Äitienpäiväkolumni

Äitiyttä ei voi lokeroida tai siinä onnistumista mitata

KOLUMNI. Äitienpäivää vietetään sunnuntaina valkovuokot aseteltuna maljakkoon ja kakkukahvit katettuna. Vaikka tuo stereotyyppisesti kuvailemani päivä ei aivan noin menisikään, lapsen askartelema kortti saa tuntemaan onnellisuutta tästä hetkestä. Tällainen tilanne on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

En olisi vielä jokunen vuosi sitten uskonut, että tällainen elämäntilanne itsellenikin vastaan tulee. Varsinaisesti en koskaan kokenut olevani äidillistä tyyppiä, ja kun neuvolassa ensi kertaa kerroin epävarmuudestani, sain vastaukseksi, ettei sellaista olekaan, joka olisi äidiksi syntynyt. No ei kai, mutta kyllä luonteenpiirteiltään äidillinen voi olla jo hyvin nuorella iällä. Olen nimittäin tavannut ihmisiä, jotka ovat innolla hoitaneet vauvanukkeja ja julistaneet jo pienenä, että he haluavat lapsia. Vauvanukeilla leikkiminen tai lapsista haaveilu eivät sen sijaan kiinnostaneet minua yhtään.

Läheisiini kuuluu sekä niin sanotusti lapsellisia että lapsettomia ihmisiä. En ole kuitenkaan koskaan ymmärtänyt tällaista rajanvetoa ihmisten välille. Joskus olen kuullut jopa sellaisesta, että joku on täysin vaihtanut ystäväpiiriään sen mukaan, onko heillä lapsia tai ei. On vaikea ymmärtää sellaista, sillä vaikka lapsen saaminen onkin hienoa, ei sen tarvitse määrittää koko elämää tai sitä, kuka on henkilönä. Monella meistä on elämässämme monta titteliä ja roolia, niiden ei tarvitse kilpailla keskenään tai sulkea toisiaan pois.

Jos äitiyteen liittyvät asiat kiinnostavat ja ajatuksena on kuunnella tänään ainakin yksi podcast, kannattaa ottaa kuunteluun Yagmur Özberkanin Mutsin tunnustuksia. Lapsiperheiden vertaistukena toimiva podcast sisältää rehellistä puhetta vanhemmuudesta, ja osuu suoruudessaan, joskus itkettävänkin mutta useimmin hymyilyttävän, nappiin.

Oli sitten biologinen äiti, äitipuoli, varaäiti, mama, isoäiti, mamma, tai muuten vain äidillinen, onnea kaikille, jotka kokevat olevansa jotain näistä!

Katariina Mäkinen-Önsoy
toimittaja

 

 

P.S. Erikoisterveiset hyvälle ystävälleni, jonka laskettu aika on aivan näinä päivinä. Tsemppiä, sä pystyt siihen! Pian on pieni nyytti kainalossa ja astetta kevyempi olo! Tulen teitä katsomaan, mikäli mikään maailmankaikkeudenlaajuinen katastrofi ei sitä yritä estää.