
• Museon vieressä oleva Rosarium-ruusupuisto on aina vierailtavissa.
• Maskun kunta täyttää tänä vuonna 790 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kunnan tapahtumakalenteri on täynnä monenlaista menoa ja meininkiä.