Kesäkulkurien Kalapiirin tieto -tanssikiertue Varsinais-Suomessa

Tanssitaiteilijat Amanda Vuori ja Rianna Rintamäki reissaavat ympäri Varsinais-Suomea koko perheelle sopivalla Kalapiirin tieto -teoksensa kanssa. Kuva: Rosa Huuska.

Ympäristöasiaa tanssitaiteen keinoin: Läntinen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurien kiertueella kesä–heinäkuussa fongataan tanssivia vaelluskaloja.

TAPAHTUMAT. Kesäkuun alussa alkanut Läntinen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit-kiertue pysähtyy tällä viikolla vielä Uudessakaupungissa ja Pyhärannassa.

Torstaina 9.6. Sakunkulman päiväkeskuksessa, Merituulikodissa ja Merililjakodissa, sekä 10.6. Ihoden monitoimipuistossa sekä Rohdaisten ja Reilan koulun kentillä esiintyvät tanssitaiteilijat Amanda Vuori ja Rianna Rintamäki tuovat teoksellaan esiin uhanalaisia vaelluskaloja. He  saapuvat 16.6. Kaarinan Kuusistoon, 21.6. Paimioon ja 24.6. Naantaliin.

Tämänvuotisella Kesäkulkureiden tanssikiertueella voi fongata eli kalabongata tanssivan vaelluskalan.
– Olemme tutkineet vaelluskalojen elinympäristön muutoksia ja teoksen pohjana on toiminut kalojen elinkaari sekä elinympäristössä ilmenevät uhat. Teoksella haluamme tuoda näkyville vaelluskalojen maailman tanssitaiteen keinoin. Työpajassa johdatellaan kalojen maailmaan ja liikekieleen sekä syvennytään aiheeseen osallistujien kanssa, tämän vuoden Kesäkulkurit Amanda Vuori ja Rianna Rintamäki sekä työskentelyssä mukana ollut Saara Isola kertovat tiedotteessa.

Noin vartin pituisen, maksuttoman esityksen jälkeen pidettävissä työpajoissa tehdään helppoja liikeharjoitteita vaelluskalojen liikkeistä ja reiteistä inspiroituen. Työpajan kesto on noin 30 minuuttia. Luvassa helposti lähestyttävä, kaikenikäisille soveltuva kokonaisuus joka voidaan toteuttaa sisä- tai ulkotiloissa.

Kesäkulkurit esiintyvät tuttuun tapaan kuntien tapahtumissa, hoiva- ja päiväkotien pihoilla, kirjastojen ja museoiden ulkoalueilla, toripäivien yhteydessä ja asuintalojen sisäpihoilla. Varsinais-Suomen alueella Kesäkulkurit-kiertue on käynnissä 1.–24. kesäkuuta. Kiertue on kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana vieraillut alueella jo Turussa ja Sauvossa.

Jo vuodesta 2010 kiertänyt Kesäkulkurit on Läntinen tanssin aluekeskusyhdistys ry:n yleisötyökonsepti, jonka tavoitteena on tanssin saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen. Vielä noin kuukauden päivät kiertueella oleva tanssiesitys- ja työpajakokonaisuus kiertää Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa sekä uutena maakunta-alueena myös Pohjanmaalla. Kiertueen päivittyvä aikataulu löytyy kokonaisuudessaan yhdistyksen verkkosivuilta.

Kiertueen yhteistyökumppanina toimii Hertz ja Kesäkulkurit tunnistaakin kiertueella nimikkoautostaan. Lisäksi kiertuetta on tukemassa Ammattiopisto Livian kalatalouden yksikkö.

Katariina Mäkinen-Önsoy