Turun yliopisto nousi hakijamääriltään ensimmäistä kertaa suosituimmaksi korkeakouluksi

Opiskelija Turun yliopiston päärakennuksen edustalla. Kuva: Suvi Harvisalo.

KOULUTUS. Turun yliopistoon haki 30. maaliskuuta päättyneessä kevään yhteishaussa yhteensä 29 504 hakijaa, joista ensisijaisia hakijoita oli 9 221, mikä teki siitä ensimmäistä kertaa suosituimman korkeakoulun hakijamäärällä laskettuna. Viime keväänä Turun yliopistoon haki kolmanneksi eniten kaikista korkeakouluista, silloin hakemuksen jätti 31 511 hakijaa, joista 9 685 oli ensisijaisia.

Yhteishaussa yksittäinen hakija voi valita usean hakukohteen. Kaiken kaikkiaan hakemuksia tuli Turun yliopistoon 39 231. Viime keväänä hakemuksia jätettiin ennätysmäärä, hieman yli 40 000.

– Tiedekunnat, opiskelijalähettiläämme, viestintä ja hakijapalvelut ovat kaikki tehneet loistavaa työtä. Tämä hieno saavutus on koko yliopiston yhteinen, koulutuksesta vastaava vararehtori Piia Björn iloitsee.

Ensimmäistä kertaa hakukohteena ollut lääketieteellisen tekniikan ja terveysteknologian tutkinto-ohjelma oli diplomi-insinöörikoulutuksista toiseksi suosituin tietotekniikan jälkeen. Uuteen koulutukseen tuli 502 hakemusta. Myös matematiikan, fysiikan tai kemian aineenopettajan ja luokanopettajan sekä erityisopettajan uudet koulutusohjelmat kiinnostivat hakijoita.

Turun yliopiston suosituin kohde oli jälleen Turun kampuksen kauppatieteet 5 530 hakijalla. Toiseksi suosituin kohde, lääketiede, sai 4 183 hakijaa ja oikeustiede 3 612 hakijaa. Psykologiaan haki 2 844 henkilöä.

Suhteellisesti eniten hakijamääriä kasvatti Porin yksikön digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelma, johon tuli yli kaksinkertainen määrä hakijoita viime kevääseen verrattuna. Myös italian kieli, geologia ja materiaalitekniikka kasvattivat hakijamääriään merkittävästi.

– Vaikka valtakunnallisesti hakija- ja hakemusmäärät laskivatkin, Turun yliopistolla lasku oli muihin suosituimpiin korkeakouluihin verrattuna pienempää. Olemme sijoituksestamme todella kiitollisia, Björn sanoo.

Korkeakoulujen yhteishaussa oli yhteensä lähes 138 000 hakijaa, joka on noin 20 000 hakijaa vähemmän kuin keväällä 2021. Aloituspaikkoja yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on yhteensä 52 915.

Turun yliopiston kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin oli mahdollista hakea tammikuussa järjestetyssä korkeakoulujen ensimmäisessä yhteishaussa. Yhteishaussa oli mukana yhteensä 16 englanninkielistä ohjelmaa: 14 maisteriohjelmaa ja 2 kandidaattiohjelmaa. Hakijat saivat jättää yhteishaussa hakemuksen enintään kolmeen Turun yliopiston ohjelmaan.

Vuoden 2022 hakemusmäärä rikkoi Turun yliopiston ennätyksiä sekä absoluuttisena lukuna että suhteutettuna ohjelmien määrään. Hakemuksia jätettiin ennätysmäärä: yhteensä 3 378 hakemusta 2 825 hakijalta. Hakemusmäärä kasvoi 73 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Vuoden 2021 haussa mukana oli 13 ohjelmaa, ja niihin jätettiin 1 951 hakemusta 1 744 hakijalta.

Turun Seutusanomat