Paikalliset 4H-nuoret hoitavat lannoitesäkkikeräyspisteitä

Reilu Teko Laitilassa, Uudessakaupungissa ja Vehmaalla

Reilu Teko -säkkikeräyksessä maanviljelijät voivat tuoda tyhjiä lannoitesäkkejä paikallisten 4H-nuorten hoitamiin keräyspisteisiin ympäri Suomea. Kuva: Ilkka Loikkanen.

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko -keräys on merkittävä ympäristöteko koko maan mittakaavassa.

YMPÄRISTÖ. Meri-Vakan 4H-yhdistyksen, Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen, Uusikaupunki-Kalanti 4H-yhdistyksen Reilu Teko -keräyspisteet avautuivat toukokuussa. Paikalliset yhdistykset järjestävät säkkikeräyksen yhdessä Suomen 4H-liiton, Finlands svenska 4H:n sekä pääyhteistyökumppanina toimivan Yara Suomen kanssa.

Laitilan keräyspiste löytyy 17.5.–30.6. VPK:n entiseltä harjoituskentältä, osoitteesta Samppanummentie. Vehmaan keräyspiste on 15.5.–1.7. Vanhan kiviliikkeen pihassa, Vinkkiläntie 5:ssä. Uudessakaupungissa säkkejä vastaanotetaan 1.5.–15.7. kahdessa paikassa, Kelontiellä ja Sahantiellä.

Säkkikeräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, A-Rehun, Peltosiemenen ja Tilasiemenen suursäkit ja rehusäkit. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Keräykseen osallistuvat Yara Suomi Oy:n lisäksi Hankkija, Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret, ja toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Säkkejä kerätään koko maassa joka vuosi touko–elokuun aikana. 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa.

4H-järjestössä opetetaan lapsille ja nuorille kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa sekä tuetaan nuorten työelämätaitoja. Reilu Teko -keräyksessä nuoret voivat tehdä konkreettisia tekoja ympäristön puolesta samalla, kun he saavat työkokemusta.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen. Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Katariina Mäkinen-Önsoy