Sydänturvallisimmaksi kunnaksi valittu Kustavi panostaa sydäniskureihin ja elvytystaitoihin

Defibrillaattori ohjaa käyttäjäänsä koko prosessin ajan. Kuva: Sydänliitto.

KUSTAVI. Sydänliiton 31. maaliskuuta julkaiseman uuden Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelun mittareiden mukaan Kustavi kuuluu Suomen sydänturvallisimpiin kuntiin. Tällä hetkellä mittaristo painottaa vahvasti defibrillaattorien eli sydäniskurien määrää ja harkittua sijoittelua kunnissa.

Kustavin kunnassa viimeisimpänä asennetut neljä defibrillaattoria löytyvät lämpökaapeista Parattulan vanhalla yhteysaluslaiturilla, Vuosnaisten satamassa, Lootholman satamassa ja Kustavin Suvitorilla. Lämpökaappi varmistaa laitteiden turvallisen ympärivuotisen käytön.
– Aloite defibrillaattorien sijoittamisesta ulkotiloihin oli lähtöisin luottamushenkilöpuolelta. Asiaa käsiteltiin sekä rakennus- että sosiaalilautakunnassa, joista se eteni kunnanhallituksen kautta käytäntöön melko nopealla aikataululla. Laitteiden asennuttamisesta ja ylläpidosta vastaa tekninen toimi, Kustavin kunnanjohtaja Veijo Katara kertoo.
– Nyt kunnassamme on merkittävä määrä defibrillaattoreita, jotka hyödyttävät vakituisten asukkaiden ja työyhteisöjen lisäksi kesäasukkaita sekä matkailijoita. Sijoittelulla olemme pyrkineet siihen, että laitteet ovat helposti saavutettavissa ja nopeasti tilanteen niin vaatiessa, Katara lisää.

Toista vuotta käytössä olevilla sydäniskureilla ei ole kunnanjohtajan tietojen mukaan vielä jouduttu onneksi tositoimiin.

– Valmius on hyvä kuitenkin olla olemassa. Siksi esimerkiksi kunnanviraston henkilöstölle järjestetään säännöllisesti SPR:n ja muiden tahojen toimesta EA-koulutuksia sekä opastusta defibrillaattorien käyttöön, hän toteaa.

Veijo Kataran mukaan Kustavi on ilmapiiriltään innovatiivinen kunta.
– Se on hienoa, että täällä on ollut tahtoa viedä eteenpäin tällaisia hankkeita. Nämä ovat olleet hyvin perusteltuja hankintoja kunnan hajanaisen saaristorakenteen mukaan tarkkaan harkittuine sijainteineen, hän jatkaa.

Kustavin kunnan hankkimia sydäniskureita on lisäksi Kustavin kunnanvirastolla, Kustavin urheilutalolla sekä Jaala-kodissa. Turun Osuuskauppa asensi 120-vuotisjuhliensa kunniaksi jokaiseen TOK:n markettiin sydäniskurin, joten sellainen löytyy siis myös Kustavin Salesta. Katanpään vierasvenesatamassa defibrillaattori on käytössä purjehduskauden ajan.

Kaikki rekisteröidyt defibrillaattorit näkyvät defi.fi -verkkopalvelun kartalla joko vihreinä tai harmaina ikoneina.

Vihreä ikoni kertoo defibrillaattorin olevan heti saatavilla, ja harmaa ikoni siitä, että saatavuus voi olla rajoitettu. Defi.fi-rekisteriä hallinnoi Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Sydänliitto.

Uudesta Sydänturvallinen Suomi -palvelusta on sen sijaan mahdollista tarkistaa Suomen sekä sen jokaisen kunnan ja hyvinvointialueen sydänturvallisuuden taso. Lisäksi palvelu tarjoaa toimintaohjeita sydänturvallisuuden parantamiseksi. Sydänturvallisuuden taso muodostuu neljän eri sydänturvallisuuden osa-alueen yhteistuloksesta. Mittaristo on kehitetty yhteistyössä VTT:n kanssa.

Jatkossa verkkosivuston tavoitteena on saada parempi käsitys asukkaiden elvytysvalmiuksista sekä dataa erityisesti yläkoululaisten saamasta elvytysopetuksesta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Sydänliiton Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelussa julkaistu mittaristo on kehitetty yhteistyössä VTT:n kanssa. Sydänturvallisuuden taso muodostuu tällä hetkellä neljästä eri mittarista. Ne kuvaavat sydäniskurien määrää, niiden sijoittelua sekä sepelvaltimotaudin ilmaantuvuutta alueella ja näiden yhteisvaikutusta alueen sydänturvallisuuteen. Lisäksi mukana on ensiapukoulutusten suhteellista määrää kuvaava apumittari.

• Suomen 309:stä kunnasta korkeimmat sydänturvallisuuden tasot palvelun avauspäivänä saavuttivat Kustavin lisäksi Kannonkoski ja Rautavaara. Hyvinvointialueista Keski-Suomen hyvinvointialue on sydänturvallisin.

Mitä defibrillaattorit ovat ja mistä niitä löytää?

Defibrillaattori, defi eli sydäniskuri on laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö antamalla elvytettävälle hoitava tasavirtasähköisku.

Oheinen lista ilmestymisalueemme sydäniskureista ei ole kaikenkattava. Nämä tiedot löytyvät tällä hetkellä defi.fi -rekisteristä:

Defibrillaattoriverkosto kerää tietoa defibrillaattoreiden sijainnista Suomessa. Sydäniskurit kannattaa rekisteröidä defi.fi-palveluun, jotta niistä olisi hyötyä todellisessa hätätilanteessa.

Kustavissa defibrillaattorit sijaitsevat Kustavin kunnanvirastolla, Kustavin urheilutalolla, Jaala-kodissa, Parattulan vanhalla yhteysaluslaiturilla, Vuosnaisten satamassa, Lootholman satamassa, Kustavin Suvitorilla, Katanpään vierasvenesatamassa ja Kustavin Salessa.

Laitilassa niitä on defi.fi -verkkopalvelun mukaan Laitilan kaupungintalolla, Laitilan Uimahallissa, Laitilan monitoimihallilla, Laitilan Ykkösapteekissa, Laitilan Salessa, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla, K-Supermarket Laitilassa, S-market Laitilassa, Shell Laitilassa, Pilkington Automotive Finlandin Laitilan tehtaalla, Munax Oy:ssä ja JS-Groupilla.

Pyhärannassa sydäniskurit löytyvät Ihoden, Reilan ja Rohdaisten koululta sekä Pyhärannan Salesta.

Taivassalossa niitä on Camping Mussalossa, Palvelukeskus Poijussa, Taivassalon liikuntahallilla ja Taivassalon Salessa.

Uudessakaupungissa sydäniskureita on ainakin Asumisyksikkö Loistossa, Hoitokoti Reimarissa, Kalannin liikuntasalissa, Kalaset Oy:ssä, Kulttuurikeskus Crusellissa, Novida ammattiopistossa, Pohitullin palloiluhallilla, Pyhämaan paloasemalla, Sakunkulman päiväkeskuksessa, Seikowin liikuntasalilla, Sf-caravan Vakka-Suomen Rairannassa, S-market Vakka-Suomenkadulla, Stevenassa, Uudenkaupungin DSV:n toimistolla, Uudenkaupungin jäähallilla, Uudenkaupungin Salessa, Uudenkaupungin Satamassa, Uudenkaupungin uimahallilla, Uudenkaupungin virastotalo Mörnessä ja Vahterus Oy:ssä.

Vehmaan defi-rekisteri näyttää, että laitteet ovat Vankkurivehmaan leirintäalueella, Vehmaan koululla, Vehmaan PK-Puussa ja Vehmaan S-marketissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy