Pyhiinvaellusreitti kaipaa kunnostusta Ruskolla – yhdistys pyytänyt kunnostusapua kunnalta

Kunnostusta vaativa reitti kulkee jyrkkää harjannetta ylös. Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys toivoo, ettei lentokentän ympäristöä käytettäisi enää moporalliin.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitti sisältää monia eri keskiaikaisia pyhiinvaelluskohteita. Se kulkee muun muassa Ruskon kautta.

YHDISTYKSET.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys on avannut keskusteluyhteyden Ruskon kunnan kanssa Pyhän Henrikin tien kunnostamisesta Turun lentoaseman läheisyydessä. Kyseinen pätkä pyhiinvaellusreittiä on ajautunut huonoon kuntoon muun muassa alueella tapahtuneen mopoilun takia.

Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistyksen puheenjohtaja Jouni Elomaan mukaan reitti kulkee alueella jyrkkää harjannetta ylös, mutta maasto on hyvin kuraista ja harjanteen yläosa kapea. Reitin kunnossapito hoituu usein talkootyöllä, mutta lentoaseman läheisyydessä oleva pätkä vaatii järeämpiä keinoja.

Olemme pyytäneet, että Ruskon kunta rakentaisi sinne muutaman portaan ja että harjanteen yläosaa tasoitettaisiin, jotta sitä olisi turvallista kulkea. Yhdistyksellä ei ole rakennusmahdollisuuksia, ja siksi olemme kääntyneet kunnan puoleen, hän kertoo.

Ruskon kunta on jo käsitellyt kunnostusasiaa kunnanhallituksen kokouksessa, ja tällä hetkellä esitys on siirtynyt teknisen toimen ja keskushallinnon valmisteluun. Jouni Elomaan mukaan keskustelut kunnan kanssa ovat sujuneet hyvin.

On tuntunut siltä, että kiinnostusta asian hoitamiseen on kyllä. Me kaikki toivomme, että reitti olisi turvallinen kulkea, sillä reitti lentokentältä Ruskon kirkolle on hyvin kaunista maastoa.

Jos kyseisen reittiosuuden kunnostaminen ei menisi läpi Ruskon kunnassa, vaihtoehtoina on kulkeminen omalla riskillä. Se on kuitenkin Elomaan mukaan hankalaa isolla ryhmällä.

Jos reitti on todella huonossa kunnossa, niin sitten kierretään Vahdontien kautta. Se on aika tylsä reitti, kun pitää kulkea maantien laitaa eikä se ole maisemallisesti yhtä kaunis.

Pyhän Henrikin tien pyhiinvaelluksilla on hyvin pitkät perinteet, jotka ulottuvat keskiajalle saakka. Kyseessä on Elomaan mukaan Suomen vanhin pyhiinvaellusreitti, joka kulkee Kokemäen saarnahuoneelta Köyliön, Säkylän, Yläneen, Mynämäen, Nousiaisten, Maskun ja Ruskon kautta Turun Tuomiokirkolle. Yhteensä matkaa kertyy 140 kilometriä, mutta reitiltä voi myös kulkea pienempiä pätkiä.

Reitti kulkee yleisesti Varsinais-Suomen ja Satakunnan kauneimpien kulttuurimaisemien halki. Siellä on hyvin vaihtelevaa maastoa. Osittain mennään maantietä pitkin, mutta on myös metsäteitä ja polkuja. Hyvin kaunista luonnonmaastoa, Elomaa kertoo.

Koronaepidemian takia yhdistys on joutunut siirtämään pyhiinvaelluksia, mutta seuraava lähtee liikkeelle kesäkuussa. Lisäksi seurakunnat järjestävät omia vaelluksiaan itse. Tällä hetkellä tärkeintä Elomaan mukaan olisi, että kunnostusta vaativa osuus pyhiinvaellusreitillä saataisiin kuntoon.

Sitten, kun reitti on turvallinen, niin se olisi helpompi merkitä maastoon ja karttoihin. On myös Ruskon matkailun kannalta hyvä asia, että reitti laitetaisiin kuntoon.

Liisa Kallio