Historiaa ja kertomuksia elävöittävä äänitarina avautuu Mamsellimyllyssä

Jännittäviä hetkiä Uudenkaupungin Myllymäen puistossa

UUSIKAUPUNKI. Uudenkaupungin ehdottomiin nähtävyyksiin kuuluvalla Myllymäellä on jälleen mielenkiintoisia tarinoita kerrottavanaan.

Mamsellimyllyssä kummittelee – jännittävä äänitarina valtaa kesällä Uudenkaupungin Myllymäen puiston. Teoksesta vastaa paikallinen ohjaaja Mikko Rantanen, jonka tarinassa unelias mylläri soittaa viulua tuulimyllyn uumenissa toivoen, että sävelet antavat myllylle salaperäisiä voimia, jotta jauhosta olisi tullut erityisen hienoa. Kerran sadassa vuodessa viulun maagiset melodiat herättävät mamsellimyllyn eloon ja nyt mekin saamme kuulla jännittäviä menneen ajan ääniä tuulimyllyn katveessa.

Kuvitteellinen äänitarina on kirjoitettu mamsellimyllyn historian ja muinaisten kertomusten innoittamana. Se sopii lapsille ja lapsenmielisille. Myllyn reunaa koristavat sadusta kertovat piirrokset ja koko kertomuksen voi myös lukea myllyn tarinataulusta joko suomeksi tai englanniksi.

Rantasen mukaan äänitarina lähti ideasta tarjota Uudenkaupungin asukkaille ja vierailijoille jotain helposti lähestyttävää, sekä etenkin lapsia kiinnostavaa. Myllyn läheisyydessä kuunneltava tarina on efektien ja musiikin kokonaisuus, mikä synnyttää kertomuksen.

– Kuunneltava tarina on etenkin siksi jännä, että puheen puuttuminen audiomateriaalista antaa kokijalle mahdollisuuden kuvitella mylläri ja hänen puuhailemansa touhuilu mielessään juuri sellaisena kuin itse haluaa, hän toteaa.

– Mamsellimyllyn on historiatiedon mukaan omistanut taannoin Arvi Yli-Laurila, jonka isästä, metsänhoitaja Abraham Yli-Laurilasta on löytynyt kirjallista tietoa, minkä mukaan Abraham paimenessa ollessaan vuonna 1871 solmi kaksi kuusen närettä solmuun. Nämä lähtivät tasaväkisinä kasvamaan ja solminta näkyi niissä vielä viitisenkymmentä vuotta jälkeenpäinkin. Äänitarinan mylläri uneksii näistä puista ja mystisestä metsänneidostakin, jatkaa Rantanen.

Metsänneito on suomalainen taruolento, joka tunnettiin etenkin Länsi-Suomessa. Neito ilmaantui joskus metsässä liikkuville tai yöpyville miehille. Hän saattoi tulla tanssimaan nuotiolle tai kävellä vastaan. Metsänneito oli edestäpäin ihastuttavan kaunis, harsopukuinen ja pitkähiuksinen, mutta olennon selkäpuoli oli ontto, kuin puupökkelö.

Myllyltä löytyy Petri Aulinin tekemien tarinallisten grafiikkataulujen lisäksi infotauluja, joissa avataan Myllymäen historiaa ja tuulimyllyjen perinteikkäitä vaiheita.

– Myllyjen sisälle ei valitettavasti yleisöllä ole pääsyä, mutta alue myllyineen ja kukkaistutuksineen on sinällään mainio kesäinen retkikohde, ohjaaja Mikko Rantanen kertoo.

Ääni-installaatio ei sisällä puhetta ja sen kokonaiskesto on noin 6 minuuttia. Teos on valmistettu yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Uudenkaupungin kaupungin kanssa.

Esityskausi: 18.–24.7.2022 kello 10–20.

Katariina Mäkinen-Önsoy