Ystäväpalvelun tarvetta voi kartoittaa tutustumiskäynnillä

Ystäväpalvelun Aija Wallin pelaa muistipeliä Risto Honkamaan kanssa tämän kotona Maskussa. Mukana pelissä Wallinin Masa-koira, joka lähtee emäntänsä kanssa työkeikalle asiakkaan niin toivoessa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Aija Wallinin ystäväpalvelu pyrkii kitkemään erityisesti ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä. 

YRITYSUUTISET. Turkulainen Aija Wallin on maaliskuun alusta alkaen pitänyt ystäväpalvelua, jonka tarkoituksena on tarjota ikäihmisille juttuseuraa ja apua arjen askareisiin. Palvelun voi Wallinilta tilata Turun seudulla asuva seniori itse tai vapaata hetkeä kaipaava omaishoitaja tai muu läheinen.
– Liikun asiakkaiden luo noin 30 kilometrin säteellä Turusta, alueeseeni kuuluu siis kaikki kunnat suurin piirtein Liedon ja Mynämäen välillä. Tällä hetkellä minulla on palvelusopimus esimerkiksi maskulaisen asiakkaan kanssa, Wallin sanoo.

Palvelusuunnitelman ja -sopimuksen tekoa edeltää maksuton tutustumiskäynti, jonka aikana mietitään yksinäisyyden lieventämisen keinoja ja avun tarvetta.
– Ensimmäinen käynti ei vielä sido mihinkään, vaan sen jälkeen voi rauhassa päättää, tarvitseeko tällaista palvelua arkeensa, Wallin toteaa.

Siivousalan yrittäjänä 16 vuoden ajan toiminut Wallin on huomannut asiakaskäynneillä ikäihmisten yksinäisyyden.
– Asiakkaina minulla on useita vanhuksia, joita autan esimerkiksi kauppa- tai apteekkiasioinnissa sekä ohjaan sähköisten palveluiden käytössä, kertoo Wallin.
– Siivousyrittäjänä toimiessani pyrin käyttämään hetken omasta ajastani siivoustyön ohella pitääkseni seuraa vanhukselle. Nyt olen jättämässä siivoustyön kokonaan, että voin keskittyä ystäväpalveluun, lisää Wallin.

Aija Wallinin ystäväpalvelu ei ole sairaanhoidollista, vaan sen on tarkoitus nimensä mukaisesti täydentää julkisen ja kolmannen sektorin palveluita. Palvelu oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
– Tapaamiset ovat ennestään sovittuja, säännöllisiä ja täsmällisiä juuri niin kuin sopimuksessa lukee. Ja joka kerta paikalle tulee sama henkilö eli minä. Voimme tavata ikäihmisen kotona, ja kunhan ilmat lämpenevät, voimme olla myös ulkona, Wallin sanoo.

Eräs Wallinin pitkäaikaisista asiakkaista on maskulainen 94-vuotias Risto Honkamaa.
– Vietämme aikaa jutellen ja fysioterapeutin antamien ohjeiden mukaan jumpaten. Ulkoilemme ja käymme esimerkiksi hautausmaalla silloin, kun se on turvallista. Mennyt talvi on ollut liukkauden ja lumimäärien takia hankala, mutta pian pääsee ulos taas kävelytukien avustuksella, Honkamaa kertoo.

Liikunnan ja muistin harjoittaminen ovat tärkeitä asioita, jotta ikäihmisen on mahdollista pärjätä mahdollisimman pitkään omassa kodissaan.
– Liikkuvuuden ylläpidon lisäksi pelaamme yhdessä esimerkiksi muistipelejä. Ne tarjoavat paitsi hauskaa ajanvietettä, mutta ovat myös erittäin tärkeitä aivoterveyden kannalta, Wallin huomauttaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy